Έρχονται πλειστηριασμοί για τις 15.000 πρώτες κατοικίες

4 Αυγούστου 201312:40

Στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προχωρά από το 2014 η κυβέρνηση και σύντομα το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα βγουν σε πλειστηριασμό οι πρώτες κατοικίες περίπου 15.000 ιδιοκτητών, οι οποίοι αν και δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπεται να δοθεί χάρη σε όσους οφείλουν δόσεις δανείων τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε και η κρίση κορυφώθηκε.
Στο υπουργείο θεωρούν ότι η τριετία είναι ένα λογικό διάστημα να οφείλει κάποιος χρήματα για το ακίνητό του, καθώς μεγαλύτερο διάστημα σημαίνει αποχή από τις υποχρεώσεις του.
Φυσικά στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι ούτε να παραγραφούν τα χρέη, ούτε να χαριστούν. Απλά οι δανειολήπτες αυτοί θα πάρουν μια μικρή παράταση για να τα αποπληρώσουν αργότερα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, ευνοημένοι θα είναι επίσης και εκείνοι που προσπάθησαν να πληρώσουν, έστω και μικρότερο μέρος των δόσεων και δεν εξαφανίστηκαν, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία οι δανειολήπτες.
“Δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 50.000, 60.000 ή ακόμα και 100.000 ευρώ, να διατηρεί ακίνητο επιφάνειας 100, 150 ή και 200 τ.μ και να μην επικοινωνεί καν με την τράπεζα για να διευθετήσει έστω μέρος των υποχρεώσεών του από το 2008, οπότε και ξεκίνησε το μέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το μέτρο αυτό δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί και από κοινωνικές ομάδες που απλώς βολεύτηκαν και δεν πληρώνουν, αν και έχουν δυνατότητες ακόμα”, λέει πηγή του υπουργείου.
Στο στόχαστρο λοιπόν μπαίνουν περίπου 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που από το 2008 δεν έχουν πληρώσει ούτε σεντ για το ακίνητό τους.
Βέβαια αρκετοί από αυτούς λόγω της υψηλής φορολόγησης δεν μπορούν να πληρώσουν όχι μόνο τις δόσεις του δανείου τους, αλλά και άλλες βασικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα το υπουργείο να σχεδιάζει τη δημιουργία ειδικού φακέλου για κάθε δανειολήπτη που θα περιλαμβάνει στοιχεία για τον τρόπο διαβίωσης και τα εισοδήματά του.
Από το μέτρο των πλειστηριασμών εξαιρούνται οι άνεργοι, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες ασθένειες.
Θα υπάρχει επίσης εισοδηματικό κριτήριο, ώστε οι δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα, έως 15.000 ευρώ ετησίως να έχουν σημαντικές διευκολύνσεις.
Τέλος, θα εξετάζεται επίσης και η παράμετρος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και δεν αποκλείεται και η μείωση των αντικειμενικών αξιών από 200.000 που είναι σήμερα στις 120.000 – 150.000 ευρώ.
πηγή: news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr