ema_dioikitirio

Ανάστατοι οι Επιχειρηματίες στη Β. Ελλάδα: Ακατανόητη η κατάργηση της ΕΜΑ

26 Ιουλίου 201223:14

ema_dioikitirioΜπορεί η κυβέρνηση να επανασύστησε ένα διακοσμητικό Υπουργείο όπως είναι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όμως κατήργησε ότι πολυτιμότερο είχε για την ανάπτυξης της περιοχής, μέσα στο, συνήθως, άδειο κτίριό του.


Πρόκειται για την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, η οποία στο σύντομο διάστημα που λειτούργησε, πέτυχε ανέλπιστα κατά πολλούς, το στόχο που είχε τεθεί για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δομής που θα ξεμπλοκάρει με διαδικασίες εξπρές, τις επενδύσεις της Βόρειας Ελλάδας και θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιχειρηματικότητα σε σχέση με το γραφειοκρατικό Κέντρο της Αθήνας. Ίσως γιαυτό παραμένει ανεξήγητη  η κατάργηση της ΕΜΑ, που είχε αποτελέσει και ένα στοίχημα της τότε ηγεσίας επί Σ. Ξυνίδη, λόγω των αντιδράσεων των Αθηνών.

Η επιστολή του ΣΒΒΕ

Με επιστολή που απέστειλε η Διοίκηση του ΣΒΒΕ, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, διαμαρτύρεται έντονα για την πρόσφατη κατάργηση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» (ΕΜΑ), της πρώην Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης.

Ο ΣΒΒΕ ζητά την επανασύσταση της ΕΜΑ ούτως ώστε να υλοποιηθούν άμεσα επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στη Μακεδονία και τη Θράκη και για να λειτουργήσει αποκεντρωμένα ως εξυγιαντικό μέτρο του κατεστημένου αδιαφανούς συστήματος έγκρισης και ελέγχου επενδύσεων.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές της Μακεδονίας και της Θράκης όλων των κομμάτων και έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζει με αισθήματα βαθύτατης απογοήτευσης την κατάργηση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» (ΕΜΑ), ως αποτέλεσμα της κατάργησης της πρ. Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η ίδρυση και λειτουργία της ΕΜΑ αποτελούσε διαχρονικό και πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της προώθησης των επενδύσεων στην περιοχή. Μάλιστα, συνέστησε τολμηρή απόφαση αποκέντρωσης, σε μια περίοδο που η αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης ήταν και είναι προϋπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε και ως εξυγιαντικό μέτρο του κατεστημένου αδιαφανούς συστήματος έγκρισης και ελέγχου επενδύσεων, που αποδείχθηκε, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις και την σχετική απόφαση της πρώην Υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Διαμαντοπούλου, ότι λειτουργεί στις Κεντρικές Υπηρεσίες.

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η ΕΜΑ υποδέχθηκε προς αξιολόγηση 95 επενδυτικά σχέδια από την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ύψους 500 εκατ. €, για τα οποία οι διαδικασίες «έτρεξαν» ταχύτατα. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία ως υπόδειγμα για τη δημόσια διοίκηση, ίσως επειδή δημιουργήθηκε εκ του μηδενός και δεν πρόλαβε να αποκτήσει «βαρίδια» και «αγκυλώσεις».

Οι άμεσες συνέπειες της κατάργησης της ΕΜΑ, πέραν του πασιφανούς πολιτικού λάθους, είναι ότι προκαλείται τεράστια αναστάτωση και τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ειδικά για τις επενδύσεις που υποβλήθηκαν την πρώτη περίοδο (Απρίλιος – Μάιος 2011), το πρόβλημα είναι εντονότερο καθώς οι διαδικασίες για την εκταμίευση των επιδοτήσεων πλησίαζαν στο τέλος, και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα επενδυτικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και οι επιχειρήσεις αναμένουν την εκταμίευση για την εξόφλησή τους.

Για τους παραπάνω λόγους ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί η συγκεκριμένη απόφαση με νέα που να προβλέπει την επαναλειτουργία της ΕΜΑ στο πλαίσιο του νέου Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑΘ), συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην υλοποίηση επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά, κυρίως, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην άσκοπη μετακίνηση των επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, ακόμη και για μια υπογραφή.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr