deyax 1

Έρευνα για τους υπέρογκους μισθούς στις ΔΕΥΑ

5 Αυγούστου 201100:24

deyax_1Λεπτομερής έρευνα στις αποδοχές των υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων πραγματοποιεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια. Πρωταθλήτριες στη σπατάλη αναδεικνύονται οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης της Βόρειας Ελλάδας, όπου – ως γνωστό- παρατηρούνται εντυπωσιακές αμοιβές.

Καμπανάκι για ΔΕΥΑΞ;

Η ΔΕΥΑ Ξάνθης, συγκαταλέγεται φυσικά σε αυτές που έχουν απασχολήσει τους αυτοδιοικητικούς και την κοινωνία για τις αμοιβές στελεχών της. Λόγω των προσωπικών δεδομένων δεν έχουν φτάσει ποτέ στη δημοσιότητα τα ακριβή νούμερα, όμως σε όλη την κοινωνία συζητείται έντονα το γεγονός ότι καταγράφονται τεράστιες αμοιβές που πλησιάζουν αυτές του Βουλευτή ή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (αλλά και γενικότερες παροχές) που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και  ταυτόχρονα και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ίδιου Δήμου που εντάσσονται στο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα.

Το θέμα των αμοιβών και των παροχών που θυμίζουν αυτές μεγάλων στελεχών πολυεθνικών επιχειρήσεων  είχε συζητηθεί έντονα στο προηγούμενο Δ.Σ. της επιχείρησης ενώ εντύπωση προκαλεί ότι οι αποδοχές αυτές παρατηρούνται σε επιχειρήσεις που εμφανίζονται υπερχρεωμένες.  Όμως όλα αυτά είναι στο επίπεδο της εικασίας εφόσον δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία. Αυτά αναζητά και η σχετική έρευνα του Υπουργείου και αυτό επεσήμανε σε δήλωσή του στο Κανάλι 6 και ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ο οποίος ανέφερε ότι ορθώς το Υπουργείο συλλέγει στοιχεία, τα οποία έχει αποστείλει ο Δήμος Ξάνθης. «Πολλά ακούγονται και λέγονται και καλό είναι το Υπουργείο να πάρει τις σχετικές αποφάσεις» ανέφερε.

Αναλυτικά, το  δημοσίευμα της εφημερίδας ΈΘΝΟΣ:

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν μπει οι αμοιβές των υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων που σε ποσοστό 65% του συνόλου των εργαζομένων ξεπερνούν τον μέσο όρο αποδοχών που έχουν οι συνάδελφοί τους στον “στενό” δημόσιο τομέα, έπειτα από έρευνα που ζήτησε ο αρμόδιος υφυπουργός, Ντ. Ρόβλιας. Εχουν βρεθεί υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αμείβονται ως “γκόλντεν μπόις” με αποδοχές που ξεπερνούν ακόμα και αυτές του γ.γ. υπουργείου, σε δήμους που έχουν χαρακτηριστεί ως υπερχρεωμένοι. 

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία μισθοδοσίας των δημοτικών επιχειρήσεων που έχει στη διάθεσή του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ν. Ρόβλιας, oι ετήσιες αποδοχές υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων είναι έως και πενταπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο των αμοιβών που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στο δημόσιο.

Ο κ. Ντ. Ρόβλιας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, είχε ζητήσει πριν από 10 ημέρες τις μισθοδοτικές καταστάσεις των δημοτικών επιχειρήσεων προκειμένου να ελεγχθούν οι αμοιβές των εργαζομένων. Στο αίτημα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν περίπου οι μισοί δήμοι, από τους οποίους προκύπτουν στοιχεία αμοιβών δεκάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις που “σοκάρουν”, σε μία οικονομική συγκυρία όπου στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων έχουν επιβληθεί περικοπές που φτάνουν στο 35% των ετήσιων αποδοχών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από δείγμα που αντιστοιχεί με το 1/3 των δημοτικών επιχειρήσεων προκύπτει ότι σε ποσοστό 65-70% των δημοτικών υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνουν ετησίως περισσότερα από 19.000-20.000 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος αποδοχών των συναδέλφων τους στον “στενό” δημόσιο τομέα.

Αντίστοιχα 57% των δημοτικών υπαλλήλων τεχνολογικής εκπαίδευσης αμείβονται με ποσά μεγαλύτερα των 17.800 ευρώ (μ.ο. ετήσιων αμοιβών δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ). Αν υπολογιστεί ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο των κατηγοριών δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης έχουν ετήσιες αποδοχές 15.500 ευρώ και 12.400 ευρώ αντίστοιχα, τότε οι συνάδελφοί τους στις δημοτικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 67% αμείβονται πολύ καλύτερα.

Ενα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι 16 μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου, όπου καθορίστηκε ότι το όριο των ανώτατων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάνει τις 71.000 ευρώ περίπου, υπάρχουν εργαζόμενοι χαμηλών προσόντων στους δήμους που ξεπερνούν ακόμα και αυτές τις αμοιβές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Ρόβλιας επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δήμους δεν έχουν αποστείλει στοιχεία. Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Μισθολογίου ο κ. Ρόβλιας θα ζητήσει περικοπές στις προκλητικές αποδοχές των υψηλόμισθων δημοτικών υπαλλήλων. 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ TOY 2010

 

Οι υπέρογκες αμοιβές στις ΔΕΥΑ της Β. Ελλάδας.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των δημοτικών επιχειρήσεων που δίδουν υψηλές αμοιβές στους υπαλλήλους τους είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Yδρευσης και Αποχέτευσης κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν υστερούν σε “γενναιοδωρία” οι επιχειρήσεις μεγάλων δήμων (π.χ. Αθήνας) σύμφωνα με στοιχεία του 2010. Την Παρασκευή 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Ντ. Ρόβλια με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Yδρευσης και Αποχέτευσης.

Ο κ. Ρόβλιας κατέστησε σαφές ότι πρέπει να εξορθολογιστούν οι αποδοχές που προκαλούν την κοινωνία και ότι είναι άδικο να υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις αποδοχές των εργαζομένων σε Δημοτικές Επιχειρήσεις και μάλιστα σε υπερχρεωμένους Δήμους. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΔΕΥΑ επισήμαναν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων λαμβάνει δίκαιες αμοιβές αναλογικά με την εργασία που προσφέρει και ότι μόνο για ακραίες περιπτώσεις πολύ υψηλών αποδοχών μπορεί να τίθεται θέμα.

ΑΣΕΠ, Πόρισμα για παράνομες προσλήψεις

Στο θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων αναφέρθηκε στην έκθεσή του για το 2010 και το ΑΣΕΠ, το οποίο, ύστερα από ελέγχους, διαπίστωσε 6 περιπτώσεις στις οποίες είχαν πραγματοποιήσει παράνομες προσλήψεις. Το πόρισμα των ελέγχων ήταν θετικό και καταγράφει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τους υπευθύνους

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν παράνομες προσλήψεις που είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ του 2002-2007, παράτυπες μετατροπές συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και επιλογές εποχικού προσωπικού μη συμβατές με το ισχύον νομικό πλαίσιο 

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στον Παιδικό Σταθμό Πεταλούδων του Δήμου Ρόδου, στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Ν. Ζίχνης, στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Σκάλας, στη Δημοτική Επιχείρηση “Αναπτυξιακές Τουριστικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Ρόδου ΑΕ” του Δήμου Ροδίων, στη ΔΕΥΑ Δήμου Καρπάθου και στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr