Έντομο «δράκος» που σκοτώνει το Σέιχ Σου έφτασε στην Θάσο – Καμιά πρόληψη για τα περιαστικά δάση της Ξάνθης

19 Ιουνίου 201922:47

Σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα το Σέιχ-Σου -ή τουλάχιστον ό,τι θα έχει απομείνει τότε από την καταστροφή που συνεχίζει να του προκαλεί το φλοιοκτόνο έντομο- θα αποτελεί και πάλι ένα υγιές δάσος. Και αυτό μόνο αν εντατικοποιηθούν σημαντικά οι πολύ χαμηλοί σήμερα ρυθμοί κοπής και απομάκρυνσης των ξερών και προσβεβλημένων δέντρων, διότι διαφορετικά θα συντελεστεί η απόλυτη καταστροφή για το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

Από τις αρχές Ιουνίου, όταν ξεκίνησε η διαδικασία κοπής των άρρωστων δέντρων και για αρκετές μέρες μετά δούλευαν κατά μέσο όρο καθημερινά δέκα υλοτόμοι με 6-7 αλυσοπρίονα. Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των υλοτόμων έφτασε τους 50, ωστόσο και πάλι δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος πριν αυτό πάρει τραγικές διαστάσεις.

Εκτιμάται ότι σήμερα έχουν προσβληθεί ή νεκρώσει περίπου 70.000 δέντρα στο Σέιχ-Σου, με βάση τα στοιχεία του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, το οποίο κάνει λόγο για εμφάνιση του προβλήματος σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων, δηλαδή στο 1/10 της συνολικής έκτασης του δάσους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η προσβληθείσα έκταση να είναι πλέον μεγαλύτερη.

Καταστρέφει ήδη την Θάσο

Μικρότερο είναι το φαινόμενο στην Θάσο αλλά αν δεν ληφθούν σύντομα τα κατάλληλα μέτρα, η καταστροφή στο νησί της Θάσου θα είναι ίδια και ίσως χειρότερη από αυτή στο Σέιχ Σου. 

Σύμφωνα με ειδικούς, το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να περιοσιστεί με την υλοτομία αλλά μόνο με την καύση, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. 

Στην Ξάνθη, όλα τα περιαστικά της δάση είναι ευάλωτα αφού είναι πεύκα, και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο

(με πληροφορίες Έθνος)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr