KATALIPSI_DIMARXEIOU_KOMOTINIS

Eπεισόδια, δακρυγόνα και κατάληψη στην πορεία της Κομοτηνής

29 Ιουνίου 201104:03

KATALIPSI_DIMARXEIOU_KOMOTINISΜε πολύ χαμηλή συμμετοχή για ακόμα μια φορά οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην συγκέντρωση που συγκάλεσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μπροστά στο εργατικό κέντρο της Κομοτηνής, η συμμετοχή ήταν για ακόμα μια φορά υποτονική. Τραγική ήταν η εικόνα που εμφάνισε το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής στην πρώτη μέρα της Πανελλαδικής Απεργίας.

Στις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στο Εργατικό Κέντρο από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής από το ΠΑΜΕ Ν. Ροδόπης η προσέλευση εργαζομένων, νέων και ανέργων ήταν απογοητευτική. Το μεγαλύτερο ποσοστό που συμμετείχε , που δεν ξεπερνούσαν τα πενήντα άτομα, ήταν νέοι άνθρωποι, κυρίως φοιτητές, ελάχιστοι εργαζόμενοι και με ελάχιστη εώς μηδαμινή συμμετοχή συνδικαλιστών.

Συμπλοκές με τα ΜΑΤ έξω από την Περιφέρεια

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν , κατά τη διάρκεια πορείας, την οποία πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και φοιτητές.

Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο της Κομοτηνής και κατευθύνθηκε προς το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο κτίριο της Περιφέρειας ώστε να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη και να επιδώσουν το ψήφισμα τους μια διμοιρία των ΜΑΤ τους υποδέχτηκε με χημικά καθώς ρίξανε δακρυγόνα ώστε να τους απομακρύνουν. Υπήρξε αποδοκιμασία των «Αγανακτισμένων» κατά των συνδικαλιστών όπου και διασπάστηκε η πορεία και συνέχισαν μόνοι τους οι πρώτοι μαζί με συλλόγους φοιτητών ,τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μέλη από το αναρχικό στέκι Utopia.

Η Μαρία Βασιλάκη από τους αγανακτισμένους πολίτες της Κομοτηνής σημείωσε στις δηλώσεις της πως «θέλαμε να μπούμε στην περιφέρεια να δώσουμε τα ψηφίσματα ώστε να τα στείλουμε στα υπουργεία και να συναντηθούμε με τον περιφερειαρχή αλλά μας περίμενε μια διμοιρία ΜΑΤ, μας πετάξανε χημικά, χτυπήσανε κάποιους και δεν μας άφησαν να περάσουμε. Το τραγικό και οξύμωρο είναι ότι πριν λίγες ημέρες η αστυνομία μοίραζε ένα φυλλάδιο στο οποίο έγραφε ότι είναι κομμάτι του λαού και σε περίπτωση απεργίας θα είναι δίπλα μας και όχι απέναντι μας και ότι και οι ίδιοι αγωνίζονται γιατί είναι στο στόχαστρο των πολιτικών πεποιθήσεων της κυβέρνησης. Όπως μας είχε πει και ένας αστυνομικός στην Ξάνθη «ναι, παιδιά αν έρθω σαν απεργός θα είμαι μαζί σας, αλλά όταν φοράω τη στολή μου είστε απέναντι».

Tα νέα της Κομοτηνής στο KomotiniPress.gr

Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο της πόλης και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος δέχτηκε το αίτημα τους για την κατάληψη του Δημαρχείου και όπως τόνισε στους ίδιους«το δίκιο του κόσμου το υποστηρίζω, κάνετε την κατάληψή σας, σεβαστείτε όμως το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εξυπηρετηθούν».

Μέλη των αγανακτισμένων πολιτών Κομοτηνής έθεσαν διάφορα ζητήματα στον Δήμαρχο όπως εκείνο της εξόρυξης χρυσού και του κοινωνικού παντοπωλείου. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν την ανοιχτή λαϊκή τους συνέλευση στο χώρο τους Δημαρχείου προτρέποντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να συμμετέχουν στις απεργίες χωρίς ωστόσο να πείσουν κανέναν καθώς όλοι παρέμειναν στα γραφεία τους και συνέχισαν να δουλεύουν και να εξυπηρετούν κανονικά το κοινό της πόλης. Ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά για το θέμα του χρύσου πως «παλεύουμε για τον χρυσό χρόνια τώρα, είμαι μαζί σας στον αγώνα και σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην εξόρυξη και πέσουνε οι υπογραφές , εγώ ο ίδιος θα παραιτηθώ από μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ».

Οι αγανακτισμένοι πολίτες της Κομοτηνής ζήτησαν να λειτουργήσουν οι ίδιοι το κοινωνικό παντοπωλείο και όπως σημείωσε η Μαρία Βασιλάκη «εφόσον δεν υπάρχει βούληση, σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι εμείς. Ο Δήμαρχος μας είπε ότι λειτούργησε προεκλογικά για μια εβδομάδα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ο Δήμος γιατί μιλάμε για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, πέντε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα μέσα στην πόλη. Εμείς το ψάχνουμε και δε θα παραιτηθούμε από αυτό. Αναφερθήκαμε και στους αστικούς λαχανόκηπους όπου στην Αλεξανδρούπολη, ο εκεί Δήμαρχος έδωσε λίγα στρέμματα σε κάποιους συνταξιούχους και ζήτησε το 10% να το παίρνει ο Δήμος για να το δίνει σε κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Εμείς σκεφτήκαμε να δοθεί εδώ σε κάποιους νέους ανέργους, γιατί δε θέλουμε πλεον απόφοιτους από τα πανεπιστήμια άνεργους αλλά θέλουμε να αποκτήσουμε επαφή με τη γη και το περιβάλλον μας και να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους».

Ρεπορτάζ: Μ. Καλπάνης

KomotiniPress.gr
 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr