thraki_xartis

Στο προσκήνιο η δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης στη Θράκη

5 Σεπτεμβρίου 201106:55

thraki_xartisΤη δημιουργία ειδικής οικονομικής – επενδυτικής ζώνης στη Θράκη, όπου θα ισχύει κατ΄ εξαίρεση φορολογικός συντελεστής 10% ζητούν επιχειρηματίες του νομού Έβρου, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Χρηματοικονομικό Φόρουμ Θράκης», με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Η πρωτοβουλία συμπίπτει με την πρόσφατη πρόταση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας, Στέφαν Κέπφερερ, περί ανάγκης δημιουργίας οικονομικών ζωνών ειδικού φορολογικού καθεστώτος στην Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, η πρόεδρος του Φόρουμ, Κατερίνα Καραγιάννη, στη διάρκεια ημερίδας στην Αλεξανδρούπολη, έχει ήδη κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ανατεθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Φρανκφούρτης η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών. Το αίτημα στηρίζεται στο επιχείρημα ότι η περιοχή γειτνιάζει με χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, με συνέπεια να χάνονται μεγάλες επενδύσεις για τη Θράκη.

«Είμαστε υπέρ μιας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στη Θράκη και πιστεύω ότι είναι υλοποιήσιμο. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε τις δυνατότητες να το απαιτήσουμε και από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα», δήλωσε η κα Καραγιάννη.

Με βάση την προεργασία που έχει γίνει, όπως τονίστηκε, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο για την επιβολή στη χώρα μας οικονομικών ζωνών με ειδικό φορολογικό καθεστώς, η Θράκη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα έχει έτοιμο το φάκελο υποψηφιότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Π.Σελεκός, που έδωσε το παρόν στην ημερίδα, με θέμα «Πρώτο Στρογγυλό Τραπέζι», δεν εμφανίστηκε αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα επιτραπεί από την Ε.Ε.

Όπως είπε, πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση, κανονιστικά και διοικητικά, καθώς αποτελεί αναίρεση –σε πρώτη ανάγνωση- του ενιαίου χαρακτήρα της ευρωπαϊκής αγοράς. «Είναι μια νησίδα που προκαλεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, τα τελευταία δέκα χρόνια τα κοινοτικά όργανα αντιμετώπιζαν με μεγάλη καχυποψία τη δημιουργία τέτοιων ζωνών», είπε ο κ.Σελεκός. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινήσει πως «η έκτακτη οικονομική κρίση, νομίζουμε ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η εξαιρετική, η έκτακτη δυνατότητα που παρέχεται θεσμικά από το κοινοτικό δίκαιο να παρασχεθεί στην Ελλάδα, ενδεχομένως και με πιλοτική αναφορά στην περιοχή της Θράκης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καταλαβαίνετε ότι γυρίζουμε σελίδα στην οικονομική μας ιστορία».

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης, ο διευθυντής Οικονομικών της Allianz Group Global, Δρ. Μ. Χάιζε, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου οίκου αξιολόγησης της Γερμανίας, Δρ. Ό. Έβερλινγκ, ο πρόεδρος του ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου κ.ά.

Πηγή: Ημερησία

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr