Ενήμεροι οι φαρμακοποιοί της περιοχής για τα νέα δεδομένα και την αντιμετώπιση του Covid-19

19 Μαΐου 202108:42

Περισσότεροι από 1.350 σύνεδροι από όλη την περιφέρεια, αλλά και από μακρινά σημεία της χώρας, συμμετείχαν διαδικτυακά στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγους Σερρών και διοργανωτής του συνεδρίου, κ. Αναστάσιος Ρόντσης,  «Κάνοντας έναν απολογισμό του συνεδρίου νομίζω ότι κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο, καθώς ενημερωθήκαμε από τους καθηγητές μας για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την COVID-19, τα νέα εμβόλια, τη συμπτωματική αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η διασπορά των 11.000 φαρμακείων στη διαχείριση της κρίσης.

Αισθανθήκαμε ως φαρμακοποιοί δικαιωμένοι από όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει το ελληνικό φαρμακείο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μια δικαίωση που έρχεται αποκλειστικά από την αναγνώριση από τους συμπολίτες μας. Όμως, πλέον απαιτούμε και από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει λύσεις στα θεσμικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε το ελληνικό φαρμακείο να επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή και να συνεχίσει να αποτελεί εχέγγυο της ποιότητας της υγείας του Έλληνα πολίτη».

Ο εργασίες του συνεδρίου περιλάμβαναν:

  • Στρογγυλό τραπέζι για τον αυξημένο ρόλο του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας, στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Αικατερίνη Μπουρουτζόγλου, πρόεδρος Φ.Σ. Δράμας, Αναστάσιος Τερζής, πρόεδρος Φ.Σ. Έβρου, Αναστασία Ρακιτζή, πρόεδρος Φ.Σ. Καβάλας, Δέσποινα Κάλφα, πρόεδρος Φ.Σ. Ξάνθης, και Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος, Φ.Σ. Ροδόπης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Σερρών, κ. Αναστάσιος Ρόντσης, ενώ εισαγωγική ομιλία  πραγματοποίησε  ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς.

  • Στρογγυλό τραπέζι για τα γαστρεντερολογικά προβλήματα, με συντονιστή τον κ. Χάρη Τσιώνη, γαστρεντερολόγο, πρόεδρο της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ), και συμμετέχοντες τους κ.κ. Περικλή Αμπεριάδη, γαστρεντερολόγο, και Γεώργιο Κολιό, MD PhD, γαστρεντερολόγο, καθηγητή Φαρμακολογία στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: «Πρόληψη Καρκίνου Παχέος Εντέρου», «Εντερική Χλωρίδα, από τη Συμβίωση στην Παθογένεια», «Ευερέθιστο παχύ έντερο, τι να προσέξει ο φαρμακοποιός».

  • Στρογγυλό τραπέζι για τον συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού στον ασθενή με ψωριασικές βλάβες, με συντονιστή τον κ. Διαμαντή Κλημεντίδη, MSc – κλινικό φαρμακοποιό, και συμμετέχοντες τους φαρμακοποιούς κ.κ. Βασίλη Μπιρλιράκη, Κωνσταντίνο Κακονίκο και Ηλία Κατσόγιαννη.

Τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: «H σωστή συμβουλή στον ασθενή με ψωρίαση στην τοπικά αγωγή και φροντίδα του δέρματος», «Από στόματος φαρμακοθεραπεία στην ψωρίαση», «Βιολογικοί παράγοντες στην ψωρίαση» και «Γαληνικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ψωρίασης».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr