perifereiako kalokairi kali

Η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας ΑΜΘ ενάντια στις ΕΟΖ

4 Ιουλίου 201208:47

perifereiako_kalokairi_kaliΑνακοίνωση με την οποία κάνει γνωστή την άρνηση των περιφερειακών συμβούλων της να υπερψηφίσουν τη δημιουργία ΕΟΖ στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

 Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου του κ. Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) καθώς και η σημερινή κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής τους να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μονοπώλια, προχώρησαν στο σχεδιασμό ίδρυσης και στην Περιοχή μας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), που σημαίνει ασυδοσία για το μεγάλο κεφάλαιο, εργασιακό καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους. Είναι απαίτηση της πλουτοκρατίας, που σε συνθήκες οικονομικής (καπιταλιστικής) κρίσης θέλει να επενδύσει τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια της προηγούμενης περιόδου, για να αποκτήσει νέα κέρδη.

Στους σχεδιασμούς αυτούς παίρνει μέρος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας-Θράκης, που με τις ψήφους των Περιφερειακών Συμβούλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προχωρούν στο σχεδιασμό της ίδρυσης της ΕΟΖ.

Επίσης στους σχεδιασμούς παίρνουν μέρος και τοπικοί οικονομικοί παράγοντες και διάφοροι φορείς των επιχειρηματιών (πχ επιμελητήρια, χρηματοοικονομικό φόρουμ κλπ) ελπίζοντας ότι θα συμμετέχουν στο ειδικό καθεστώς και τα προνόμια των ΕΟΖ.

Οι Κομμουνιστές Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση της στις ΕΟΖ και καλεί το λαό, τους μαζικούς φορείς και ιδίως τα ταξικά συνδικάτα και συσπειρώσεις να παλέψουν ενάντια στα σχέδια των μονοπωλίων, να ματαιώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

Υπάρχει πλούσια διεθνής εμπειρία για αυτές τις Ζώνες. Σ΄ όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 3.500 σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Σκόπια, Ντουμπάϊ, Αρμενία, Πολωνία, Τουρκία κλπ). Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι μοναδικοί ωφελημένοι, κερδισμένοι είναι οι επενδυτές, τα μονοπώλια. Είναι μεγάλο ψέμα ότι στους κερδισμένους θα είναι οι εργαζόμενοι και η περιοχή υποδοχής (εγκατάστασης) της ΕΟΖ.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις ελάχιστα συνδέονται με την οικονομία της χώρας ή της περιοχής που ιδρύονται. Διέπονται από φορολογική ασυλία τόσο για τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές, τους παραχωρείται δημόσια ή ιδιωτική γη (με αναγκαστική απαλλοτρίωση), «διευκολύνονται» στις αδειοδοτήσεις και βέβαια οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν θα είναι με μισθούς «Βουλγαρίας» στα 200 ευρώ, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ωράριο σε ζώνες της Κίνας όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν 9-11ώρες τη μέρα και 54-77 ώρες εβδομαδιαία.

Ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα επιδιώκει το σύνολο των εργοδοτών στην Αν.Μακεδονία-Θράκη, επικαλούμενοι μάλιστα την «ίση μεταχείριση» έναντι των πλουτοκρατών, που θα ενταχθούν στο καθεστώς των ΕΟΖ. Οι αρνητικές επιπτώσεις λοιπόν στους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ. Αλλά το σύνολο των εργαζομένων της Περιοχής. Κατά συνέπεια ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας αφορά το σύνολο των εργαζομένων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Η παροχή κινήτρων και ειδικών προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, για να επενδύσουν σε περιοχές όπως η ΑΜ-Θ δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εφαρμόστηκε εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όμως ο λαός της Περιοχής δε γνώρισε ανάπτυξη. Εκείνοι που είδαν τα κέρδη τους να μεγαλώνουν ήταν οι επιχειρηματίες, αρκετοί από τους οποίους μας άφησαν βιομηχανικά κουφάρια, για να επενδύσουν τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν σε άλλες χώρες ή άλλους τομείς ακόμα πιο κερδοφόρους.

Οι υποστηρικτές αυτών των σχεδίων προβάλλουν ως «θετικό αντάλλαγμα» ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ποντάροντας βέβαια στο γεγονός ότι η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα και την περιοχή μας. Τους απαντάμε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την ανεργία που ζούμε και βέβαια οι θέσεις, που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες. Το ξεζούμισμα δε των εργαζομένων τεράστιο.

Αυτόν τον οικονομικό και φορολογικό «παράδεισο» σχεδιάζουν η κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και οι Περιφερειακές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τα γερμανικά και άλλα μονοπώλια της περιοχής μας. Για δε τους εργαζόμενους καθεστώς δουλείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τα σωματεία και τα συνδικάτα να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια σ΄αυτά τα σχέδια του οικονομικού και εργασιακού Μεσαίωνα. Να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική να αγωνιστούν για αμοιβές, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες.

Ούτε βήμα πίσω. Αγώνας, αντεπίθεση για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας και των οικογενειών μας. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία όπου ο πλούτος που παράγετε θα ανήκει αποκλειστικά στους εργαζόμενους

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr