Εναέριες ρίψεις δολωμάτων για τον εμβολιασμό ζώων από την λύσσα

8 Μαΐου 202008:35

Με εναέρια ρίψη δολωμάτων από την Τρίτη 12 Μαίου έως και την Παρασκευή 15 Μαίου θα κάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης τους εμβολιασμούς μη δεσποζόμενων ζώων από την λύσσα. Τα δολώματα περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της Λύσσας και όταν τα άγρια ζώα καταναλώσουν ένα δόλωμα αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου.  Για τον λόγο αυτό, οι ρίψεις θα διενεργηθούν στους χώρους διαβίωσης των ζώων στόχων και δεν θα εφαρμοστεί εμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Το εμβόλιο δόλωμα περιέχει μία κάψουλα με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου μέσα σε ένα περίβλημα, ελκυστικό για την αλεπού, που περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου) και φέρει αυτοκόλλητο με εμφανή προειδοποίηση, ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ  και το τηλέφωνο 210-5212054 του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ)

Ενέργειες όταν ένα δόλωμα βρεθεί τυχαία σε κατοικημένη περιοχή, αγρούς η χώρους ανθρώπινης δραστηριότητας

  1. Σε περίπτωση εύρεσης ενός δολώματος θα πρέπει να αποφεύεται κάθε επαφή με αυτό και για την απομάκρυνσή ητου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή μια πλαστική σακούλα και να τοποθετηθεί σε σημείο όπου κανένα ζώο ή άνθρωπος δεν έχει πρόσβαση και καλέστε άμεσα  τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές .
  2. Σε περίπτωση από λάθος επαφής με το εμβόλιο δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο εκτός κι αν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές,  με τραύματα, το στόμα ή τα  μάτια. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει πλύση με άφθονο νερό και σαπούνι της περιοχής που ήρθε σε επαφή. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οινόπνευμα ή ιώδιο. Καλό θα είναι να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το δει ο γιατρός.
  3. Αν κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο βρει ένα δόλωμα δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο. Στην περίπτωση που το δόλωμα έχει καταναλωθεί ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, καλό είναι φορώντας γάντια να γίνει πλύση της εξωτερικής επιφάνειας του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι και μην υπάρχει επαφή µε το ζώο, µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ  (https://eody.gov.gr/disease/lyssa/), ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή (Ευρετήριο  ► επιλογή στο Λ Λύσσα).

 

Επίσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης (http://www.minagric.gr/, στη διαδρομή  (Πολίτης ► Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ► Λύσσα).

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr