kespem_5

Εγκαίνια για το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων στην Ξάνθη

11 Νοεμβρίου 201110:42

kespem_5Τα εγκαίνια του νέου Κέντρου του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Ξάνθη.

Το νέο κτίριο που διαθέτει εμφανώς ανανεωμένες υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό στεγάζεται στο νεόδμητο κτίριο του εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στην οδό Γ. Σταύρου.

Τα εγκαίνια του νέου χώρου που έγιναν με ένα πρωτότυπο τρόπο από παιδιά και συνεργάτες του προγράμματος που «ξετύλιξαν» ένα κουβάρι στους νέους χώρους του ΚΕΣΠΕΜ, συνόδεψε μια αναλυτική παρουσίαση όλων των δράσεων του προγράμματος από την Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, καθηγήτρια Άννα Φραγκουδάκη και την Επιστημονική συνεργάτιδα, πρώην Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα. Ο κόσμος – γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά – γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους του νέου Κέντρου.

Οι δράσεις επεκτείνονται

Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δράσεις που προγράμματος, το οποίο έχει συμβάλει ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια στην άρση της απομόνωσης για τους μαθητές της μειονότητας και την ομαλή ένταξη στην εκπαιδευτική διαδιασία, δεν περιορίζονται στο αμιγώς γνωστικό αντικείμενο και την υποβοήθηση της μαθησιακής διαδικασίας. Όπως κατέστη σαφές και από την παρουσίαση όλων των συνεργατών είναι ότι επεκτείνεται σε μια σειρά από δράσεις που λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο.

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα και το επίπεδο λειτουργίας του προγράμματος επεσήμανα τόσο η Α. Φραγκουδάκη όσο και η Θ. Δραγώνα. Επιπρόσθετα ανέφεραν ότι η πίεση παιδιών και εκπαιδευτικών για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι πια τεράστια και ότι η επιτυχία του προγράμματος καθρεφτίζεται στην εμπιστοσύνη της μειονότητας και των γονέων που αποτυπώνεται στα πρόσωπα όλων και, ιδιαίτερα των παιδιών που συμμετέχουν. (Οι δύο καθηγήτριες παραχώρησαν εκτενή συνέντευξη που θα μεταδοθεί τις επόμενες μέρες για διάφορα θέματα γύρω από την Εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων)

Για την σχολική χρονιά που αρχίζει προβλέπονται στο Κεντρικό ΚΕΣΠΕΜ της Ξάνθης:

μαθήματα ελληνικής γλώσσας και θετικών επιστημών για παιδιά δημοτικού με ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά υλικά και μαθησιακά παιχνίδια

σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού σε παιδιά τελευταίων τάξεων γυμνασίου και πρώτων τάξεων λυκείου

θερινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και προετοιμασία ανεξεταστέων μαθητών γυμνασίου σε όλα τα μαθήματα

καθημερινή υποστήριξη μαθητών γυμνασίου και λυκείου στα μαθήματα του σχολείου

δραστηριότητες προσχολικής αγωγής για νήπια

δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και νέους (Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων)

λέσχες ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων για παιδιά και εφήβους

μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες

μαθήματα τουρκικής γλώσσας σε εκπαιδευτικούς
δανεισμό βιβλίων και ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών υλικών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ταυτόχρονα λειτουργούν περιφερειακά ΚΕΣΠΕΜ σε Εχίνο και Δροσερό καθώς επίσης και κινητά ΚΕΣΠΕΜ με ειδικά διασκευασμένα minibus.

Απολογισμός Ενισχυτικής διδασκαλίας

  • Μέχρι το Μάιο του 2011, 1.232 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρακολούθησαν τα μαθήματα από 76 εκπαικδευτικούς.
  • 352 μαθητές με χαμηλές επιδόσεις και ασταθή φοίτηση παρακολούθηαν μαθήματα από 73 εκπαιδευτικούς
  • 1.535 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρακολούθησαν μαθήματα από 242 εκπαιδευτικούς
  • Στο πλαίσιο της στήριξης οικογενειών, 13 νήπια και προνήπια γράφτηκαν στα νηπιαγωγεία μετά από παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και 500 μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο μετά από παρόμοιες παρεμβάσεις, 14 ομάδες μαθητών δημοτικού και 7 μαθητών γυμνασίου ανέπτυξαν ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και 31 παιδιά με αναπηρίες υποστηρίχθηκαν στις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Άλλες δράσεις για εκπαιδευτικούς-φοιτητές
Ταυτόχρονα, όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του προγράμματος, μια σειρά από δράσεις που αφορούν στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων είναι πάντα σε εξέλιξη με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών, γίνεται διόρθωση και επικαιροποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, δράσεις ερευνητικές αλλά, επίσης, δράσεις στήριξης των φοιτητών της μειονότητας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη διάρκεια του Καλοκαιριού έγιναν οι εξής δράσεις:

Προπαρασκευαστικά μαθήματα σε μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης, Επαναληπτικά μαθήματα σε μεταξεταστέους, επαναληπτικό μαθήματα σε μαθητές με χαμηλή επίδοση και ασταθή φοίτηση στο Δροσερό, Θερινά Δημιουργικά Εργαστήρια με τη συμμετοχή 222 νέων από τη μειονότητα και την πλειονότητα.kespem1kespem_2kespem_4

kespem_6

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr