Ένσταση για gay γάμους στο Χονγκ Κονγκ

12 Ιουνίου 201410:13

Τα νέα ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει αντιρρήσεις για τα σχέδια ώστε να επιτρέπει ζευγάρια του ιδίου φύλου να παντρευτούν στο βρετανικό προξενείο στην κινεζική πόλη έχει εξοργίσει τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Η πιο γνωστή λεσβία του Χονγκ Κονγκ, Gigi Chao, της οποίας ο πατέρας είναι δισεκατομμυριούχος προσέφερε $ 100 (£ 60 εκατ.) σε κάθε άνθρωπο στον κόσμο που μπορεί να την παντρευτεί, δήλωσε ότι η άρνηση αυτή αποτελεί «ντροπή».

Λέει ότι ελπίζει το δικαίωμα θα εγκριθεί, αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο απλό, από νομικής απόψεως.

Μετά από χρόνια συζητήσεων, ο γάμος ομοφυλοφίλων έγινε νόμιμος στην Αγγλία και την Ουαλία το Μάρτιο.

Ξεκινώντας από τον Ιούνιο, η νομοθεσία επεκτάθηκε για να καλύψει Βρετανούς υπηκόους στο εξωτερικό.

Οι βρετανικές πρεσβείες και τα προξενεία τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου για ζευγάρια στα οποία ένας τουλάχιστον εταίρος είναι βρετανός υπήκοος.

Η υπηρεσία για τους γάμους προσφέρεται μόνο σε χώρες όπου οι γάμοι ομοφυλοφίλων δεν επιτρέπονται κανονικά, και μπορεί να πραγματοποιηθούν μόνο εάν η κυβέρνηση της χώρας υποδοχής δεν έχει αντίρρηση.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει προβάλει αντιρρήσεις στους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου στο Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε η εκπρόσωπος στο βρετανικό προξενείο.

Χώρες που θεωρούνται ως λιγότερο κοσμοπολίτικες και προοδευτικές από το Χονγκ Κονγκ επέτρεψαν τους γάμους.

Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Ρωσία, ακόμη και η ηπειρωτική Κίνα, των οποίων οι εγχώριες πολιτικές γενικά λειτουργούνε ξεχωριστά από το Χονγκ Κονγκ.

Η Αυστραλία, στο πλαίσιο του κοινωνικά συντηρητικού πρωθυπουργό Tony Abbott, έχει συμφωνήσει να επιτρέψει τις τελετές να προχωρήσουν, έστω και αν οι γάμοι δεν θα αναγνωρίζονται νόμιμα.

Όταν ρωτήθηκε, η υπηρεσία πρωτοκόλλου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την ένστασή της.

«Θα ήταν για μεμονωμένα γενικά προξενεία για να αποφασίσουν ποιες λειτουργίες και υπηρεσίες επιθυμούν να παρέχουν στους υπηκόους τους,” είπε σε μια δήλωση.

“Παρά το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ δεν έχει νόμους για το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ισότητας ευκαιριών για τις ομάδες διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.”

Οι σεξουαλικές μειονότητες και οι οικογένειες και οι φίλους τους, έχουν προσκληθεί για μια κοινή εκδήλωση, που περιλαμβάνει δωρεάν συναυλίες με μερικούς από τους πιο γνωστούς gay της πόλης και λεσβίες διασκεδαστές.

Το κίνημα των Pink Dot άρχισε πραγματικά το 2009 στη Σιγκαπούρη, μια άλλη πρώην βρετανική αποικία, όπου οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα επιτρέπεται να παντρευτούν συντρόφους του ιδίου φύλου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr