oikonomia

Είσαι Έλληνας; Δεν θέλω δουλειές μαζί σου!

7 Δεκεμβρίου 201106:45

oikonomiaΘηλιά που πνίγει το λαιμό των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην διεθνή αγορά ή προμηθεύονται υλικά από το εξωτερικό αποτελεί η άρνηση μεγάλων ευρωπαϊκών, αμερικανικών αλλά και αραβικών επιχειρήσεων να δεχτούν εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών.

Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας προκαλεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και δυσκολεύει ακόμη και εκείνους τους επιχειρηματίες που αψηφώντας την βαθιά ύφεση στην Ελλάδα δίνουν την μάχη της επιβίωσης στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το πνεύμα καλής συνεργασίας που μεθοδικά χτίζουν τους τελευταίους μήνες κυβερνητικοί κύκλοι, με τους Γερμανούς επιχειρηματίες να εμφανίζονται φαβορί για μεγάλες μπίζνες στην Ελλάδα, στο παρασκήνιο τα πράγματα ανατρέπουν την θετική εικόνα.  

Πρόσφατα μεγάλη γερμανική εταιρεία αντλιών για βιολογικούς καθαρισμούς έστειλε επιστολή σε ελληνική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται για να την προειδοποιήσει ότι στο μέλλον δεν θα δέχεται εγγυητικές ελληνικών τραπεζών καθώς κατατάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία των ανυπόληπτων χωρών του κόσμου όπως η Συρία, η Λιβύη και η Τυνησία!

Ο κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος της εταιρείας Polyeco με σημαντική δραστηριότητα στον τομέα των έργων περιβάλλοντος αποκαλύπτει ότι στην Σουηδία όπου  συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες επικίνδυνων αποβλήτων αρνήθηκαν την εγγυητική μεγάλης ελληνικής τράπεζας και ζήτησαν εγγυητική της Deutsche Bank.

Έχασαν έργο στο Ντουμπάι γιατί ήταν Έλληνες!

Τονίζει επίσης ότι η ζημιά που έχει γίνει στην εικόνα της χώρας είναι πολύ μεγάλη στο εξωτερικό αφού στο Ντουμπάι πρόσφατα έχασε ένα έργο καθαρισμού αμιάντου αξίας 1,5 εκ. ευρώ, μόνο και μόνο γιατί η άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής του επενδυτικού fund που θα χρηματοδοτούσε το έργο ήταν ο η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό ήταν ελληνική!

Στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ επιβεβαιώνουν το μέγεθος του προβλήματος κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία και αναφέρουν ότι πρόσφατα ελληνική εγγυητική απέρριψε και η Ιορδανία.
Τα προβλήματα επεκτείνονται ακόμη και στις θυγατρικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες πλέον ζητούν εγγυητικές.

Οι πιέσεις διογκώνονται τους τελευταίους έξι με οκτώ μήνες παραδέχονται επιχειρηματίες προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες χρηματοδότησης στις ελληνικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να συνηθίσουν στα ούτως ή άλλως περιορισμένα πλαφόν που χορηγούν πλέον οι εγχώριες τράπεζες.

Επιχειρηματίας από το χώρο των υπηρεσιών επισημαίνει ότι και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες δεν δίνουν πλέον με την ίδια ευκολία εγγυητικές καθώς οι τελευταίες λογίζονται ως δάνεια και επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.

Την δική του εμπειρία αναφέρει στο prοtothema.gr ο κ. Διονύσης Γεωργόπουλος της εταιρείας Μεσόγειος που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και επεξεργασίας νερού ο οποίος σημειώνει ότι εδώ και λίγους μήνες οι ξένοι προμηθευτές εξοπλισμού ζητούν την καταβολή προκαταβολής του 30% του ποσού μιας παραγγελίας και το υπόλοιπο σε  εγγυητική καλής πληρωμής.

Προσθέτει μάλιστα ότι ευρωπαϊκή εταιρεία πρόσφατα αρνήθηκε να παραλάβει εγγυητική θυγατρικής τράπεζας από την Ελλάδα και ζήτησε να της χορηγηθεί απευθείας από την μητρική εταιρεία.  

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr