Έκτακτη σύσκεψη Περιφέρειας και Δημάρχων ΑΜΘ στην Ξάνθη για το προσφυγικό. Στέλνουν επιστολή σε Τσίπρα

4 Μαρτίου 201614:13

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των 5 Αντιπεριφερειαρχών της  Περιφέρειας και των Δημάρχων των 5 πρωτευουσών καθώς και της Ελευθερούπολης, πραγματοποιήθηκε το πρωι της Παρασκευής στην Ξάνθη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχης Γιώργου Παυλίδη.

Δίνουν περιθώριο 8 ημερών στην κυβέρνηση

Στη σύσκεψη οι συμμετέχοντες εκτίμησαν την κατάσταση που επικρατεί με το προσφυγικό και τους χώρους φιλοξενίας στην περιοχή, την ετοιμότητα που υπάρχει από την αυτοδιοίκηση και τις διαθέσιμες δομές καθώς και τη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τώρα.  Όπως αποφασίστηκε θα αποσταλεί έγγραφο προς την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή και τον Πρωθυπουργό στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι δομές της περιοχής αντέχουν για άλλες 8 μέρες, αναμένοντας τις δικές της ενέργειες.
20160304_110640

Γ. Παυλίδης: Η αυτοδιοίκηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ

Αμέσως μετά στις δηλώσεις  του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης επέρριψε ευθύνες στην κεντρική εξουσία για τη διαχείριση της κατάστασης λέγοντας ότι “ενώ οι τοπικές κοινωνίες ανέλαβαν, προ τετελεσμένων, να καλύψουν σε αλληλεγγύη και αξιοπρέπή διαβίωση τους πρόσφυγες, το κράτος σφυρίζει αδιάφορα”, προσθέτοντας ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ και καλύπτει από δικούς της πόρους το κόστος της φιλοξενίας.

Ως προς την κυβέρνηση ανέφερε ότι υπάρχουν αντιφατικότητες μεταξύ Υπουργείων που βοηθούν την κατάσταση και άλλων που δεν βοηθούν ενώ ανέφερε ότι από όλα τα Υπουργεία υπάρχει η δέσμευση ότι η περιοχή της Θράκης δεν θα φιλοξενήσει πρόσφυγες  και το βάρος πέφτει στην Αν. Μακεδονίας.

Όπως ειπε οι αντοχές της αυτοδιοίκησης εξαντλούνται και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη στάση των αρχών της Περιοχής αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

Ε. Λαμπάκης: Είμαστε παρόντες αλλά υπάρχουν και όρια

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευαγγελος Λαμπάκης, στις δηλώσεις του σημείωσε ότι η θεσμική περιφέρεια είναι παρούσα και αντιμετωπίζει την κατάσταση, εξήρε την συμβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ για τους μέχρι τώρα χειρισμούς,  αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν ότια οικονομικά, αποδίδοντας και αυτός ευθύνες στο κράτος και λέγοντας ότι οι τοπικοί φορείς αντέχουν για άλλες 8 μέρες.

Εξάλλου, σε μια σύντομη δήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης σημείωσε ότι πως είναι περήφανος για λαό της περιοχής της ΑΜΘ καθώς η υλική και ηθική του βοήθεια απέναντι στους πρόσφυγες, αποδεικνύεται τεράστια.

20160304_110645

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr