Έρχονται αλλαγές στο νόμο για το πλανοδιο εμπόριο. Θα προστατέψει το “Χωρίς Μεσάζοντες” το νέο πλαίσιο

11 Δεκεμβρίου 201513:45

Στις 17 Νοεμβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση του άρθρου 25 του Ν.4264/2014, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων, κάτι που επηρεάζει και τις δράσεις των ομάδων «Χωρίς Μεσάζοντες».

Η Γενική Διεύθυνση Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αναγνώρισε πως για τις αγορές «Τροφίμων Χωρίς Μεσάζοντες» πράγματι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει με κανονικότητα τέτοιας υφής αγορές.

Το συγκεκριμένο θέμα, όπως και σειρά διατάξεων του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο, Ν.4264/2014, χρήζουν επανεξέτασης και καθιέρωσης νέου νομοθετικού πλαισίου, σύγχρονου και απλοποιημένου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες.

Στην απάντηση αναφέρθηκε επίσης πως η νομοθεσία που διέπει το υπαίθριο εμπόριο πρέπει να εδράζεται στην αρχική και βασική διττή ιδέα της προμήθειας των αστικών περιοχών με αγροτικά προϊόντα, ποιοτικά και σε προσιτές τιμές, αλλά παράλληλα και στην ανταπόκριση για διάθεση των προϊόντων των παραγωγών απευθείας στους καταναλωτές, για ενίσχυση του εισοδήματός τους και της δραστηριότητάς τους σε αρμονία με το αντίστοιχο στεγασμένο εμπόριο. Με το πνεύμα αυτό συστάθηκε από τις 13/10/15 στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ομάδα εργασίας, για την αναθεώρηση, βελτίωση και κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου του στεγασμένου και υπαίθριου εμπορίου κάθε είδους και μορφής συμπεριλαμβανομένων των λαϊκών αγορών και τελικό σκοπό την σύνταξη σχεδίου νόμου, όπου θα συμπεριληφθούν όλες οι πτυχές, όπως και οι αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr