Εγκαινιάστηκε το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Ξάνθης από τη “Μέριμνα Θράκης”

18 Μαρτίου 201415:58

Παρόντος και χοροστατούνος στην τελετή του αγιασμού που προηγήθηκε του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμονα, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου τα εγκαίνια του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Ξάνθης που ανήκει στην μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Μέριμνα Θράκης»

Το ιατρείο, την οδό Ηπείρου, θα προσφέρει σε ανασφάλιστους, άπορους αλλά και ηλικιωμένους υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων σε ιατρεία και εργαστήρια της πόλης  που προσφέρθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Όπως εξήγησε στους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος της «Μέρμνας Θράκης», ιατρός Ιπποκράτης Καμαρίδης: «Προσπαθούμε ν’ αναλάβουμε το χρέος της Πολιτείας για πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόνοια, αφού τα θεσμικά όργανά της, που θα μπορούσαν, αν το ήθελαν και είχαν τις προτεραιότητές τους, να έχουν έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό παρέμβασης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα από την κοινωνική τους πολιτική στον πολίτη, έδειξαν ότι έχουν άλλες προτεραιότητες…». Σημείωσε μάλιστα ότι σύντομα θα ιδρυθεί και παράρτημα του κοινωνικού ιατρείου στον οικισμό του Δροσερού, συνεχίζοντας έτσι την κοινωνική δράση που ο ίδιος είχε αναπτύξει, με την παρουσία του στο εκεί ιατροκοινωνικό κέντρο του δήμου Ξάνθης, πριν απομακρυνθεί από αυτό προ λίγου καιρού.

Επιδοκιμάζοντας την ίδρυση και την λειτουργία του Κέντρου ο Μητροπολίτης Ξάνθης το χαρακτήρισε το έργο του ως Θεάρεστο και φιλάνθρωπο, ευχόμενος υγεία και δύναμη για την εκπλήρωση των στόχων του.

Παρόντες στη εκδήλωση ήταν δεκάδες συμπολίτες μας μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, κ. Μανώλης Φανουράκης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Κυριακίδης,  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Αναστάσιος Καραδέδος.

 Ευχές από Μητροπολίτη

Μετά το τέλος του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε: «Εγκαινιάζουμε το κοινωνικό ιατρείο της “Μέριμνας” σε μία περίοδο που η πατρίδα μας περνάει δύσκολες ημέρες, που ο λαός μας δοκιμάζεται αλλά και που η οικονομική κρίση πλήττει και τον τομέα της Υγείας, έναν τομέα πολύ σημαντικό αφού αναφέρεται στο πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου. Βέβαια όταν την έχουμε την θεωρούμε ως κάτι δεδομένο. Όταν όμως κανείς τη απωλέσει τότε μπορεί να καταλάβει και να αξιολογήσει την αξία και την σημασία της. Έτσι λοιπόν σε αυτή την περίοδο αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Καμαρίδη και σε όλους τους συνεργάτες του Κοινωνικού Ιατρείου γι’ αυτή την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν και εύχομαι να έχουν Υγεία, Δύναμη αλλά και την Ευλογία του Θεού σε αυτό το θεάρεστο αλλά και φιλάνθρωπο έργο τους»

Ιπ. Καμαρίδης «Τα θεσμικά όργανα είχαν άλλες προτεραιότητες…»

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Ι. Καμαρίδης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων ότι: «το Κοινωνικό Ιατρείο που εγκαινιάζουμε αποτελεί συνεχεία αυτού που λειτουργεί η Μητρόπολη Ξάνθης και μέσω του οποίου προσφέρονται υπηρεσίες στον κόσμο που έχει ανάγκη. Συμμετέχουμε και εκεί και θεωρούμε αυτή την δομή σαν συνέχεια συνεργασίας στο ήδη μεγάλο έργο της Μητρόπολης προς τον τόπο μας.

Το χρέος της Πολιτείας για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και Πρόνοια στον ανασφάλιστο και ανήμπορο συμπολίτη μας προσπαθεί ν’ αναλάβει η “Μέριμνα Θράκης” δημιουργώντας αυτό το ιατροκοινωνικό κέντρο. Η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς διότι έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που η, θεωρητικά, Δημόσια Υγεία δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να το αντιμετωπίσει. Η “Μέριμνα” λοιπόν κάνει ένα βήμα μπροστά σπάζοντας την μπάρα της κοινωνικής απομόνωσης και δημιουργώντας κλίμα κοινωνικής ασφάλειας στους πολίτες.

Θα παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άπορους και κοινωνικά αποκλεισμένους πολίτες και σε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα θα εξυπηρετεί και υπερήλικες ασφαλισμένους, για ειδικά όμως θέματα. Η καινοτομία του βρίσκεται στο ότι, εκτός της καθημερινής ύπαρξης ιατρού, θα εκδίδει παραπεμπτικά προς ιατρούς και εργαστήρια της Ξάνθης τα οποία έχουν συμβληθεί δωρεάν και θα καλύπτουν καθημερινά και δωρεάν περιστατικά στα ιατρεία τους. Η λειτουργία του Κέντρου είναι μόνο μία αρχή. Έχουμε ετοιμάσει μία σειρά παρεμβάσεων κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης όπως η δημιουργία παραρτήματός του στον οικισμό Δροσερού της Ξάνθης, ως συνέχεια της εκεί δεκαετούς προσφοράς μας, μετά την απομάκρυνσή μας από την εκεί δημοτική δομή, ώστε να καλύψουμε εκεί το κενό της ιδιαίτερης κατάστασης που όλοι γνωρίζουμε συνεισφέροντας έτσι και στην αποσυμφόρηση της δουλειάς του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.” είπε μεταξύ άλλων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr