Εμπνέοντας το ανθρώπινο δυναμικό σου . Tης ψυχολόγου Έλενας Σολταρίδου

16 Δεκεμβρίου 201418:41

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω πολλά άρθρα για τις προσπάθειες που γίνονται σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να εμπνεύσουν τα στελέχη τους, για τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη, για προγράμματα mentoring, για παροχές που δίνονται στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιριών στην προσπάθεια να παράγουν περισσότερο έργο..

Είναι όμως άραγε οι παροχές το πιο σημαντικό κομμάτι; Είναι αυτό το οποίο τελικά κινητοποιεί στην πράξη τους εργαζόμενους;

Μήπως είναι από την άλλη το αίσθημα της δέσμευσης σε μία εταιρία και η αίσθηση του «ανήκειν σε έναν κοινό σκοπό»; Μήπως είναι απλά η οικονομική ανασφάλεια; Μήπως από την άλλη όλα κρίνονται από το πώς επικοινωνούμε το σκοπό μας;

Ή τελικά όλα κρίνονται από έναν άνθρωπο; Από έναν ηγέτη; Μήπως είναι και όλα αυτά ταυτόχρονα;

Αν σκεφτόμουν μία εταιρία με παροχές, αυτή θα ήταν η εταιρία Google..

Εργασιακό περιβάλλον με πολλές απαιτήσεις και με πολλές παροχές.. Αυτό θα μπορούσε να είναι μία σύντομη περιγραφή της εταιρίας.. Παροχές πολλαπλές αλλά και ιδιαίτερες, όπως αυτή στην οποία θα αναφερθούμε: η δυνατότητα παραμονής στο χώρο εγκαταστάσεων της εταιρίας των εργαζομένων, οι οποίοι επιλέγουν να μένουν στο τροχόσπιτό τους ή στο αυτοκίνητό τους.

Η συγκεκριμένη ομάδα των υπαλλήλων παραμένουν στο campus της Google, έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τρία δωρεάν γεύματα την ημέρα, να πραγματοποιούν party, να βάζουν πλυντήριο, να κάνουν μπάνιο, να χρησιμοποιούν το γυμναστήριο, να παίζουν μπιλιάρδο, να κοιμούνται χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο ή κάποια επιπρόσθετα έξοδα.

Κυρίαρχος στόχος των περισσότερων ατόμων που επέλεξαν να παραμείνουν μέσα στο συγκρότημα της εταιρίας ήταν η διαχείριση των δαπανών τους και η μείωση των εξόδων τους.

Το κέρδος για την εταιρία; Η μόνιμη παραμονή του ανθρώπινου δυναμικού της στις δομές της, η κινητοποίησή του με όλες τις επιπρόσθετες παροχές.

Υπάρχουν όμως και οι αρνητικές πλευρές αυτής της επιλογής, καθώς ουσιαστικά το ανθρώπινο δυναμικό δεν αποδεσμεύεται καθόλου συναισθηματικά και ψυχικά από το χώρο εργασίας του.. Μήπως όμως σύμφωνα με την Google οι παροχές που προσφέρονται είναι ούτως ή άλλως μία μορφή εναλλακτικής απεμπλοκής και απόσβεσης της καθημερινότητας;

Πάντως είναι δεδομένο ότι η εταιρία όπως θα δούμε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν αν μη τι άλλο έχει προσφέρει στα στελέχη της πολλαπλές επιλογές στην καθημερινότητά τους..

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr