Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αρνήθηκε την πεζοδρόμηση της Παλιάς Πόλης πριν γίνει μελέτη. Γρίφος με Μαλετσίδου !

12 Ιουνίου 201415:19

Την απόρριψη της εφαρμογής του Προεδρικού  Διατάγματος του 1996 για την πεζοδρόμηση της οδού Φίλιππου Αμοιρίδη, μέχρι την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, μετά από αίτημα του επιχειρηματία Μπάμπη Δαργανάκη. Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση της δημοτικής κοινότητας, που προώθησε το θέμα στην Επιτροπή ζητώντας την εφαρμογή της νομιμότητας.

Η απόφαση βασίστηκε στην σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία σημειώνει ότι για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, που δεν αμφισβητείται, χρειάζεται σχετική μελέτη. Όπως αναφέρει η εισήγηση, το ΠΔ πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά και όχι τμηματικά.

“Δεν θέλω την Παλιά Πόλη ησυχαστήριο αλλά ζωντανή. Γι αυτό είχαμε προχωρήσει στη σχετική κανονιστική απόφαση αλλά προσβλήθηκε στην Επιτροπή του αρ.152. Πρέπει να κάνουμε κάτι σίγουρο και ας αργήσουμε και να μην εμπαίζουμε τους καταστηματάρχες” ανέφερε ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης. Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε ότι αφού ολοκληρωθεί η Κυκλοφοριακή Μελέτη του Δήμου, θα μπορεί να γίνει η ειδική μελέτη και να γίνει σχετική κανονιστική απόφαση. Αρνήθηκε την αναβολή του θέματος για να μην θεωρηθεί ότι μεταθέτει το πρόβλημα στην  επόμενη δημοτική αρχή.

Η . Βασιλούδης: Να εφαρμοστεί έστω και τμηματικά αλλά να αντιμετωπιστεί η παραγματικότητα

Σύμφωνα με τον Ηλία Βασιλούδη της μείζονος αντιπολίτευσης αυτό που χρειάζεται να κάνει ο Δήμος είναι να πάρει μια πολιτική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει ένα καθεστώς ασάφειας που επικρατεία μέχρι σήμερα και όχι να μετατεθούν στο μέλλον, με νομικά προσχώματα. “Έστω και με τμηματική εφαρμογή, να υπάρξει ένας κανόνας για να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε” σημείωσε ο Ηλίας Βασιλούδης.

Απαντώντας στο αίτημα του επιχειρηματία Μπάμπη Δαργανάκη, η πρόταση του Νίκου Ανταμπούφη ήταν να απορριφθεί λέγοντας ότι, επί της ουσίας το αίτημα της επιχείρησης αφορά στη μετατόπισης της λωρίδας αναπήρων για να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα. Σύμφωνα με με το Ν .Ανταμπούφη, το μόνο που ισχύει σήμερα είναι μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του 2007, συμφωνόντας με την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας και λέγοντας ότι η συζήτηση για του πεζοδρόμους υποκρύπτει την συζήτηση για τα τράπεζοκαθίσματα. Πρόσθεσε πάντως ότι η προσέγγιση του επιχειρηματία είναι η πλέον σοβαρή που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του Μανώλη Φανουράκη ειπώθηκε ότι με βάση το Προεδρικό διάταγμα δεν προβλέπεται ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αλλά μόνο πεζοδρομήσεις.  Ενώ από τον Νίκο Φωτιάδη ειπώθηκε ότι υπάρχει ένα καθεστώς που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ομόφωνες αποφάσεις και συνεννόηση. Εξάλλου ο Α. Κυριακίδης πρότεινε μια ολιγοήμερη αναβολή προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα των αποφάσεων.

20140612_143139Χ. Δαργανάκης: Ο πεζόδρομος ισχύει υποχρεωτικά, ο Δήμος πρέπει να ρυθμίσει τη λειτουργία του

Ο επιχειρηματίας Μπάμπης Δαργανάκης ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι υποχρεωτιά εφαρμοζόμενη ρύθμιση. “Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι σήμερα ο δρόμος είναι πεζόδρομος, το Διάταγμα είναι άμεσο εκτελεστέο από το 1996, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ρυθμιστεί η λειτουργία του πεζοδρόμου από το Δήμο”. Αντέκρουσε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας επικαλούμενος τα σχετικά άρθρα του ΠΔ που αναφέρει ότι αρμόδια υπηρεσία είναι η Πολεοδομία και όχι η Τεχνική Υπηρεσία. Παράλληλα, με βάση το ΠΔ, όπως είπε, η παράλειψη εφαρμογής του συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Ο γρίφος με τη Μαλετσίδου και η αναζήτηση της απόφασης να εφαρμοστεί το ΠΔ τμηματικά

Η τμηματική εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος μέχρι σήμερα με την πεζοδρόμηση της οδού Μαλετσίδου είναι ο γρίφος που φέρνει σε δύσκολη θέση τα όργανα του Δήμου. Απάντηση δεν φαίνεται να υπάρχει εξήγηση. Μετά από την αδυναμία όλων να απαντηθεί με ποιο τρόπο αυτός ο δρόμος έχει πεζοδρομηθεί και, παρά το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας θεωρεί ότι καλώς έχει γίνει, από την πλευρά του Μανώλη Φανουράκη ειπώθηκε πως να αναζητηθεί η σχετική κανονιστική απόφαση για να μην κατηγορηθεί η Επιτροπή ότι δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση της υπηρεσίας, με την υποσημείωση που τέθηκε από το Μ. Φανουράκη ενώ η Ηλίας Βασιλιούδης ψήφισε λευκό. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και αρκετοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ζητούν την πεζοδρόμηση προκιμένου να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα με κανόνες.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr