Ενστάσεις επιδημιολόγου για τα σχολεία: Δεν ξέρουμε αν θα κινδυνέψουν οι ηλικιωμένοι

1 Μαΐου 202008:16

Eνστάσεις για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων εξέφρασε η Αθηνά Λινού. Μιλώντας στο Open TV, η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι ανέτρεξε στην διεθνή βιβλιογραφία και «δεν υπάρχει επιστημονική απόφαση με μελέτες δημοσιευμένες που να δείχνει αν τα παιδιά μεταδίδουν ή δεν μεταδίδουν τον ιό».

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να επιλέξεις μεταξύ δύο πραγμάτων: «Την πλήρη ασφάλεια των σχολείων ή να επιλέξεις την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι μεγάλο το δίλημμα. Μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Για το άνοιγμα των σχολείων κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι κίνηση υψηλού ρίσκου», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χρειάζονται κι άλλοι περιορισμοί».

Αυτό που φοβάμαι είναι ότι χωρίς επαρκή γνώση, θα τρέξουν όλα τα παιδιά στους παππούδες μόλις βγουν από τα σπίτια τους και δεν ξέρουμε αν θα κινδυνέψουν οι ηλικιωμένοι από τα παιδιά. Πρέπει να τηρηθεί η απόσταση και η προφύλαξη των ηλικιωμένων κι ευπαθών ομάδων. Οι γονείς να μην επαναπαυθούν. Η πολιτεία θα πρέπει ωστόσο, να παράσχει περισσότερα μέτρα για τα παιδιά. Περισσότερες βρύσες και μάσκες στα σχολεία».

Μεγάλη ευκαιρία για πρόοδο η τηλεκπαίδευση

Η κ. Λινού διατείνεται ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία να πάει μπροστά η εκπαίδευση, εξηγώντας πως «το κόστος για την παροχή μασκών ισούται με το να αγοράσουμε για όλα τα παιδιά υπολογιστές. Η τηλεκπαίδευση είναι τεράστια ευκαιρία για πρόοδο. Είναι θέμα κοινωνικοοικονομικό να έχουν όλες οι οικογένειες την πρόσβαση τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά τους».

Κίνδυνος bullying στα σχολεία λόγω μάσκας

Η προαιρετική χρήση της μάσκας, μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις bullying» τόνισε κι αναρωτήθηκε αν θα είναι δακτυλοδεικτούμενοι αυτοί που τους φορούν εντός αιθουσών ή αυτοί που δεν τις φορούν και ξεκαθάρισε «υποχρεωτική για όλους ή για κανέναν. Η ισορροπία κάθε τμήματος είναι περίεργη».

Οι άλλες χώρες ανοίγουν πρώτα τα δημοτικά

Τα υπόλοιπα κράτη ανοίγουν ξανά τα σχολεία τους ξεκινώντας από τις μικρότερες τάξεις. Κι αυτό γιατί, μελέτες που δεν έχουν δημοσιευτεί, δείχνουν ότι παιδιά μέχρι 10 ετών δεν μεταδίδουν τη νόσο. Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν για τους προηγούμενους ιούς του SARS κι όχι για τον Covid-19. Εκτιμώ τον κύριο Τσιόδρα, ήταν μαθητής μου, έχω παρακολουθήσει την πορεία του, δεν τον αμφισβητώ, αλλά στην επιστήμη, πρέπει να συζητάμε. Ιατρικά είναι ένας κίνδυνος, που δεν ξέρουμε το μέγεθός του».

Για τη χρήση της μάσκας τέλος επεσήμανε: Εχει μπερδευτεί κι έχει κουραστεί ο κόσμος. Αν είχαμε μια ιδανική συνθήκη, δηλαδή να πλένουν τα παιδιά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι. Δεν θα υπάρχει συνωστισμός, αν όλα τα παιδιά πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους με σαπούνι όταν υπάρχουν δύο βρύσες στα προαύλια και δεν ξέρω πόσοι νιπτήρες στις τουαλέτες; Εκεί μπαίνει η μάσκα να προστατεύσει. Οι εκπαιδευτικοί θα φοράνε; Ο δάσκαλος θα φοράει μάσκα και τα παιδιά όχι; Καταλαβαίνουμε τι θα γίνει μέσα στην τάξη;» αναρωτήθηκε η κ. Λινού.

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr