Επαφές ΤΑΙΠΕΔ με ιδιώτες για λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

9 Ιανουαρίου 201817:45

Την προοπτική παραχωρήσεων σε ιδιώτες επιμέρους ή και των συνολικών λιμενικών δραστηριοτήτων των δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα περί ου ο λόγος λιμάνια είναι τα Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου, ανώνυμες εταιρείες οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος συναντήθηκε χθες με επικεφαλής των λιμένων αυτών και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Nαυτιλίας, τους ενημέρωσε πως το Ταμείο έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο γύρο συζητήσεων με ενδεχόμενους παραχωρησιούχους.

Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι η μεν μελέτη σκοπιμότητας των παραχωρήσεων εν γένει έχει ολοκληρωθεί, οι δε επιμέρους μελέτες για το ποιες δραστηριότητες κάθε λιμανιού έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, όχι. Ούτε έχουν ακόμα προσληφθεί σύμβουλοι από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση. Αυτό που πάντως έχει κατ’ αρχήν αποφασιστεί και ενταχτεί και στις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αξιοποιηθεί πρώτο.

Με τον όρο «παραχώρηση συνολικών λιμενικών δραστηριοτήτων» εννοείται πως οι οργανισμοί λιμένων μπορεί να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά να δομηθούν υποκείμενες εταιρικές οντότητες διαχείρισης του 100% των δραστηριοτήτων των λιμανιών οι οποίες και θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Αντιστοίχως, οι επιμέρους παραχωρήσεις θα αφορούν είτε την κρουαζιέρα είτε τις εμπορικές δραστηριότητες.

Έντυπη Καθημερινή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr