Οι Έλληνες είναι ο πιο δυσαρεστημένος λαός με την ΕΕ

8 Ιουνίου 201614:00

Η δημόσια στήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση συρρικνώθηκε σημαντικά στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύεται μόλις εβδομάδες προτού οι Βρετανοί ψηφίσουν εάν θα αποχωρήσουν ή όχι από το μπλοκ των 28 κρατών.

Η έρευνα σε 10 μεγάλα κράτη-μέλη που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Κέντρο Pew με έδρα την Ουάσινγκτον κατέδειξε ισχυρή στήριξη υπέρ της παραμονής των Βρετανών στην ΕΕ, με το 89% των Σουηδών, το 75% των Ολλανδών και το 74% των Γερμανών να βλέπουν το λεγόμενο Brexit ως “κακό πράγμα”.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, ωστόσο, ήταν η βουτιά στο ποσοστό των Ευρωπαίων που βλέπουν θετικά την ΕΕ, μια εξέλιξη που δείχνει να απορρέει από το χειρισμό της προσφυγικής κρίσης και της οικονομίας από το μπλοκ.

Η επιδείνωση ήταν ισχυρότερη στη Γαλλία, όπου μόνο το 38% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν με θετικό μάτι την ΕΕ, ποσοστό μειωμένο κατά 17 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Το ποσοστό εύνοιας υποχώρησε επίσης κατά 16 μονάδες στην Ισπανία στο 47%, κατά 8 μονάδες στη Γερμανία στο 50% και κατά 7 μονάδες στη Βρετανία στο 44%.

Η δημόσια στήριξη υπέρ της ΕΕ ήταν ισχυρότερη στην Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που παραδόξως έχουν τις πιο σκεπτικές απέναντι στην ΕΕ κυβερνήσεις σε ολόκληρη στην ΕΕ.

“Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι με αμφιβολίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημειώνει το Pew. Και προσθέτει:
“Μεγάλο μέρος της δυσαρέσκειας μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να αποδοθεί στο χειρισμό του προσφυγικού ζητήματος από τις Βρυξέλλες. Σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία δεν ενέκρινε τον τρόπο χειρισμού του προβλήματος”.

Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα που έχει κατακλυστεί από τους πρόσφυγες. Το 94% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν χειρίστηκε σωστά την προσφυγική κρίση. Στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 88%, στην Ιταλία στο 77% και στην Ισπανία στο 75%.

Με ποσοστό 92%, οι Έλληνες είναι επίσης αυτοί που δυσανασχετούν περισσότερο με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την ΕΕ, ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί με ποσοστό 68% και οι Γάλλοι με 66%.

Σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων και των Βρετανών δήλωσαν πως οι εξουσίες πρέπει να επιστραφούν στις εθνικές κυβερνήσεις από τις Βρυξέλλες, ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτά που καταγράφονται σε άλλες χώρες.

Πηγή: capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr