ASTYNOMIKI SXOLI KOITONES

Μεταναστευτικό στη Βουλή: Όχι σε κέντρα, αναθέσεις, security από το Επιμελητήριο Ξάνθης

29 Αυγούστου 201207:10

ASTYNOMIKI_SXOLI_KOITONESΤο υπόμνημα του ΕΒΕ Ξάνθης στην Επιτροπή της Βουλής για το μεταναστευτικό, δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων εκφράζει την αντίθεση του φορέα για την ίδρυση επιπλέον κέντρων φύλαξης στη Θράκη κάνοντας αναφορά και στα επιπρόσθετα προβλήματα που προκάλεσε λόγω της πολυπολυτισμικότητας της περιοχής. Κατά δεύτερο λόγο επισημαίνει ότι το Επιμελητήριο αντιτίθεται και στη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο για διαπραγμάτευση με προμηθευτές χωρίς διαγωνισμούς αλλά και την περίπτωση η φύλαξη των εγκαταστάσεων να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρίες security, όπως προβλέπει το σχετικό Ν/Σ

Αναλυτικά το υπόμνημα του ΕΒΕ Ξάνθης

Θα πρέπει να επισημάνουμε την πλήρη αντίθεση μας στην ίδρυση και λειτουργία κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών στην Θράκη έστω και εάν αυτά είναι προσωρινά όπως μας έχει πει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Δένδιας.

            Τα τελευταία χρόνια η Θράκη είναι ο υποδοχέας της συνεχής και αθρόας εισόδου παράνομων μεταναστών στην χώρα μας. Κατακλύζουν κατά πλείστον την περιοχή μας προκαλώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό. Έως και σήμερα ουδέποτε λήφθηκαν μέτρα προκειμένου να συνεισφέρουν στην αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

            Κατανοώντας το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην χώρα μας, είμαστε οι πρώτοι που κρίνουμε αναγκαίο την λήψη μέτρων αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

            Είμαστε επίσης οι πρώτοι οι οποίοι κατανοούμε ότι το πρόβλημα λόγο του μεγέθους του θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλογικά σε όλες τις πόλεις της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο σε κάποιες.

     Στην Θράκη ήδη λειτουργούνε δυο τέτοια κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών και τελευταία μετά την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» κυριολεκτικά   «εν μια νυκτί» δημιουργήθηκαν ακόμη δυο σε Ξάνθη και Κομοτηνή αντίστοιχα στον χώρο των αστυνομικών ακαδημιών (εκπαιδευτικά ιδρύματα). Αναστέλλοντας την λειτουργίας τους χωρίς να ενημερωθεί ουδέποτε κανείς από την τοπική κοινωνία, από τους Φορείς και από τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής μας.

            Άλλωστε για όσους από εσάς γνωρίζεται η περιοχή της Θράκης είναι μια ευαίσθητη περιοχή η οποία καθημερινά βιάζεται από κάποιους οι οποίοι ασκούνε ΠΟΛΙΤΙΚΗ κάκιστης ποιότητας, λόγω της πολυπολιτισμικότητας και διαφόρων άλλων προβλημάτων τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναλύσουμε και να εξηγήσουμε σήμερα για ευνόητους λόγους.

            Σε κάθε όμως περίπτωση καλούμε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να επισκεφθούνε την περιοχή μας προκειμένου να διαπιστώσουνε το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θράκης καθημερινά.

            Το Ε.Β.Ε. Ξάνθης και ο Πρόεδρος με χαρά θα υποδεχθεί και θα σταθεί αρωγός της επίσκεψης σε οποιανδήποτε από εσάς τους εκπροσώπους των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής πολιτείας αποφασίσει να επισκεφθεί την περιοχή μας.

            Όπως σας ανέφερα προηγουμένως είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία επιπλέον κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών στην Θράκη.

            Σήμερα καλούμαστε με την πρόσκληση που μας αποστείλατε να σας εκφράσουμε επί συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων τις σύντομες απόψεις και προτάσεις μας.

            1) Όσον αφορά την συμπλήρωση της διάταξης της παραγράφου 8 του άρθρου 28 του ν. 4033/2011 η οποία προβλέπει την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς την δημοσίευση προκήρυξης για θέματα στέγασης, σίτισης, υγιεινής και επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στην χώρα. Ειδικότερα με την προστιθέμενη διάταξη προβλέπεται ρητά ότι οι ως άνω συμβάσεις αφορούν κάθε κατηγόρια υποδομών (Κέντρα και Μονάδες Πρώτης Υποδοχής – Κέντρα Κράτησης) και κάθε τρόπο εγκατάστασης τους.

            Είμαστε απολύτως αντίθετοι με τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης που θυμίζουνε παλαιότερες και πλέον ξεπερασμένες πρακτικές οι οποίες έχουνε φθάσει την χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, σε δεινή οικονομική κατάσταση όλων των πολιτών και της οικονομίας γενικότερα.

            Δεν είναι δυνατόν στο όνομα του κατ΄ επειγόντως να εφαρμόζουμε τέτοιες πρακτικές προκαλώντας μάλιστα ακόμη περισσότερο αίσθημα αγανάκτησης στην τοπική αλλά και γενικότερα την κοινωνία της χώρας μας.

            Είναι επίσης κατανοητό ότι λόγο της εφαρμογής του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» κρίνεται απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπιστούνε τέτοια ζητήματα.

            Προτείνουμε σε κάθε περίπτωση δια μέσω των Επιμελητηρίων, που άλλωστε ως θεσμοθετημένος σύμβουλος του Κράτους αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς ίδρυσης του, να αναζητούνται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με την εκάστοτε υπηρεσία. Με σύντομες διαδικασίες να ζητούνται οικονομικές προσφορές ακόμη και σε χρονικό διάστημα ολίγων ωρών από όλες τις επιχειρήσεις και εάν κρίνεται απαραίτητο και με την συμβολή και συμμετοχή στην επιτροπή διαγωνισμού των κατά τόπους Επιμελητηρίων και πάντα με διαφάνεια, προκειμένου να μην υπάρχει το αίσθημα αδικίας από τους συμμετέχοντες.

 

            2) Όσον αφορά την συμπλήρωση και βελτίωση των διατάξεων του άρθρου 14 του ν. 3907/2011 ως προς την φύλαξη των εγκαταστάσεων των Κέντρων και των Μονάδων Πρώτης Υποδοχής ότι την ευθύνη φύλαξης των εγκαταστάσεων δύναται με απόφαση Υπουργού να ανατίθεται σε Ιδιωτική Εταιρία Παροχής υπηρεσιών και Ασφάλειας.

            Είμαστε απολύτως αντίθετοι την ανάθεση τέτοιας υπηρεσίας σε ιδιωτικές εταιρίες όταν μάλιστα όπως κρίνεται από το σχέδιο Νόμου το ζήτημα κρίνεται επείγον και συνιστά μείζον ζήτημα με ποικίλες διαστάσεις και παρενέργειες για την ελληνική κοινωνία.

            Επίσης δεν είναι δυνατόν η ανάθεση τέτοιων υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρίες διότι από την μια, δεν έχει καθοριστεί το επίπεδο, το είδος, το περιεχόμενο και η διάρκεια εκπαίδευσης του ανθρώπινου και όχι μόνο δυναμικού αυτών των εταιριών. Από την άλλη θεωρούμαι ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει και το απαιτούμενου προσωπικό αλλά και την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία για τέτοιου είδους παροχής υπηρεσιών και γενικότερα παροχή ασφάλειας στους πολίτες, ειδικότερα δε στην πολύπαθη, ευαίσθητη και βιάζουσα καθημερινά περιοχή της Θράκης.

            Σε κάθε περίπτωση η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων κέντρων θα πρέπει να είναι απολύτως προσωρινή με σκοπό την προστασία των πολιτών της ελληνικής επικράτειας από την μια και από την άλλη την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.

            Σε κάθε επίσης περίπτωση δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται επιχειρήσεις τύπου «Ξένιος Ζευς» χωρίς προηγουμένως να έχουνε εξασφαλιστεί όλα όσα επιχειρείται να ρυθμίσετε με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση.

            Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είναι σοβαρότατο και θεωρούμαι ότι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το σύνολο της Κυβέρνησης, της Πολιτικής Ηγεσίας του τόπου μας, του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και όλων των πολιτών. Έτσι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός και αντιμετώπιση του ζητήματος χωρίς να προβαίνουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις σπασμωδικών αντιδράσεων στο όνομα του κατ΄ επειγόντως.

            Θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι θα μας βρείτε κάθετα αντίθετους σε κάθε περίπτωση που δεν ακολουθείται η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και Κοινωνικής συμμετοχής όταν μάλιστα κινδυνεύει το αίσθημα αξιοπιστίας και διαφάνειας του πολιτικού μας συστήματος στο όνομα των κατ΄ επείγοντος.

            Τέλος επίσης σας επισημαίνουμε την αναγκαιότητα σχεδιασμού για κάθε περίπτωση ίδρυσης και λειτουργίας προσωρινών τέτοιων Κέντρων λαθρομεταναστών ώστε να υπάρχει η πρόβλεψη αξιοποίησης τους μετά το πέρας του σκοπού για τον οποίο ιδρύονται.

            Δεν θα επιτρέψουμε από την μια να σπαταλούνται χρήματα του Ελληνικού Λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη να συσσωρεύονται στην χώρα μας ακόμη περισσότερα «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr