Επιστροφή της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

3 Ιουνίου 201314:36

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συγκατάθεση Άγκυρας και Λευκωσίας, επεξεργάζεται φόρμουλα για επιστροφή της Αμμοχώστου (περίκλειστη περιοχή) στους Ελληνοκύπριους κατοίκους της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Μιλώντας την Κυριακή στο ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε σχετική είδηση της εφημερίδας “Πολίτης”. Το όλο ζήτημα της Αμμοχώστου, είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης, θα μπορούσε να προωθηθεί εκ παραλλήλου αμέσως μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία κατά τρόπο, που η διαδικασία να είναι υπό την αιγίδα πάντα των Ηνωμένων Εθνών αλλά να εμπλέκει και την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας ψευδαίσθηση ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με μόνη την εμπλοκή των δύο κοινοτήτων.
Πάντως, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε απαίτηση της Άγκυρας για νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν (Τύμπου) στα κατεχόμενα. «Φαίνεται πράγματι ότι η Τύμπου είναι απαίτηση της Τουρκίας», ανέφερε ο Ιωάννης Κασουλίδης.
Σε στάση αναμονής βρίσκεται στο μεταξύ η επιτροπή αποζημιώσεων σχετικά με αιτήσεις που αφορούν ακίνητα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η επιτροπή έχει μαζέψει μέχρι σήμερα 450 αιτήσεις για το Βαρώσι και τις έχει αρχειοθετήσει, ενώ τ/κ κύκλοι αναφέρουν ότι κάποια νέα οδηγία έχει φτάσει στα μέλη της επιτροπής σχετικά με τον χειρισμό τέτοιων ακινήτων.
Μέχρι σήμερα η επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να ξεφορτωθεί αιτήσεις που αφορούν το Βαρώσι, αλλά εσχάτως η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Την ίδια ώρα το «ανώτατο δικαστήριο» αποφεύγει να ανακοινώσει την απόφασή του για την υπόθεση Ανδρ. Λόρδου και τις διεκδικήσεις του Εβκάφ. Το χθεσινό ρεπορτάζ του «Π» για παρασκηνιακή μεσολαβητική εμπλοκή της Κομισιόν σχετικά με το Βαρώσι επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων βρίσκεται υπό συζήτηση έναντι του αεροδρομίου στην Τύμπου. Τεχνική επιτροπή υπό τον Στέφαν Φούλε θα αναλάβει να συζητήσει με Άγκυρα και Λευκωσία αυτή τη φόρμουλα ΜΟΕ. Πάντως, πληροφορίες από τα κατεχόμενα δεν αποκλείουν, σε περίπτωση ναυαγίου, το Βαρώσι τελικά να ανοίξει υπό τ/κ διοίκηση.
Επαφές Κασουλίδη στο Παρίσι
O κ. Κασουλίδης αναχωρεί τη Δευτέρα για τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προετοιμαστεί και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη γαλλική πρωτεύουσα, στις 12 Ιουνίου.
Την πρώτη μέρα της επίσκεψης του, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, στην οποία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, η κρίση στην Ευρωζώνη, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιφερειακά ζητήματα και θέματα ενέργειας.
Ακολούθως, ο Κύπριος Υπουργός θα συναντηθεί με το Διπλωματικό Σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Πολ Ζαν-Ορτίζ.
Την Τρίτη, 4 Ιουνίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας Αμπντού Ντιούφ, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Bουλής Ελιζαμπέτ Γκουιγκού, και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Τιερί Ρεπεντάν.
Το βράδυ της ίδιας μέρας θα συμμετάσχει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρέσβης της Κύπρου σε βουλευτές των Ομάδων Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η δεξαμενή σκέψης “IFRI – Institute Francais des Relations Internationales”.
Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πολίτης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr