Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος

7 Φεβρουαρίου 201621:26

Έφυγε από τη ζωή, μια μόλις ημέρα πριν κλείσει τα 103 του χρόνια, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, δίδυμος αδελφός του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου γεννήθηκε στη Σμύρνη. Ήρθε στην Αθήνα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. 

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως αριστούχος διδάκτορας, δίδαξε Φιλοσοφία στο ίδιο Πανεπιστήμιο, στο Πάντειο και στο Πανεπιστήμιο του Νανσύ.

Είχε έντονη πολιτική δράση. Ήταν ενταγμένος στο ΕΑΜ. Το 1945 ανέλαβε την προεδρία του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων με άμεσο συνεργάτη τον Κώστα Κύρκο, με τον οποίο έκαναν εξορία στην Μακρόνησο. 

Διετέλεσε δύο φορές υπουργός Παιδείας. Το 1989 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Ζολώτα. Προτάθηκε από τον ενιαίο Συνασπισμό για την προεδρία της Δημοκρατίας. 

Το 1984 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 1993 ανέλαβε πρόεδρος. Επίσης ήταν επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων ξένων ακαδημιών. 

Έχει εκδώσει πάνω από 30 βιβλία σχετικά με φιλοσοφικά και ιστορικά θέματα. Ξεχωρίζουν: Φιλοσοφία του Δικαίου, Η Φιλοσοφία της Ιστορίας κατά Δημόκριτον, La Philosophie politique de Platon και Philosophy of History in Ancient Greece.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, στις 13.00 από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου. 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr