Επιστολή των Κρεοπωλών της Ξάνθης στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης για την επαναλειτουργία του Μουσείου του Κεμάλ

20 Ιουνίου 201310:03

Επιστολή προς τον Τούρκο Πρόξενο της Θεσσαλονίκης Tuğrul Biltekin, την οποία κοινοποιούν στο Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, απέστειλε το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης. Στην Επιστολή ζητούν να μάθουν πότε πρόκειται να επαναλειτουργήσει το Μουσείο – που είχε κλείσει για ανακαίνιση πέρυσι – και πότε θα επιστρέψουν σε αυτό τα προσωπικά αντικείμενα του Κεμάλ Ατατούρκ, που εκτίθενται προσωρινά στην Τουρκία.

Η επιστολή που απευθύνεται στον Πρόξενο και υπογράφεται από το Γιώργο Μπατζακίδη, αναφέρει:
Με αφορμή της επισκέψεως μελών του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Ξάνθης στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκεμβρίου 2012 επισκεφτήκαμε το Μουσείο Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ, όπου, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ήταν κλειστό λόγω ανακαινίσεως και ότι τα προσωπικά αντικείμενα του Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με σκοπό να επιστραφούν στο ακέραιο μετά το πέρας της ανακαινίσεως. Η αντιπροσωπεία μελών επισκέφτηκε ως εκ τούτου μόνο την αυλή, η οποία ήταν προσβάσιμη για το κοινό.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μας με το Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης στις 17 Ιουνίου 2013 λάβαμε την ενημέρωση ότι η οικία του Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ παραμένει κλειστή λόγω κάποιων τελευταίων εργασιών και ότι από τα προσωπικά του αντικείμενα, μόνο ένα μέρος θα επιστραφούν. Και ως προς την επαναλειτουργία του Μουσείου λάβαμε αόριστη απάντηση και ότι απλά μπορούμε να επισκεφθούμε την αυλή που είναι προσβάσιμη.
Με απογοήτευση και δυσαρέσκεια του Σωματείου των Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης, αλλά και πλήθος άλλων επισκεπτών ανεξαρτήτου θρησκεύματος και εθνότητας, βλέπει τη μη πρόσβαση και τη μη επισκεψιμότητα στην οικία του Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ – μιας τεράστιας φυσιογνωμίας του 20ου αιώνα και που αποτελεί τιμή να βρίσκεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Σαφώς και με σεβασμό, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για περιουσία του Τουρκικού Κράτους και Έθνους. Το ιστορικό κομμάτι, όμως, τούτης της οικίας – Μουσείου του Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ δεν ανήκει ούτε στην Τουρκία ούτε στην Ελλάδα, η Ιστορία ανήκει μόνον στους λαούς.
Επειδή πληροφορηθήκαμε την ίδρυση αντιστοίχου Μουσείου Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ στην Τουρκία με τα προσωπικά του αντικείμενα από τη Θεσσαλονίκη ως εκθέματα θα θέλαμε να μας ενημερώσετε: α) αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η ανωτέρω είδηση και β) πότε ακριβώς θα επαναλειτουργήσει το Μουσείο Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ στη Θεσσαλόνικη, ώστε να καταστεί για το κοινό επισκέψιμο πολύ δε περισσότερο για τους χιλιάδες Τούρκους και μή επισκέπτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που επιθυμούν να δούν από κοντά τα προσωπικά αντικείμενα και την οικία του αναμορφωτή της σύχγρονης Τουρκίας.

Υ.Γ. Η Ιστορία ούτε μεταφέρεται, πολύ δε περισσότερο ούτε μετακομίζει.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr