Αίγυπτος: Βίντεο από επίθεση με ρουκέτες σε φορτηγό πλοίο της Cosco

6 Σεπτεμβρίου 201316:00

Ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα αναπαραγωγής βίντεο και έγινε ευρέως αντιληπτό σήμερα απεικονίζει δύο άνδρες να εκτοξεύουν αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες (RPGs) εναντίον ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Διώρυγα του Σουέζ, ένα επεισόδιο που είχε σημειωθεί το Σάββατο.

[dailymotion id=”x14anq1″]

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο αυτού, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια αυτή σε ισλαμιστικούς ιστοτόπους.

Το βίντεο αυτό φέρει έναν λογότυπο με μια μαύρη σημαία των ισλαμιστών και το όνομα “Ταξιαρχία αλ Φιρκάν”. Απεικονίζει δύο άνδρες με πολιτικά να εκτοξεύουν τις ρουκέτες στο πλευρό του πλοίου, όπου εκρήγνυνται.

Στο βίντεο αυτό είναι ορατό το όνομα COSCO στο πλευρό του πλοίου, ενώ το φορτηγό μοιάζει πράγματι με φωτογραφίες του πλοίου-στόχου της επίθεσης, ενός πλοίου εγγεγραμμένου στο νηογνώμονα του Παναμά που ονομάζεται Cosco Asia.

Μία πηγή των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων είπε ότι στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας υπάρχει η “βεβαιότητα” πως η ενέργεια αυτή “ήταν τυχαία” και “δεν υποστηρίχθηκε από κάποια οργάνωση”.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίθεση αυτή δεν είχε ουσιαστικές συνέπειες για το πλοίο ή την κίνηση στη Διώρυγα. Εάν σημειωνόταν μια μείζων επίθεση στη συγκεκριμένη θαλάσσια οδό, αυτή θα έπληττε την οικονομία της Αιγύπτου: το Κάιρο βασίζεται κατά πολύ στα έσοδα από την Διώρυγα των 192 χλμ. η οποία αποτελεί την ταχύτερη θαλάσσια δίοδο που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.

Πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας είπαν πως η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ έχει λάβει απειλές από άγνωστες οργανώσεις ότι η θαλάσσια αυτή οδός θα υποστεί επιθέσεις.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραήμ βγήκε σώος και αβλαβής από μια απόπειρα εναντίον της ζωής του, όταν πυροδοτήθηκε μια βόμβα και ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Σε δηλώσεις του κατόπιν, ο Ιμπραήμ εκτίμησε ότι μόλις τώρα αρχίζει ένα κύμα τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον της κυβέρνησης που εγκατέστησε ο στρατός ανατρέποντας τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Μετά την επίθεση στην Διώρυγα, ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν διότι είχαν ανοίξει πυρ με πολυβόλα εναντίον ενός πλοίου. Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας Μόαμπ Μέμις είπε αργότερα ότι είχε χρησιμοποιηθεί RPG.

Οι επιθέσεις εξτρεμιστών εναντίον ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην κοντινή περιοχή του Βορείου Σινά έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την ανατροπή του Μόρσι, εν μέσω των κινητοποιήσεων εναντίον του “πραξικοπήματος” που κατήγγειλαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων από το στρατό.

Πηγή: news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr