Ενέργεια: Η φωτογραφία που επιβεβαιώνει την ορθότητα της Ελληνικής διπλωματίας

3 Οκτωβρίου 201410:33

Η γεωπολιτική ορίζεται ως μια επιστήμη της γεωγραφίας που θεωρεί την έννοια του «χώρου» σημαντική για την κατανόηση της φύσης των διεθνών σχέσεων. Αν υιοθετήσουμε τη θεωρεία του γνωστού κλασικού γεωπολιτικού διανοητή Nikolas Spykman ότι «η γεωγραφία είναι ο περισσότερος σημαντικός παράγοντας στις διεθνείς σχέσεις γιατί είναι ο περισσότερος μόνιμος», μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Η επιλογή της φωτογραφίας με τους αγωγούς δεν είναι τυχαία καθώς υποδηλώνει την ενεργειακή Νέα Τάξη Πραγμάτων που διαμορφώνεται από τις τεταμένες σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, απόρροια της ουκρανικής κρίσης και των κινήσεων της Μόσχας που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας. Η Ελλάδα όπως φαίνεται μετά από αρκετές δεκαετίες έχει την ευκαιρία να αναδείξει τη γεωπολιτική σημασία της και η ενεργειακή διπλωματία αποδεικνύεται το πιο κατάλληλο εργαλείο.

Διαβάστε περισσότερα στο viadiplomacy.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr