Ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ ο Πάνος Ευσταθίου

3 Ιανουαρίου 201416:30

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 83χρονος επιχειρηματίας, Πάνος Ευσταθίου κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.Το δικαστικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, κλήθηκε να αποφανθεί για τη διαφωνία ως προς την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, εκπροσώπου γερμανικής εταιρείας, που προέκυψε χθες το βράδυ ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελεά.

Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών τάχθηκε υπέρ της άποψης του εισαγγελέα που είχε γνωμοδοτήσει να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Με το βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβάλλει στον Π. Ευσταθίου χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Μίζες σε αξιωματικούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευσταθίου κατονόμασε τουλάχιστον δέκα πρόσωπα που φέρονται ως μέλη επιτροπών που χειρίστηκαν συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε ως εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Atlas Elektroniks στην Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να κατονομάζει στην απολογία του τον αποθανόντα πρώην αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη, όπως και τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, καθώς και άλλους αξιωματούχους που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δωροδοκήθηκαν και φέρονται ότι συμμετείχαν σε επιτροπές για την έγκριση της προμήθειας των οπλικών συστημάτων.

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος φέρεται ότι κατονόμασε τρεις Γερμανούς, στελέχη της εταιρείας Atlas, που μοίραζαν τις μίζες, ενώ φέρεται ακόμη να έχει μιλήσει για πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ, για τον οποίο είπε ότι έλαβε χρήματα, προκειμένου να τα δώσει στον Παύλο Νικολαΐδη, επίσης ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ και κουμπάρο του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Κατά τις ίδιες πηγές, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τους ανακριτές για τον βαθμό εμπλοκής του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Γιάννη Σμπώκου, καθώς και για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, όπως και για τον Γιάννο Παπαντωνίου, για τους οποίους ωστόσο φέρεται ότι δεν έχει μιλήσει.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Πάνος Ευσταθίου στην απολογία του χαρακτήρισε «εκβιαστή» τον συγκατηγορούμενό του και προφυλακισμένο Αντώνη Κάντα, για τον οποίο φέρεται να έχει πει ότι εκείνος ζητούσε χρήματα προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας δύο οπλικών συστημάτων – τα Asrad και γερμανικά υποβρύχια.

Ο 83χρονος επιχειρηματίας φέρεται επίσης να ομολόγησε ότι μοίρασε μίζες συνολικού ύψους τριών εκατ. ευρώ.
Ο κατηγορούμενος δέχτηκε πιέσεις από τους ανακριτές, που επέμειναν να κατονομάσει όλα τα πρόσωπα, από την κορυφή έως τη βάση της ιεραρχίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα οποία δωροδόκησε.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του φέρεται ότι συναίνεσε στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.
Ο συνήγορός του Μ. Δημητρακόπουλος δήλωσε νωρίτερα ότι ο επιχειρηματίας είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές και να κατονομάσει πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Ευσταθίου ήδη έχει δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, αφού από τη δεκαετία του 1980 ήταν αντιπρόσωπος της Rheinmetall (πλέον Atlas) και είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια U214 με το σύστημα sonar στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Ηταν η αναβάθμιση των υποβρυχίων, η οποία υπεγράφη το 2002 επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο κατηγορούμενος, που ήταν ο πρώτος μετά τις αποκαλύψεις Κάντα ο οποίος κλήθηκε από τον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, για την υπόθεση του μαύρου χρήματος, που δόθηκε για μίζες στις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην πολύωρη απολογία του, που ξεκίνησε στις 9 χθες το πρωί, έδωσε στοιχεία και ονόματα των προσώπων τα οποία ενεπλάκησαν στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ευσταθίου δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τον κ. Μαλλή για τα πρόσωπα τα οποία μετείχαν στις διαπραγματεύσεις των εξοπλιστικών, ενώ ο ανακριτής επέμεινε πολύ σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που είχαν κατονομαστεί και από τον Αντώνη Κάντα.

Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος -σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απολογία Κάντα- φέρεται να του έδωσε μίζα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών, που αφορούσαν τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 και τα αντιαεροπορικά τύπου Asrad, ενώ φέρεται επίσης ότι έδωσε στο πρώην στέλεχος του ΥΕΘΑ ακόμη 1 εκατ. ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) επί κυβέρνησης Ζολώτα το 1989 για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48.

Μετά τη 12ωρη παραμονή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων και τη μαραθώνια απολογία του κ. Ευσταθίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και κάθισε στον καναπέ έξω από το γραφείο του ανακριτή. Κλήθηκε ασθενοφόρο και ο 83χρονος επιχειρηματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr