Οι εκδηλώσεις της ΦΕΞ για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2014

31 Ιουλίου 201410:45

Ξάνθη, παλιά πόλη. Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με την τοπική ιστορία. Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης
Η παλιά πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες.
Με προβολές ταινιών – εκθέσεις -συναυλίες – παρουσιάσεις…
Η ΦΕΞ συνεχίζει να σκηνοθετεί μια πραγματικότητα όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της. Οι λευκοί τοίχοι των κτηρίων γίνονται καμβάς όπου προβάλλονται ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, αναμνήσεις, απόψεις και οράματα. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια με τα αρχοντικά, τους λαϊκούς μαχαλάδες, ξεδιπλώνεται μπρος στον επισκέπτη – θεατή – μια πόλη που διαρκώς μεταβάλλεται, με στοιχεία από την ελληνική παράδοση αλλά και τις ευρωπαϊκές επιρροές . Σε τούτο τον εικαστικό, αλλά και ιστορικό περίπατο, οι εικόνες μπερδεύονται με τις μυρωδιές, οι ήχοι της πόλης εμπλέκονται με τη βοή του σύγχρονου γλεντιού που από την «παραλία» ανηφορίζει για μια βδομάδα και συγκατοικεί στην ποικιλότροπη πραγματικότητα της πόλης. Μιας πόλης που δεν έπαψε ν’ αλλάζει, που δεν έπαψε να ζει.

Θεματικές ενότητες: Ξάνθη – Ο χώρος της μνήμης – Μικρές ιστορίες της Ξάνθης
• Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου
• Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι
• Η Ξάνθη των γεύσεων & των απολαύσεων … ( γλυκιά Ξάνθη – η Ξάνθη του κρασιού …)
• Η Ξάνθη του παραμυθιού – Παιδική σκηνή ΦΕΞ

το πρόγραμμα αναλυτικά

Σάββατο 23 Αυγούστου 2013 & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη» Γνωριμία με την τοπική ιστορία.
καθημερινά 1 έως 8 Σεπτεμβρίου καθημερινά, στην παλιά πόλη της Ξάνθης
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό.
Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

Δευτέρα 25 Αυγούστου & ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ
TAΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ … ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.
Το Θεατρικό Αναλόγιο του Θ. Οικονομίδη και Α. Ζαγοριανού, μετά τα Λόγια της Πλώρης του Α. Καρκαβίτσα επιχειρεί την γνωριμία με έναν ακόμα μεγάλο Έλληνα… τον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία.
Μια παράσταση που αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία μεταφοράς του θεατή σε ένα ταξίδι, συγκίνησης και κάθαρσης μέσα από την ποίηση και την μουσική.
Συμμετέχουν:Βαγγέλης Αγγελίδης(τραγούδι), Άγγελος Ζαγοριανός (κιθάρα, τραγούδι, αφήγηση), Θοδωρής Οικονομίδης (αφήγηση- απαγγελία, τραγούδι, κιθάρα, κρουστά) Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Θ. Οικονομίδης-Α. Ζαγοριανός
Είσοδος 5€ με κρασί – οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Τρίτη 26 Αυγούστου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ
Ο καραγκιόζης στην αυλή με τα χαμάμ από το ΘΡΑΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΛΤΣΙΔΗ
Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ο Καραγκιόζης βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, αλλά είναι σχεδόν ”αδιόρατος” σε μια μεγάλη πόλη, κανένας δεν έχει να προσέξει τον άλλον.
Ο Καραγκιόζης προσπαθεί ν’ αλλάξει την κατάσταση αλλά σπάει αγωνιστικά το κεφάλι του.
Η παράσταση είναι με ζωντανή μουσική και απευθύνεται ισότιμα σε μικρούς και μεγάλους.
Γενική είσοδος 5€ – οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Τετάρτη 27 Αυγούστου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ
Ο καραγκιόζης στην αυλή με τα χαμάμ από το ΘΡΑΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΛΤΣΙΔΗ
«Ο ΤΡΟΜΑΡΑΣ» του Γεωργίου Βιζυηνού και
«Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ»
Στο πρώτο έργο έχουμε έναν νεαρό ”Τρομάρα” που από δειλός και άβγαλτος, η ζωή τον αναγκάζει, μέσα από τις περιπέτειες και τα μαθήματά της να γίνει γενναίος και αξιόλογος.
Στο δεύτερο έργο ο Καραγκιόζης φεύγει για Ταυρομαχίες και καταφέρνει να επιζήσει.
Φιγούρες σκηνικά Γεωργία Γιαννοπούλου
Και στα δυό έργα ζωντανή μουσική και θα ευχαριστηθείτε μικροί μεγάλοι, την παράσταση.
ΤΡΕΞΑΤΕ….!!!!!!!
Γενική είσοδος 5€ – οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Πέμπτη 28 Αυγούστου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει την ταινία του Γιώργου Κεραμιδιώτη – «Λίγο πριν … Λίγο μετά» (1.10′) Στο πέρασμα της νέας χιλιετία εφτά άνθρωποι αφηγούνται στιγμές από την προσωπική τους ιστορία. Μνημονεύουν ονόματα και στιγμές που άλλαξαν την μοίρα τους και τη μοίρα όλων μας…
Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο 8, με καθηγητή τον Denis Levy.
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 29 Αυγούστου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ
Ο χώρος της μνήμης «Μικρές ιστορίες της Ξάνθης – Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου»
Βιβλίο & κινηματογράφος
Η ζωή είναι σαν τα φύλλα του καπνού παιδί μου…
Μα αφορμή το μυθιστόρημα του Θοδωρή Καραγεωργίου και της Λίας Ζώτου «σαν τα φύλλα του καπνού» θα αγγίξουμε ένα κομμάτι της ιστορίας και μέσα από τους πρωταγωνιστές και νοσταλγικά θα περιπλανήθουμε στον κόσμο.

Μνήμες Δεγκτζήδων
Το ντοκιμαντέρ «Μνήμες Δεγκτζήδων» της Μαρίας Πετρά, επιχειρεί να αποτυπώσει τη χρονική «διαδρομή» ενός βιομηχανικού συγκροτήματος καπναποθηκών στη Ξάνθη, δίνοντας παράλληλα την σκιαγράφηση των σημαντικότερων χρονικών στιγμών στην πορεία της πόλης από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Πέρα από την περιγραφή των γεγονότων του παρελθόντος, στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να θέσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η «μνήμη» ενός βιομηχανικού συγκροτήματος εντάσσεται και φιλτράρεται στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας, που το περιβάλλει, καθώς επίσης και τους τρόπους και το βαθμό, που αυτή η κοινωνία επιλέγει να επέμβει και να διαχειριστεί τα βιομηχανικά μνημεία, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τη σχέση της με αυτά. Μεγάλο τμήμα του σεναρίου της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Στέφανου Ιωαννίδη «Οι Δεγκτζήδες και άλλα διηγήματα».
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 29 έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Capoeira – Σεμινάριο
To Εργαστήριο Capoeira της ΦΕΞ οργανώνει σεμινάριο Capoeira από την Παρασκευή 29 έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου. Πληροφορίες εγγραφές στο & . Δάσκαλος στην Ξάνθη είναι ο Δημήτρης Χιονίδης (Contra Mestre Ligeirinho). Με τη λήξη του σεμιναρίου (21.00) θα ακολουθήσει παρουσίαση.
Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, είναι κομμάτι του Groupo International Jacobina Arte με ιδρυτή το Mestre Pitbull από την Bahia, Βραζιλία και έχει παρουσία σε 6 χώρες.
Η Capoeira είναι μια μοναδική τέχνη του Βραζιλιάνικου πολιτισμού που συνδυάζει μουσική, χορό, μάχη, ακροβατικά, φιλοσοφία, κουλτούρα και αυτοάμυνα. Είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκφράσεις που συναντώνται στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Δημιουργήθηκε πριν 400 χρόνια στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, και έκτοτε έχει ακολουθήσει τη φυσική πορεία της εξέλιξης ανάλογα με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις που αντιμετώπισε σ τη διαδρομή της.
Οργάνωση: ΦΕΞ – Εργαστήριο Capoeira

Σάββατο 30 Αυγούστου & ώρα 19.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ
Δες τον κόσμο ανάποδα.
Το παραμύθι του Θοδωρή Παπαιωάνου σας προσκαλεί να δείτε τον κόσμο μέσα από τις λέξεις και τις νότες να κάθονται ανάποδα στον παραμυθόκοσμο. Τι θα λέγατε να βλέπατε και εσείς τον κόσμο ανάποδα? Θα σας περιμένουμε στην Αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης.
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο του Θοδωρής Παπαιωάνου με τίτλο Ανάποδα σε εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή.
Πού κρύβεται η ομορφιάς Τι αξίζει στ’ αλήθεια;
Το σκαθάρι ο Μέλιος αναποδογύρισε.
Και τι παράξενο… όταν είσαι ανάποδα βλέπεις πιο καθαρά… και μπορείς να ανακαλύψεις πολλά!
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 31 Αυγούστου & ώρα 19.00 στον πολυχώρο του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου
Εγκαίνια έκθεσης «Δημιουργίες … από χέρι»
Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης ΙΙ
Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από τις Γκουντή Αγγελική, Λίτσου Δέσποινα, Μαγνήσαλη Μαίρη, Παπαδημητρίου Σοφία, Παρασκελίδου Αθηνά, Σπύρου Παρασκευή.
Διάρκεια έκθεσης από 31 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου 2014.

Κυριακή 31 Αυγούστου & ώρα 20.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ
Βραδιά οινογνωσίας
Παρουσίασης Εκλεκτών Κρασιών Ξάνθης από παραγωγούς της περιοχή μας, στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης
Στην βραδιά Οινογνωσίας θα παρουσιαστούν και θα δοκιμάσουμε όλοι επιλεγμένα κρασιά Βουρβουκέλη και Σγουρίδη και οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 θα μας ταξιδεύσουν μουσικά.
Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ
Αλίκη από την χώρα των θαυμάτων και οι ονειροφύλακες
Ένα δέντρο, ένας άγγελος, η Αλίκη από την χώρα των θαυμάτων και οι ονειροφύλακες θα αφήσουν για λίγο τη χώρα της φαντασίας και θ’ έρθουν να σας συναντήσουν στην Αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.
Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση θα σας εφοδιάσει με αρκετή παραμυθόσκονη και ονειοροπαγίδες για να ζήσουμε και εμείς μαζί της το όνειρο!
Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.30 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Tai Chi Chuan –εργαστήρι ΦΕΞ
Το Εργαστήρι Tai Chi Chuan του Αυθεντικού Yang στιλ και το Παιδικό εργαστήρι Tai Chi Chuan της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σας προσκαλούν σε μια βραδιά παρουσίασης της δράσης και της δομής των τμημάτων μας.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους ενώ μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή σας και στα τμήματα που θα λειτουργήσουν με το νέο εξάμηνο.
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ : Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2014
ΕΓΓΡΑΦΕΣ από Δευτέρα 2.09. έως και την Κυριακή 13.09.2014
Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ
Ξάνθη σαν Γλυκό…
Καλπάζοντας…με το υποφαές
Υπάρχει μία τροφή η οποία ισοδυναμεί στη θωράκιση του οργανισμού ανθρώπων και ζώων όσο όλες οι υπόλοιπες μαζί. Είναι το υποφαές με 180 βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μας είναι γνωστό από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σήμερα το γνωρίζουμε καλύτερα και το κάνουμε υπέροχες απολαυστικές σοκολάτες. Ο Στέλιος Αρσενίου, συνέταιρος του Γιώργου Τολμίδη στο ζαχαροπλαστείο «Κάτι Άλλο» μας ταξιδεύει με σοκολατένιες γεύσεις. Σαν γλυκό του κουταλιού οι νότες της Σταυρούλας Παυλοπούλου, παραγωγός του Ράδιο Ξάνθη 93,5 ξυπνάει τις αισθήσεις και τις αναμνήσεις μας, με τραγούδια αγαπημένα, παλιά και καινούρια που αγγίζουν την καρδιά μας όπως εκείνη η νόστιμη κουταλιά που γεμίζει το στόμα.
Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου & ώρα 22.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Lindy Hop (Swing)
Η ομάδα χορού Lindy Hop (Swing) της ΦΕΞ συνεχίζει να μοιράζει χαρά και χαμόγελα στην πόλη για τρίτη συνεχομένη χρονιά! Ξεκινάμε με το πρώτο πάρτυ της φετινής σαιζόν στα πλαίσια των γιορτών παλιάς πόλης της Ξάνθης 2014!
Εργαστήρι Lindy Hop [Swing]
To Lindy Hop είναι ο χορός στη swing μουσική. Είναι το πρώτο από όλα τα είδη Swing χορού που γνωρίζουμε σήμερα και συνδέεται στενά με την Big Band Swing Music των δεκαετιών 1920 έως 1940…
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Γεωργία Βασιλειάδου 6987833322.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ
Μάνος Χατζιδάκις «Λαχειοπώλης τ’ Ουρανού»
Ας τον φανταστούμε στη γενέθλια πόλη του την Ξάνθη , ως Λαχειοπώλη τ’ Ουρανού, «να μοιράζει αριθμούς σε ξωτικά κι αγγέλους» κι ας αφεθούμε στον κόσμο του.
Παράλληλα παρουσίαση του αρχείου «Μάνος Χατζιδάκις» που συγκεντρώνει η Σόνια Θεοδωρίδου για την Ξάνθη
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου & ώρα 22.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Salsa Latin Night
Δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της νέας χορευτικής περιόδου και με αφορμή τις γιορτές της Παλιάς Πόλης, σας προσκαλούμε να περάσετε μαζί μας το βράδυ της Τετάρτης, 3 Σεπτεμβρίου.
Στο Σπίτι του Πολιτισμού της ΦΕΞ, οι στίχοι θα εναλλάσσονται σε ρυθμούς Salsa, Bachata, Kizomba, υπενθυμίζοντας ότι για το Εργαστήρι Salsa Latin της ΦΕΞ, η απλότητα αποτελεί το μεγαλείο του!
Φορέστε την καλύτερή σας διάθεση, κι ελάτε να χορέψετε μαζί με την ομάδα του Εργαστηρίου και τον δάσκαλό μας Βασίλη Ιωαννίδη!
Στις μουσικές επιλογές ο DJ Anonymous.
Μη θεωρείστε τίποτα σίγουρο και τίποτα δεδομένο, γιατί και αυτή η βραδιά, θα καίει!!!
Εργαστήρι Latin Salsa – Μαθήματα εκμάθησης Λατινοαμερικάνικων χορών για αρχάριους και προχωρημένους. Διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Merengue-bachata
Υπεύθυνος: Ιωαννίδης Βασίλης τηλ.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου & ώρα 22.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ
jazz hour
Την ονομάσανε μουσική για τους πλούσιους… Την ονομάσανε μουσική για φτωχούς….
Όμως η jazz θα παραμείνει η μουσική για τους έξυπνους….
Ο Χρήστος Χατζίδης, παραγωγός του ράδιο Ξάνθη 93,5 παρουσιάζει ζωντανά από την αυλή με τα χαμάμ το trio Jazz.
Το Jazz Trio αποτελείται από τους:
Χιονίδη Νικόλαο: Σαξόφωνα – Παρασκευόπουλο Ιωάννη: κιθάρα – Χιονίδη Παύλο: Μπάσο
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Μουσική Σκηνή ΦΕΞ -«Μπάντα Τέτοια» ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
Το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια» προϋπήρχε της ονομασίας του από το 2005. Έξι χρόνια αργότερα, το λογοπαίγνιο ‘πάντα τέτοια’ γίνεται η αφορμή για την επωνυμία του. Τα μέλη που το απαρτίζουν: Τσαρμαντίδης Γεράκης στα πνευστά (κλαρίνο, καβάλ, σαξόφωνο), Παραπέρογλου Γιώργος στο ακορντεόν, Μίχου Γιώργος στο λαούτο και Τσαρμαντίδης Γιάννης-Παντελίδης Μελέτης στα κρουστά (νταούλι, τουμπελέκι, ντέφια, γκραν κάσα). Η σύνθεση της ορχήστρας διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο ισχύει και για το ρεπερτόριο που αποδίδει (Θράκη, Μακεδονία, Μ. Ασία, Νησιά, υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα). Αρωγοί σε αυτό, είναι οι άμεσοι συνεργάτες του σχήματος και οργανοπαίχτες ( γκάιντα, βιολί, τρομπέτα κ.α.)
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
rock n’ roll στην αυλή με τα χαμάμ
Οι Underhill West είναι ένα μοντέρνο rock n’ roll συγκρότημα που ενορχηστρώνονται με τύμπανα, μπάσο, πλήκτρα και ηλεκτρική κιθάρα, ενώ χαρακτηριστικό τους αποτελούν τα δυνατά φωνητικά και οι πολυφωνίες.
Επιρροές τους η αμερικανική rock ‘n’ roll, η μουσική των 80’s, τα blues και η παλιά pop, που γίνονται εμφανείς στα δικά τους κομμάτια.
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου & ώρα 22.30 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Tango Milonguero Seminarios y Milonga “El Barrio Antiguo” con exhibición
Η ομάδα Tango Aires της ΦΕΞ οργανώνει την πρώτη Milonga “El Barrio Antiguo” της χρονιάς στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης με επίδειξη από τους Κωνσταντίνο & Έφη Χαλντούπη. Θα προηγηθούν από τους ίδιους σεμινάρια Tango Milonguero για αρχάριους (17:15 – 18:45) και για προχωρημένους (19:15 – 20:45) στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.
Εργαστήρι Tango. Μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους. Το εργαστήριο οργανώνει ακόμη χορούς – milonga – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.
Υπεύθυνος Επικοινωνίας : Γιάννης Δάφνης τηλ.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ
Η παρέλαση των φρούτων.
Ένα μοσχομυριστό παραμύθι θα σας αποκαλύψει τα μυστικά του και θα σας οδηγήσει στην εξέδρα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου για να παρακολουθήσετε ως επίσημοι την παρέλαση των φρούτων.
Το βήμα θα το δίνει η κ. Τσιάμη Σοφία με την φρουτένια σφυρίχτρα της.
Ένα μοσχομυριστό φρουτοπαραμύθι για την αξία των φρούτων στη διατροφή μας, που όχι μόνο διαβάζεται, αλλά χάρη στις συνταγές του Ανδρέα Λαγού τρώγεται κιόλας…
Είσοδος ελεύθερη

Θρακιώτικη βραδιά
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της Θράκης.
“Από δε του μέλους και του ρυθμού και η μουσική πάσα θρακία νενόμισται…” Στράβων
Στ’ αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει, στους όμορφους τόπους της, τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Θερινό σινεμά στην αυλή με τα Χαμάμ
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ αποχαιρετά το καλοκαίρι και παρουσιάζει ταινίες από τα Φεστιβάλ που συνεργάζεται
Ένα πανόραμα ταινιών από τις συνεργασίες της λέσχης με τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ θα είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό στην αυλή με τα Χαμάμ. Η λέσχη συνεργάζεται και παρουσιάζει στην Ξάνθη, το Φεστιβάλ Animation, το Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Προβολή της ταινίας «Καπνός» του Γιώργου Κεραμιδιώτη.
Ένα ντοκιμαντέρ για τον καπνό, το φυτό που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα της Ξάνθης. Στοιχεία από την καλλιέργεια του, την επεξεργασία, τους καπνεργάτες και τους καπνεμπόρους έως τη σύγχρονη βιομηχανία…
Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης – τηλ. 25410 25421
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου & ώρα 21.30 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Βallroom Class με διάθεση ρετρό στη ΦΕΞ
Οι χορευτές του Ballroom Class είναι εδώ με διάθεση ρετρό και στυλ μοναδικό. Το Τμήμα Ballroom της ΦΕΞ καλλιεργεί το Cha Cha, τη Rumba, τη Samba αλλά επίσης το βαλς, το ευρωπαϊκό tango, το Paso Doble και άλλους χορούς. Στο πάρτυ τους ανοίγουν τη χρονιά και γνωρίζουν στο κοινό τους χορούς με τις ομαδικές τους χορογραφίες. Οι εκπλήξεις δεν λείπουν ποτέ με το ντουέτο Κ. Καπλανίδη και Α. Χαϊραμπετιάν ενώ ο χορός για τους χορευτές αλλά και τους λάτρεις του χορού που κάνουν τα πρώτα τους «βήματα», κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι βραδιές του Ballroom είναι πάντα μοναδικές !
Εργαστήρι Ballroom για παιδιά & ενήλικες. Ballroom χορούς του American Style, συμπεριλαμβάνονται δύο είδη χορών, οι Ευρωπαϊκοί ή Smooth και οι Latin. Οι Ευρωπαϊκοί χοροί που διδάσκονται συμπεριλαμβάνουν το Βιεννέζικο Waltz & το Foxtrot . Ενώ στους Latin, η Rumba, το Cha Cha & η Samba. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Στρογγύλη Γεωργία τηλ.

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης
Στο λαογραφικό & ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.
Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.
Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.
Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».
Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή 9.30 – 14.30
Γενική είσοδο 2€ Τηλ .25410/25421 – 6937120986 e-mail: fexanthis@gmail.com http//www.fex.org.gr

Εκθέσεις

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης Ι
Έκθεση έργων των εργαστηρίων της ΦΕΞ
Στην έκθεση παρουσιάζεται η δράση των εργαστηρίων.
Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας.
Λειτουργούν τα εργαστήρια: Χορευτικό – Μουσικό – Latin – Χοροθεάτρου – Κουκλοθεατρικό – Θεατρικό – Κινηματογράφου – Video – Φωτογραφίας – Ζωγραφικής – Comics – Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου – Χειροτεχνίας.
Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 900 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα μέλη μας με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου.
Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας.
Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ – Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.
Οργάνωση ΦΕΞ Πληροφορίες: 25410-25421 –– Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης ΙΙ
Δημιουργίες … από χέρι
Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από τις
τις Γκουντή Αγγελική, Λίτσου Δέσποινα, Μαγνήσαλη Μαίρη, Παπαδημητρίου Σοφία, Παρασκελίδου Αθηνά, Σπύρου Παρασκευή
Στον πολυχώρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης
Διάρκεια έκθεσης από 31 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου 2014.
Οργάνωση ΦΕΞ Πληροφορίες: 25410-25421 –– Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης ΙII
Έκθεση Αγιογραφίας Ηλία Σκροντάνη
Ο Ηλίας Σκροντάνης γεννήθηκε στη Κορυτσά και τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών της Κορυτσάς καθώς και την παιδαγωγική Ακαδημία. Από το 1991 ασχολείται αποκλειστικά με την ξυλόγλυπτη αγιογραφία.
Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές.
Στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ (1ος όροφος)
Διάρκεια έκθεσης από 31 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου 2014.
Οργάνωση ΦΕΞ Πληροφορίες: 25410-25421 –– Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης ΙV
Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ
την έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ» Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Δημήτρη Σταθόπουλου, Αναίδα Χουρσουντιαν, Άννα Τενέζη, Γιάννη Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλης, Ιωάννη Μητράκα, Κώστας Λαχά, Στάθης Κατσαρέλη, Σκοντράνη Ηλία, Σταύρος Παναγιωτάκης κ.ά.
Σχετικά με τα εικαστικά στη ΦΕΞ
Από την ίδρυσή της η ΦΕΞ (1952) φιλοξενεί ανθρώπους των εικαστικών στην πόλη και οργανώνει εκθέσεις και διαλέξεις. Από το 2005 πιο συστηματικά και σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, οργανώνει και παρουσιάζει, τον εικαστικό περίπατο στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Περισσότερες από 70 εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ένα πολύ πλούσιο εικαστικό αρχείο (κατάλογοι – αφίσες – προσκλήσεις – κείμενα) και μια συλλογή εξαιρετικών έργων, που παρουσιάζεται στη Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ.
Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου. Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Οργάνωση ΦΕΞ Πληροφορίες: 25410-25421 –– Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Η ΦΕΞ, ο παλαιότερος και πολυπληθέστερος πολιτιστικός φορέας της περιοχής μας (περισσότερα από 900 μέλη), προσφέρει εδώ και έξι δεκαετίες μια ιδιαίτερη γεύση πολιτισμού. Στόχος της είναι να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα. Να καλύπτει με υψηλή αισθητική τις απαιτήσεις των κατοίκων για εκδηλώσεις. Να φροντίζει τη διατήρηση της παράδοσής μας και την διάδοση της νεότερης ιστορίας με υποδομές, αξιοπιστία και επιστημονικό υπόβαθρο.

Απεκατέστησε και συντηρεί δύο από τα ωραιότερα κτίρια στην παλιά πόλη της Ξάνθης όπου στεγάζει και τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της.(Σπίτι Πολιτισμού και Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης)
Η ΦΕΞ είναι ο σύγχρονος φορέας πολιτισμού όπου οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν την ποιότητα ζωής τους.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr