eve_5_prosopa

Όλο το σκηνικό στο Επιμελητήριο. Ανατροπές και ερωτηματικά για τις εκλογές.

23 Οκτωβρίου 201119:43

eve_5_prosopaΑπρόβλεπτες φαίνεται ότι είναι πλέον οι ισορροπίες στις Εκλογές του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Η προηγούμενη αναμέτρηση μόνο δύο παρατάξεων και η άνετη επικράτηση της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ.  μάλλον ανήκουν στο παρελθόν αφού η «τράπουλα» στο Επιμελητήριο έχει ανακατευτεί υπερβολικά.

Καταρχάς με την –εκτός απροόπτου- διάσπαση της παράταξης της πλειοψηφίας. Ο Αντιπρόεδρος Στέλιος Μωραίτης βρίσκεται στη μία πλευρά και ετοιμάζει το συνδυασμό του ενώ όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, βρίσκονται στην άλλη πλευρά και στηρίζουν τον Σπύρο Κάλφα ως επικεφαλής. Ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ φαίνεται να επιλέγει επιθετική στάση αλλά το πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να είναι ένας συνδυασμός χωρίς τα υπάρχοντα μέλη του Δ.Σ. θα εκτιμηθεί όταν γίνουν γνωστά τα στελέχη που θα κατέλθουν μαζί του. Η στάση της Ν.Δ. απέναντι σε αυτές τις δύο εκδοχές αναμένεται με ενδιαφέρον.

Ακούστηκε και ο Στάμος

Τέλος, αν και δεν κυκλοφόρησε ευρέως, οι πληροφορίες του XanthiPress.gr που επιβεβαιώθηκαν από αρκετά στελέχη, έφεραν ακόμη και το Στάμο Τριμίντζιο ως υποψήφιο «κοινής αποδοχής» για να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο χώρο της Ν.Δ. (εκεί ίσως στόχευε η έκφραση περί «λαγών», υπονοώντας ότι ακολουθεί ο Σ. Τριμίντζιος), αν και κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, δεδομένου του γεγονότος ότι το ενδιαφέρον του πρώην Δημοτικού Συμβούλου είναι στραμμένο αλλού, για την ώρα.  

Ανατροπή με τη μειονότητα υπέρ του ΠΑΣΟΚ

Στην πλευρά της μειοψηφίας, η πολιτική συγκυρία και διάφοροι άλλοι παράγοντες ενισχύουν την υποψηφιότητα του Γιάννη Αθανασιάδη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την πρώτη του παρουσία. Στο εγχείρημα δεν θα είναι μόνο καθώς, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεδομένη κάθοδο στο συνδυασμό του, του Ιρφάν Χατζηγκενέ.  Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του XanthiPress.gr, ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος εξέφρασε την πρόθεση για αυτόνομη κάθοδο ενός μειονοτικού συνδυασμού, αλλά αυτή προοπτική εγκαταλείφθηκε αρκετά νωρίς και ο Ι. Χατζηγκενέ, εντάσσεται – μαζί με την προίκα των μουσουλμάνων μελών του ΕΒΕ που ξεπερνούν το 25% των ψήφων- στο συνδυασμό του Γιάννη Αθανασιάδη. Παράλληλα, αυτό που πιθανολογείται είναι ότι η κάθοδος του μουσουλμάνων εκλεκτόρων θα είναι μαζική, σε αντίθεση με αυτή των χριστιανών.

Υπέρ και κατά Ξυνίδη

Σε αυτή τη μάχη, η πρόσφατη απόφαση του Σωκράτη Ξυνίδη για την κατανομή των εδρών προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην πλειοψηφία που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του «εκλεκτού» Γιάννη Αθανασιάδη. Από την πλευρά του Αν. Υπουργού δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται την αλλαγή των εδρών, η πλειοψηφία επιτίθεται στον Σ. Ξυνίδη με σκληρές εκφράσεις και η πόλωση είναι εμφανής ήδη.

Η περίπτωση προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο, με ρεαλιστικό στόχο να καθυστερήσουν οι εκλογές , προφανώς ευνοεί την παράταξη της πλειοψηφίας, αλλά οι νομικές παράμετροι δεν έχουν διευκρινιστεί.

Σ.Τσιακίρογλου: ο τρίτος πόλος

Δίπλα σε όλα αυτά ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Τσιακίρογλου, δεν ακούστηκε τόσο  τις προηγούμενες μέρες λόγω ταραχών στους υπόλοιπους συνδυασμόυς, αλλά παραμένει μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη με εμπειρία και παρουσία στα κοινά, μέσω της Ομοσπονδίας. Γύρω του επιχειρεί να συσπειρώσει και το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό, επιχειρηματίες από το λιανικό εμπόριο και την εστίαση/καφέ.  Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Γιάννη Σιούτα, που έχει εμπειρία στα Επιμελητηριακά και ένα –μικρό έστω- πυρήνα στελεχών από το «Δέρας» αλλά συζητά με τους φερόμενους ως επικεφαλής των παρατάξεων. Η τρέχουσα εβδομάδα θα δείξει τον τελικό αριθμό των συνδυασμών που θα κατέλθουν αν και τα διαθέσιμα και πρόθυμα στελέχη για να τους πλαισιώσουν δεν είναι αρκετά.

Ποιοι θα πληρώσουν τις συνδρομές

Σίγουρα πάντως, οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων δεκαετιών. Για να κατέλθουν και να ψηφίσουν όμως τα μέλη του Επιμελητηρίου θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις εκκρεμείς συνδρομές τους και αυτό μέχρι 21-10.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr