Έγγραφο – σοκ της διοίκησης του ΕΦΚΑ για 150.000 εκκρεμείς συντάξεις

30 Μαρτίου 201710:46

Έγγραφο – σοκ από τον ΕΦΚΑ που φέρνει στο φως ο “Ελεύθερος Τύπος” τινάζει στον αέρα την πληρωμή 150.000 παλιών και νέων συνταξιούχων από τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα με διορία να δοθούν ως τον Οκτώβριο του 2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το έγγραφο αυτό (non paper) με ημερομηνία 24 Μαρτίου, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι “δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη”.

To θέμα αυτό ανέδειξε –μεταξύ άλλων- με χθεσινό άρθρο του στο Capital.gr, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης. Συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “από το Νοέμβριο του 2016,  που ψηφίστηκε ο Ν.4438/2016 και δεσμεύτηκε ποσό έκτακτης επιχορήγησης ύψους 859 εκατ. ευρώ προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, για την έκδοση των 102.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης –πριν το Νόμο Κατρούγκαλου- , δεν έχει εκδοθεί ούτε μια σύνταξη”.

Τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος της καταβολής των νέων συντάξεων είχε επισημάνει ρεπορτάζ του Capital.gr, από την επαύριον κιόλας της κατάθεσης της τροπολογίας  της κυβέρνησης για τη δέσμευση 859 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2017

Στο εν λόγω έγγραφο τριών σελίδων, αναλύονται εμπεριστατωμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου φορέα και καθιστούν αναποτελεσματική την παροχή υπηρεσιών προς εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Εκταμίευση

Η παραδοχή ότι “δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο” ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Τα χρήματα αυτά είναι πιθανό να χαθούν ή τουλάχιστον να διατεθεί ένα πολύ μικρό μέρος τους για τις συντάξεις που είναι σε αναμονή, ακόμη και αν καταβληθεί υπερ – προσπάθεια από τις υπηρεσίες, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά παρατηρείται και έλλειψη συνεννόησης!

Από τους 150.000 συνταξιούχους, οι 95.526 περιμένουν πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση. Οι 55.000 είναι νέες αιτήσεις με αναμονή για τους τελευταίους 10 μήνες.

Αδειασμα…

Τα όσα αποκαλύπτονται στο έγγραφο – βόμβα για τον ΕΦΚΑ αποδεικνύουν ότι άλλα λέγονται από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς μπροστά στις κάμερες και άλλη είναι η πραγματικότητα. Πριν από ένα μήνα (14/2) ο αρμόδιος υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του Δικτύου

Συνταξιούχων, διαβεβαίωνε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θα απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις.

Μετά από ένα μήνα (24/3) ο ΕΦΚΑ παραδέχεται στο έγγραφο – βόμβα που αποκαλύπτει η εφημερίδα, ότι “δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών συντάξεων ούτε φαίνεται πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο αυτόν μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου…”.

capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr