Έχασε το 99% μιας αμύθητης περιουσίας

10 Αυγούστου 201311:00

Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις τόσο πιο οδυνηρή είναι η πτώση, λέει ο σοφός λαός και στην περίπτωση του Άικε Μπατίστα η λαϊκή ρήση ταιριάζει «γάντι». Ο Μπατίστα ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βραζιλία και είχε βάλει πλώρη να εκτοπίσει από την κορυφή τον Κάρλος Σλιμ στην παγκόσμια κατάταξη.

Μέσα σε έναν χρόνο όμως, είδε την αμύθητη περιουσία του να γίνεται καπνός, καθώς έχασε το 99% των περιουσιακών του στοιχείων. Από σχεδόν 35 δισ. δολάρια, σήμερα έχει στη διάθεσή του «μόλις» 200 εκατομμύρια. Ο 56χρονος σήμερα Μπατίστα έμοιαζε να έχει «άστρο». Ως γιος ενός υπουργού Ορυχείων και Ενέργειας, που αργότερα έγινε πρόεδρος της κρατικής επιχείρησης ορυχείων, το διάστημα της δικτατορίας, είχε πολλές ευκαιρίες και ακόμη περισσότερες γνωριμίες.

Ο Μπατίστα εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία που βρέθηκε στο διάβα του και έχτισε μια αυτοκρατορία από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ασχολήθηκε με επιτυχία και με τους κλάδους των ξενοδοχείων και της ψυχαγωγίας.

Σύντομα έφτασε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βραζιλία, με περιουσία που τον Μάρτιο του 2012 έφτανε τα 34,5 δισ. δολάρια. Τότε ήταν η αρχή του τέλους.

Όσο υποχωρούσε η αρχική ευφορία για την οικονομική άνθηση της Βραζιλίας, τόσο δυσκολευόταν να βρει επενδυτές για τις επιχειρήσεις. Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές στη χώρα έκαναν τους μετόχους και τους πιστωτές ακόμη πιο νευρικούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και διαρροές κεφαλαίου από τον όμιλό του. Ο Μπατίστα επιχείρησε να πουλήσει μετοχές από τις επιχειρήσεις του, χωρίς όμως επιτυχία.

Η απότομη μείωση των ραγδαίων ρυθμών ανάπτυξης που παρουσίαζε η βραζιλιάνικη οικονομία ήταν καθοριστική, όμως το μεγαλύτερο χτύπημα ήταν όταν η θυγατρική του OGX, που είχε αναλάβει την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής. Η εταιρεία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, οι επενδυτές εξαφανίστηκαν και μαζί της ήρθε η πτώση της μετοχής κατά 90%. Ο Μπατίστα προσπάθησε να πουλήσει μετοχές από τις λειτουργικές του εταιρείες, όμως οι τιμές τους κατρακυλούσαν και το τέλος δεν άργησε να έρθει.

Πηγή: enikos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr