Αιματηρές εκλογές στην Τουρκία -Νεκροί σε συγκρούσεις υποστηρικτών αντίπαλων υποψηφίων

30 Μαρτίου 201416:40

Από αιματηρά επεισόδια σημαδεύτηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες υποστηρικτών πολιτικών αντιπάλων.Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη με πυροβόλα όπλα, ανάμεσα σε δύο οικογένειες στο χωριό Γιουβατσίκ, στην ανατολική επαρχία Σανλιούρφα, ενώ στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκαν πέντε ακόμη άτομα, από τους οποίους κάποιοι είναι σε σοβαρή κατάσταση όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη με πυροβόλα που ξέσπασε ανάμεσα σε συγγενείς δύο υποψηφίων στο χωριό Γκομπασί, ενώ άλλοι εννιά τραυματίστηκαν από μαχαίρι.

Κρίσιμη η αναμέτρηση για το μέλλον του Ερντογάν

Επειτα από τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες με τις «καυτές» αποκαλύψεις, αλλά και την απαγόρευση Twitter και youtube από τον πρωθυπουργό, οι δημοτικές εκλογές έχουν λάβει τη μορφή δημοψηφίσματος για τον Εντρογάν και το κόμμα του.

Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπική δράση περιοδεύοντας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τις δυνάμεις και τους υποστηρικτές του.

Το κόμμα του Ερντογάν, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το 2002, ελπίζει την Κυριακή να πιάσει ή να βελτιώσει τα εκλογικά ποσοστά που είχε λάβει το 2009 κάτι που θα σημάνει περαιτέρω εδραίωση της εξουσίας του, ωστόσο, στην αντίθετη περίπτωση το πλήγμα θα είναι τεράστιο.

Μάλιστα, οι πιο ακραίες φωνές στην Τουρκία αναφέρουν ότι εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο ενδέχεται να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

να πιάσει ή να βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά του 2009 όταν έφτασε στο 38,8% με τις αγορές να έχουν σταθεροποιηθεί την εβδομάδα που πέρασε προφανώς προσδοκώντας ένα τέτοιο αποτέλεσμα. «Μια ψήφος» λιγότερη από 36%, που δεν θεωρείται πιθανό αποτέλεσμα , θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τον Ερντογάν και το AKP. Μια ψήφος άνω του 45% θα μπορούσε να σημάνει μια περίοδο σκληρής αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Διαμαρτυρία και των Femen κατά του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Δύο μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, διαδήλωσαν σήμερα γυμνόστηθα σε εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν τον αποκλεισμό του Twitter και του YouTube από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο νέες γυναίκες μπήκαν το μεσημέρι σε εκλογικό τμήμα της συνοικίας Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης και αποκάλυψαν το πάνω μέρος του σώματός τους, όπου είχαν γράψει το σύνθημα «να απαγορεύσουμε τον Ερντογάν», πριν συλληφθούν από την αστυνομία, ανακοίνωσαν μέλη της οργάνωσης στο λογαριασμό τους στο Twitter.

Ο Ερντογάν επρόκειτο να ψηφίσει σ’ αυτό το Δημοτικό σχολείο, όμως ενημερώθηκε για τις προθέσεις των φεμινιστριών και επέλεξε τελικά ένα άλλο εκλογικό τμήμα της ίδιας περιοχής.

Οι Femen είχαν ήδη διαδηλώσει εναντίον των αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ως αντίδραση για τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικών υποκλοπών που την εμπλέκουν σε υποθέσεις διαφθοράς.

Μέλος της οργάνωσης είχε επίσης διαδηλώσει τον περασμένο Ιούλιο σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλει την καταστολή από τον Ερντογάν του κύματος των διαδηλώσεων που είχε συγκλονίσει την Τουρκία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου 2013.

Πηγή : iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr