dragasakhs-voulh

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο

29 Νοεμβρίου 201213:24

dragasakhs-voulhΙωάννης Δραγασάκης: «Είστε εταιρεία που θέλει να κουκουλώσει την υπόθεση για το πώς οδηγηθήκαμε εδώ» – Αλ.Τσίπρας: «Διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού το μνημόνιο»

«Όσοι δεν ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, βρείτε ένα καλό επιχείρημα γιατί το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: με τι ανταλλάγματα κουκουλώνετε αυτά που έγιναν;», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Δραγασάκης στην Ολομέλεια του Σώματος εκθέτοντας το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του.

Όπως διευκρίνισε «η πρόταση δείχνει και τους στόχους και την πρόθεσή μας που δεν είναι να κυνηγήσουμε μάγισσες αλλά να απαντήσουμε σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία ανεξάρτητα από κόμματα». Και συγκεκριμένα: «Να δούμε τις αιτίες του πώς φτάσαμε και πώς θα υπερβούμε αυτή την κατάσταση».

Τόνισε μάλιστα ότι «η πρόταση αποσκοπεί στην κάθαρση και τη διέξοδο, διότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αποκατασταθεί η ηθική και πολιτική τάξη». Ενώ υπενθύμισε ότι το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα μας οδηγήθηκε στο ασφυκτικό κλοιό του ΔΝΤ είναι παλαιότερη πρόταση και του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.

Δραγασάκης: «Η ”εταιρεία” θέλει το κουκούλωμα»

Ωστόσο, επιτέθηκε στην τρικομματική κυβέρνηση, τα κόμματα της οποίας έχουν αποφασίσει να μη στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διενεργηθεί νωρίς το απόγευμα, λέγοντας ότι «η εταιρεία που έχετε συμπτύξει θέλει να το κουκουλώσει».

«Ούτε εσείς της ΔΗΜΑΡ θα την ψηφίσετε για να μη χαλάσει η εταιρική σχέση;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει restart, για να χρησιμοποιήσω την αργκό του κ. Σαμαρά, χωρίς κάθαρση». «Ποιος θα ζημιωθεί αν γίνει η εξεταστική; Μόνο όσοι έχουν ευθύνη», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ όλων των άλλων, από την έρευνα που θα διενεργήσει μια εξεταστική επιτροπή θα αντληθούν τα «στοιχεία που θα μας χρειαστούν στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνουμε».

«Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς μια χώρα με οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση του εισοδήματος, με μεγάλη εισροή κονδυλίων κατάντησε εδώ που κατάντησε; Πώς από την οικονομική άνοδο οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία; Ποιοι έφταιξαν, ποιοι κέρδισαν;», διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπολογίζονται σε 10.000 οι off-shore μέσω των οποίων διακινούνται 500 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την προσφυγή στο ΔΝΤ είπε: «Δεν υπήρχε άλλος δρόμος; Να το ερευνήσουμε. Γιατί οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έλεγαν τον Αύγουστο του 2009 ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει σημάδια αντοχής στην οικονομική κρίση; Πόσο αξιόπιστα ήταν τα στοιχεία του ελλείμματος που χρησιμοποιήθηκαν; Υπήρχε επίγνωση της αναθεώρησης των στοιχείων; Ποιο το περιεχόμενο των συνομιλιών παραγόντων της χώρας με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν; Πώς και γιατί και από ποιους αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ στις υποθέσεις της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας;».

Επίσης, διερωτήθηκε «γιατί έγινε δεκτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το συγκεκριμένο μείγμα και μοντέλο πολιτικής όταν ήταν γνωστό ότι δεν μπορούσε να αποδώσει». «Γιατί δεν έγινε αμέσως αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους; Δεν πρέπει να καλέσουμε εδώ στελέχη του ΔΝΤ να μας πουν; Δεν θέλετε να μάθετε ποιοι κερδοσκόπησαν με τα CDS, δηλαδή με τη χρεοκοπία της χώρας. Τι έγινε με το PSI; Ποιος αποφάσισε να καταστρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία; Θα σας κυνηγούν αυτά τα ερωτήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης.

ΝΔ: «Αυτό που αποκαλείτε ”εταιρεία” σηκώνει όλο το βάρος»

Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Τασούλας αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αυτό που αποκαλείτε ”εταιρεία” είναι ασήκωτο για σας βάρος ευθύνης για την πορεία της χώρας» και χαρακτήρισε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή «δημαγωγική, εμπαθή και ανιστόρητη». «Τη στιγμή που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και ανάσα λύσης, έρχεται ο Συνασπισμός και με μια πρόταση υποταγμένη πλήρως σε σκοπιμότητες επιχειρεί να ποινικοποιηθεί η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης». Μάλιστα χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα βρέχει, σε σχέση με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας».

Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της να αναζητηθούν ευθύνες, αλλά δεν θα τη στρέψουμε ενάντια στην πορεία της χώρας». «Θα συνεχίσουμε όχι αυτή την ”εταιρεία” που είπατε υποτιμητικά, αλλά θα συνεχίσουμε την άσκηση ευθύνης μη υπολογίζοντας το να γινόμαστε αρεστοί», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση «συρραφή αρκετών απόψεων συνιστωσών, νομικιστών και αντικαπιταλιστών, αλλά είναι απούσες οι συνιστώσες της λογικής και της πολιτικής». Ενώ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι στηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Μαριάς τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κουκούλωμα για το πώς οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ». «Η κάθαρση θα έρθει, ψηφίζουμε την πρότασή σας παρότι η δική μας πρόταση είναι πληρέστερη», διευκρίνισε.

Από τη Χρυσή Αυγή ο κ. Μ. Αρβανίτης τόνισε ότι «ο λαός έχει την απαίτηση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν» και δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση.

ΔΗΜΑΡ: «Δεν συμμετέχουμε σε “εταιρεία” που θέλει να μοιράσει λεία»

«Μας εκπλήσσει η επιμονή για αυτή την πρόταση», σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης, επισημαίνοντας «ότι υπάρχουν γεγονότα και στοιχεία που χρήζουν έρευνας αλλά το ερώτημα είναι με ποιους όρους και αρχές θα διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση». Δεν έκρυψε δε την δυσφορία του για τα περί «εταιρείας»: «Μας εξέπληξε ότι συμμετέχουμε σε μια ”εταιρεία” που έχει ένα αποκλειστικό στόχο: να μοιράσει τη λεία. Είμαστε τα… συνεταιράκια που έχουμε αναλάβει εργολαβικά να καταστρέψουμε τη χώρα. Και αυτά λέγονται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup», σημείωσε. Και διερωτήθηκε: «Μπορεί έτσι η Βουλή να δει ψύχραιμα τι έγινε; Είναι τέτοιο το περιεχόμενο της πρότασης;».

«ΝΑΙ» από το ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι «καμία διαχείριση δεν μπορεί να αποτρέψει την καπιταλιστική κρίση», σημειώνοντας ότι λύση εντός της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση του Μνημονίου και δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «δεν υπάρχουν τα εργαλεία διερεύνησης» και ως εκ τούτου «τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι πενιχρά».

Διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού το μνημόνιο, είπε ο Αλ.Τσίπρας

«Διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» χαρακτήρισε τη διαχείριση της κρίσης από την τρικομματική κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί. Να αναζητήσουμε, δηλαδή, πώς μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος της Βουλής και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλυφθούν οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης.

«Μάς λέτε ότι η πρότασή μας είναι ρεβανσιστική και εκδικητική. Είναι όμως μια πρόταση που έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο, διότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα και γι’ αυτό αρνείστε την πρότασή μας. Η στάση αποκαλύπτει και τεκμηριώνει ότι το Μνημόνιο δεν ήταν λύση από ανάγκη, αλλά επιλογή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «ο κ. Σαμαράς, αν και προεκλογικά έλεγε μια και μόνη εξεταστική, σήμερα πηγαίνει στην άποψη καμία και ποτέ». «Μάς λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του Μνημονίου, αλλά είστε αναγκασμένοι να προσχωρήσετε σε αυτήν τη λογική και τα ίδια λένε και οι συνάδελφοι της ΔΗΜΑΡ. Όμως αρνείστε να εξετάσουμε τις ευθύνες, για να αποφύγετε την κρίση για τις σημερινές σας επιλογές και ευθύνες» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτή η απόφαση συμβιβασμού ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκεται στον αέρα. «Αλλά και από αυτόν τον συμβιβασμό ακόμη απουσιάζατε επιδεικτικά. Δεν σας ρώτησαν καν και σας έβγαλαν έξω από τραπέζι τις κρίσιμες ώρες. Και εσείς γυρίσατε θριαμβολογώντας, χωρίς να έχετε αποκομίσει καμία εμπειρία από τότε που επέστρεφε θριαμβολογώντας και ο κ. Παπανδρέου και κάθε φορά μας έλεγε ότι σώθηκε η χώρα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι σύντομα αυτή η θριαμβολογία θα γυρίσει μπούμεραγκ.

«Αυτή η στάση σας είναι επικίνδυνη, γιατί στερεί τη χώρα από δυνατότητες διαπραγμάτευσης» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε τι θα πει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, στις 13 Δεκεμβρίου, αν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων.

Πηγή : tovima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr