Έρευνα: “Φυτώριο” τζιχαντιστών οι ευρωπαϊκές φυλακές

11 Οκτωβρίου 201614:57

Οι ευρωπαϊκές φυλακές έχουν γίνει “φυτώριο” για τα τζιχαντιστικά δίκτυα που τις χρησιμοποιούν για να στρατολογούν νέα μέλη “έτοιμα για δράση”, όπως αναφέρει μια έκθεση του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) με έδρα το Λονδίνο.

H εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις εγκαταλείπουν τα θρησκευτικά σχολεία και στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τα ευρωπαϊκά γκέτο όπου μπορούν να βρουν υποψήφια μέλη που έχουν ήδη εγκληματικό παρελθόν.
Κυρίως οι φυλακές προσφέρουν μια δεξαμενή “νέων ανθρώπων, οργισμένων”, οι οποίοι είναι “έτοιμοι για δράση”.

“Παρατηρούμε ότι η ριζοσπαστικοποίηση γίνεται ολοένα και πιο γρήγορα στις φυλακές. Η φυλάκιση για βίαια εγκλήματα διευκολύνει το πέρασμα στον βίαιο εξτρεμισμό”, σημειώνει ο Πίτερ Νόιμαν, διευθυντής του ICSR και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η εξοικείωση κάποιων κρατούμενων με τα όπλα και τα μυστικά δίκτυα χρηματοδότησης ενισχύει την τάση αυτή, αναφέρει η έκθεση.

Οι ερευνητές του ICSR βασίστηκαν στα προφίλ 79 Ευρωπαίων τζιχαντιστών – από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία– που πήγαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν ή που ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη.

“Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μέση και την ανώτερη τάξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Οσάμα μπιν Λάντεν που ήταν γιος εκατομμυριούχου και τους δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου που ήταν φοιτητές. Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί με το ΙΚ, πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας”, τόνισε ο Νόιμαν.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι μεταξύ των τζιχαντιστών που εξετάστηκαν τα δύο τρίτα δεν είχαν απλώς εγκληματικό παρελθόν, αλλά βίαιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πλειονότητα των τζιχαντιστών είναι γνωστοί στην αστυνομία προτού διαπράξουν ακραίες ενέργειες εξαιτίας του ποινικού τους μητρώου.

Σε 5.000 εκτιμάται ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχουν ενταχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο αλ Νόσρα και το ΙΚ για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ.

Μεταξύ των τζιχαντιστών που εξέτασε το ICSR, το 57% βρέθηκε για ένα διάστημα στη φυλακή πριν τη ριζοσπαστικοποίησή του και τουλάχιστον το 27% όσων φυλακίστηκαν ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν εξέτιε την ποινή του.

Κάποιοι θεωρούν τον τζιχαντισμό ως “λύτρωση”, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ως παράδειγμα τον Άλι Αλμανάσφι, έναν Λονδρέζο συριακής καταγωγής, ο οποίος δήλωσε: “θέλω μία φορά να κάνω κάτι καλό, κάτι αγνό”.

“Το Ισλαμικό Κράτος εκπροσωπεί τη βιαιότητα, την ισχύ, τη δύναμη που αναζητούν οι νέοι αυτοί, που συχνά είναι πρώην μέλη συμμοριών”, επισημαίνει ο Νόιμαν. “Χονδρικά το ΙΚ τους λέει: μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε όλα όσα κάνατε μέχρι τώρα, όμως αυτή τη φορά θα πάτε στον παράδεισο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr