Εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μόνο στα κεντρικά μαγαζιά της Ξάνθης

24 Ιανουαρίου 201716:12

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου καταστρατηγείται η απαγόρευση καπνίσματος σε αρκετούς συγκεκριμένους κλειστούς χώρους. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας είχε θέσει ως έναρξη ισχύος του νόμου την 1η Ιουλίου 2009 μετά από αναθεώρηση της προηγούμενης ημερομηνίας 1/1/2010 (η αναθεώρηση έγινε διότι θεωρήθηκε από τον Υπουργό Υγείας (Δημ. Αβραμόπουλο) ότι το καλοκαίρι θα ήταν ευνοϊκότερη περίοδος για προσαρμογή .

Ο σχετικός Νόμος 3730/2008 απαγορεύει το κάπνισμα (και την κατανάλωση προϊόντων καπνού με άλλους τρόπους), σε όλους τους χώρους εργασίας (συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικοί, σταθμούς μεταφοράς, ταξί και επιβατικά πλοία όπως και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι για νυχτερινή διασκέδαση).

Επιλεκτικοί και εξοντωτικοί έλεγχοι δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό

Αν το προσωπικό για τους ελέγχους επαρκεί τότε μιλάμε για επιλεκτικούς ελέγχους αφού τον διαρκή έλεγχο τον δέχονται τα μεγάλα καταστήματα τα οποία όμως εφαρμόζουν το νόμο. Αντίθετα τα περισσότερα συνοικιακά καταστήματα και αυτά στα χωριά δεν έχουν εφαρμόσει ποτέ το μέτρο. Από δική μας επίσκεψη, εξαίρεση αποτελούν τα Άβδηρα και η Σταυρούπολη όπου όλα τα καταστήματα εφαρμόζουν τον νόμο κανονικά. Εκεί που το μέτρο δεν εφαρμόζεται και από πληροφορίες που έχουμε, κανένας έλεγχος δεν γίνεται στον Δήμο Μύκης και πραγματικά είναι αξιοπερίεργο.

Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις αφού οι καπνιστές προτιμούν τα καταστήματα που επιτρέπεται το τσιγάρο.

Σύμφωνα με καταστηματάρχες, και πάλι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτή την άδικη για αυτούς κατάσταση, αλλά αυτό που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν είναι ότι οι έλεγχοι είναι τόσο αυστηροί, και ενώ έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τον νόμο, οι ελεγκτές τους γράφουν για απίστευτα μικρές λεπτομέρειες

“Σύρμα” με το Viber

Οι καταστηματάρχες που δεν εφαρμόζουν τον νόμο έχουν βρει διάφορους τρόπους ώστε να αποφεύγουν τον έλεγχο. Έτσι χρησιμοποιώντας το Viber δημιουργούν ομάδες για το συγκεκριμένο θέμα και όταν κάποιος αντιληφθεί ότι γίνεται έλεγχος ενημερώνει τους υπόλοιπους. Έτσι για λίγα έστω λεπτά τα καταστήματα εφαρμόζουν τον νόμο μέχρι να σταματήσει ο έλεγχος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr