Η Ελευθεροτυπία με πρωτοσέλιδο για το σκάνδαλο της ΑΤΕ/ΣΕΒΑΘ. Κακουργήματα και έρευνα για τους χαμένους “σκληρούς” δίσκους;

19 Φεβρουαρίου 201418:14

e1Το ζήτημα του σκανδάλου με τις δανειοδοτήσεις της ΣΕΒΑΘ πριν αυτή κλείσει αλλά και μια σειρά από άλλες παράμετροι της υπόθεσης αποκαλύπτονται σε πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας. Το σκάνδαλο των δανειοδοτήσεων από την ΑΤΕ χωρίς διασφαλίσεις – που αποκαλύφθηκε από το XanthiPress.gr- φαίνεται ότι είναι απλώς η αφετηρία προκειμένου να αναζητηθεί η τύχη των 35 εκατομμυρίων που δόθηκαν μόνο στη ΣΕΒΑΘ, μόνο την επίμαχη περίοδο καθώς η τύχη των χρημάτων αλλά και η συνολική “τρύπα” 100 εκατομμυρίων ευρώ απασχολούν το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί η Ελευθεροτυπία εξαντλήθηκε σε όλα τα περίπτερα της Ξάνθης ενώ  το άρθρο της αναφέρεται στη μηυνυτήρια αναφορά του πρώην Υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη στον Άρειο Πάγο για την εξέλιξη της υπόθεσης, με ρεπορτάζ από τους δικαστικούς κύκλους στην Αθήνα και πληροφορίες για διερεύνηση ποινικών ευθυνών κακουργηματικού χαρακτήρα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα  να διερευνήσει εκ νέου τη διάπραξη τυχόν ποινικών ευθυνών για τη Διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, καθώς γίνονται αναφορές στους “χαμένους” σκληρούς δίσκους και τις “πλημμύρες” που κατέστρεψαν τα αρχεία της εταιρίας, εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να αποκαλύφθεί η διαδρομή των χρημάτων από τις δανειοδοτήσεις.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σχολιάζεται:

ΣΕΒΑΘ 3Η υπόθεση της χρηματοδότησης της ΣΕΒΑΘ στη Θράκη από την Αγροτική Τράπεζα αποδεικνύει ότι το σκάνδαλο της παράνομης χορήγησης δανεικών και αγύριστων, χωρίς εγγυήσεις και όρους, έχει πολύ περισσότερες ρίζες από όσα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μόνο στην περίπτωση αυτή, η μαύρη τρύπα της συνολικής χρηματοδότησης από την ΑΤΕ προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό που μοιάζει όμως απίστευτο είναι ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας της δόθηκε από την ΑΤΕ νέα χορήγηση 33 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση της επιχείρησης, η οποία βρισκόταν στο στάδιο της εκκαθάρισης και μέσα στους επόμενους 12 μήνες πτώχευσε οριστικά!

 Φυσικά τα χρήματα αυτά, όπως και τα προηγούμενα δάνεια, χάθηκαν από τα δημόσια ταμεία της κρατικής ακόμη τότε ΑΤΕ. Και μάλιστα ίσως πληρωθούν διπλά από τους φορολογουμένους, αφού η Ε.Ε. ετοιμάζεται να καταλογίσει ευθύνες εις βάρος της Ελλάδας.

Κι όμως, η σημαντική αυτή υπόθεση επιχειρήθηκε να μπει από την αρμόδια εισαγγελέα στο αρχείο λόγω έλλειψης στοιχείων. Συγκεκριμένα, ενώ διαπιστωνόταν η ζημιά, δεν κατέστη δυνατό, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά, καθώς όλα τα δεδομένα είχαν καταστραφεί!

Ναι, οι αρχές ισχυρίζονταν ότι έγινε πλημμύρα στην Ξάνθη το 2004, με αποτέλεσμα να χαθούν έγγραφα και οι σκληροί δίσκοι για έξοδα εκατομμυρίων ευρώ! Αλλο επιχείρημα ήταν ότι κάποια έγγραφα τα έβαλαν σε αποθήκη και μπερδεύτηκαν, ενώ το πόρισμα ελέγχου είχε ξεχαστεί 3 χρόνια στο συρτάρι!

Αυτή η προκλητική συμπεριφορά των υπευθύνων δείχνει τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ακόμη και σήμερα το ελληνικό κράτος και ο οποίος δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν. Αντίθετα, η απουσία στοιχείων, αντί να προωθήσει περαιτέρω την έρευνα, μέτρησε στο μη καταλογισμό ευθυνών και για το φαγοπότι των 100 εκατ. ευρώ από την ΑΤΕ.

Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης άρχισε να αποκαλύπτεται κυρίως την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, μεταξύ 2004-2009. Ωστόσο, το πόρισμα επιβεβαίωσε ότι το μεγάλο φαγοπότι της Θράκης επεκτείνεται και στα χρόνια των κυβερνήσεων Σημίτη.

Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του πρώην υπουργού και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκ. Ξυνίδη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η κοροϊδία των κρατικών οργάνων και η παντελής αδυναμία των μηχανισμών ελέγχου αποδεικνύεται διαχρονική υπόθεση. Και εξηγεί το πώς και το γιατί των σκανδάλων υφαρπαγής δημόσιου πλούτου.

Είναι καιρός όμως να μπει ένας τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Και ο ρόλος της Δικαιοσύνης στην προσπάθεια κάθαρσης του δημόσιου βίου είναι καθοριστικός.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr