DIAVOULEFSI_3

“Πρώτη” με απουσίες για την Επιτροπή Διαβούλευσης

6 Απριλίου 201117:22

DIAVOULEFSI_3H Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξάνθης πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Προεδρεύοντος του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη.

Στην πρώτη ιστορική συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι φορέων (από τους 38) και 10 πολίτες από τους 12) του συνόλου των μελών της Επιτροπής. Οι απουσίες κάποιων φορέων από την πρώτη συνδρίαση, δεν ήταν αναμενόμενες, μετά την έντονη πίεση αρκετών συλλόγων να συμμετάσχουν στην εν λόγω Επιτροπή, ενώ δεν υπήρξε ιδιαίτερα ουσιαστική συμμετοχή και ανάπτυξη προτάσεων, λόγω του πλαισίου.

Το Τεχνικό πρόγραμμα στο επίκεντρο.

Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης υπήρξε η έκφραση γνώμης επί του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου  Ξάνθης για το 2011.  Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης υποδεχόμενος τα πρώτα μέλη της Επιτροπής επεσήμανε ότι η επιλογή των μελών ήταν ομόφωση από το Δημοτικό Συμβούλιο και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι περιορισμένοι πόροι του κράτους και, κατ’ επέκταση, της Αυτοδιοίκησης δεν δημιουργούν αισιοδοξία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα την επόμενη χρονιά.

Χαιρετισμό απηύθηαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο Ηλίας Βασιλούδης, εκ μέρους των Πολιτών για την Αλλαγή ευχήθηκε, μεταξύ άλλων το έργο της Επιτροπής να είναι ουσιαστικό ενώ ο Νίκος Ανταμπούφης επικεφαλής των Πολιτών για την Ξάνθη, επεσήμανε ότι για να διολισθήσει σε μια τυπική διαδικασία, εξαρτάται από τους συμμετέχοντες. Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης Κατερίνα Μανά, παίροντας το λόγο, επανέλαβε την οικονομική στενότητα εντός της οποίας θα υλοποιηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα και επεσήμανε ότι συντάχθηκε με βάση τις ξεχωριστές πηγές χρηματοδότησης.

Παρατηρήσεις υπήρξαν από συμμετέχοντες ως προς τη διαδικασία, ζητώντας περισσότερα στοιχεία και αναλυτικούς φακέλους για τα έργα που περιγράφονται και πιο ουσιαστική ενημέρωση. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, απαντώντας, αναφέρθηκε στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έκανε λόγο για

Οι γνώμες των φορέων και των πολιτών

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης που εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση κατέθεσε (και γραπτώς) την άποψη ότι, περά από τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα του Τεχνικού Προγράμματος για τα οποία δεν εκφέρει άποψη, αυτό που είναι ζητούμενο, μεταξύ άλλων,  είναι το πλάνο που η δημοτική αρχή έχει για την Ξάνθη στο μέλλον, ώστε να είναι δυνατόν κάθε δράση που περιγράφεται να κριθεί με βάση το γενικότερο σχεδιασμό και την ένταξή του σε αυτόν.

Η δημοσιογράφος Μαρία Κώστογλου που μετέχει ως πολίτης , κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύηματος, ζητώντας τα μέλη της Επιτροπής να γνωρίζουν το όραμα της δημοτικής αρχής για τον Δήμο Ξάνθης Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης απάντησε ότι τη φετινή πρώτη χρονιά της Επιτροπής, δεν υπήρξε η δυνατότητα να είναι γνωστό το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου ενώ επεσήμανε ότι το επόμενο φθινόπωρο θα υπάρξει συνεδρίαση της Επιτροπής που θα συζητήσει τον Προϋπολογισμό του 2012 και θα εκφέρει άποψη για γενικότερα ζητήματα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, δια του εκπροσώπου του Κώστα Βαβάτσικου, ανέφερε ότι ουσιαστικά η Επιτροπή δεν μπορεί να διαβουλευτεί για κάποια ζητήμα πέραν των έργων που προβλέπονται από συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή τη ΣΑΤΑ και τους δημοτικούς πόρους. Σε ερώτηση που υποβλήθηκε για τους χώρους πρασίνου,  υπήρξε η απάντηση ότι ο Δήμος έχει ένα ευρύ πρόγραμμα απαλλοτριώσεων για την δημιουργία χώρων πρασίνου. Εκτός των άλλων υπήρξαν προτάσεις και για τον τρόπο αξιοποίησης του παλιού δημαρχιακού μεγάρου.

Την αξιοποίηση του διαδικτύου ζήτησε, μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Παπαγεωργίου για την ενημέρωση των μελών πριν τις συνεδριάσεις, αλλά και την ενεργοποίηση της διαβούλευσης των πολιτών στο ίντερνετ, κάτι που προανήγγειλε και ο Δήμαρχος Ξάνθης.

DIAVOULEFSI_2

 

DIAVOULEFSI_1DIAVOULEFSI_1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr