nea_plateia_2

Eπιμένει ο Χ. Πούλιος για τα κομμένα δέντρα της πλατείας

26 Φεβρουαρίου 201010:39

nea_plateia_2Ανεπαρκείς κρίνει τις εξηγήσεις του Δημάρχου Ξάνθης γύρω από το ζήτημα της κοπής δέντρων στην πλατεία της Ξάνθης ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράτξη του Χρήστου Πούλιου επιτίθεται στο Δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη για την ακρίβεια όσων παρέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ αφήνει ευθείες αιχμές για τον τρόπο που ανέπτυξε και συζήτησε το θέμα ο Δήμαρχο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο αναλυτικά αναφέρεται:

 

Αφήνοντας ασχολίαστη πια την, απέχουσα παρασάγγας από την έννοια του πολιτικού πολιτισμού, αντίδραση του Δημάρχου στην αντιπολίτευση του επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή» κατά τη συζήτηση του προ ημερησίας θέματος για την κοπή δέντρων στο χώρο των ενοποιημένων πλατειών, δημοσιοποιούμε τα ερωτήματα που έθεσε ο κ.Χρίστος…

Πούλιος στη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 2010 – τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν – και αφήνουμε στην κρίση του κόσμου την άρνηση του Δημάρχου να δώσει απαντήσεις (αν όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν καταγράψει επί εδάφους 45 κομμένα δέντρα χωρίς σ’αυτά να υπολογίζονται όσα μένουν να καταγραφούν και όσα εκριζώθηκαν με τρόπο που τελικώς τα «σκότωσε»…):

Η ανάλυση του θέματος και τα ερωτήματα

από τον επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή»

 

Έχουμε δύο σκέλη καταγγελίας: ΚΟΠΗ και ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ. Η κοπή δένδρων απαγορεύεται χωρίς πολεοδομική άδεια & άδεια δασαρχείου και η μεταφύτευση δεν έγινε με νόμιμες και ορθές διαδικασίες οπότε τα δέντρα υπέστησαν μη αναστρέψιμη ζημιά.  Στη μελέτη όμως του έργου αναφέρεται: «μεταφορά» και όχι «μεταφύτευση» δέντρων, που σημαίνει ότι προβλέπετο να βγουν από ένα σημείο για να μπουν σε άλλο σημείο της πλατείας (και όχι αλλού στην Ξάνθη) προκειμένου μαζί με τα επιπλέον δέντρα να υπάρξει εμπλουτισμός και αύξηση πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Σε ποια ερωτήματα αρνείται να απαντήσει ο Δήμος:

Όσον αφορά στην ΚΟΠΗ δέντρων:

  • Ποιες διαδικασίες προβλέπει ο Νόμος για την αποδεδειγμένη κοπή των δέντρων; Ισχύει ή όχι ο Ν.1337/83 άρθρ.40-παρ.2 (σύμφωνα με το οποίο «Για την κοπή δέντρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή της Ζ.Ο.Ε. που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, απαιτείται έκδοση άδειας από την οικεία πολεοδομική αρχή») και το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα (σύμφωνα με το οποίο «στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα»).
  • Μπορεί η αρμόδια Υπηρεσία να μας προσκομίσει τις άδειες κοπής δέντρων;
  • Η κοπή των δέντρων, έτσι κι αλλιώς, έγινε κατά παρέκκλιση της μελέτης που είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποιος έδωσε στον εργολάβο την εντολή ή έγκριση παρέκκλισης από την εφαρμογή της μελέτης-απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να είναι ενημερωμένο το Σώμα και χωρίς να έχει συζητήσει και λάβει απόφαση επί του θέματος;

 

  • Πώς αιτιολογείται η αγνόηση του Δημοτικού Συμβουλίου; Είναι άραγε το μόνο σημείο του έργου που δεν γίνεται πιστή εφαρμογή της μελέτης όπως αυτή γνωστοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε ομόφωνα το 2006;

Όσον αφορά στη ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ (μέχρι στιγμής όσα δηλώθηκαν είτε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες είτε από το Δήμαρχο εμπεριέχουν πολλές αοριστολογίες):

  • Σε ποιο σημείο της η μελέτη περιγράφει τη διαδικασία ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ δέντρων; Διότι αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι πως αναφέρεται μόνον ΜΕΤΑΦΟΡΑ (και μεταφορά σημαίνει μεταφέρω ένα δέντρο από το σημείο που εμποδίζει σε ένα άλλο σημείο του έργου που έχει προβλεφθεί να δεχθεί δέντρο).
  • Εφόσον εμμένει ο Δήμος στην ερμηνεία της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ως ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ, θα πρέπει οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες να έχουν στα χέρια τους και να προσκομίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αν όχι μελέτη, τουλάχιστον μία λίστα με περιγραφή του κάθε δέντρου και το σημείο και την ημερομηνία εξαγωγής του παράλληλα με την τοποθεσία και ημερομηνία μεταφύτευσής του, ώστε να είναι ελεγχόμενη η διαδικασία και το αποτέλεσμα από τον οποιοδήποτε πόσο μάλλον από το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει αυτή η υπηρεσιακή καταγραφή και γιατί δεν προσκομίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Η απάντηση «κάποια βρίσκονται στο τάδε μέρος και κάποια στο δείνα» αμφισβητείται: το «κάποια» όταν εκφέρεται από υπηρεσίες δημόσιες και από τον ίδιο το Δήμαρχο για παρεμβάσεις τέτοιας φύσης κι έκτασης, είναι αοριστολογία και ισοδυναμεί με «κανένα». Είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν εμπεριστατωμένα το «ποια»«ποιο» σημείο, «πότε» και «πώς», με απόφαση και υπογραφή «τίνος», για να είναι αξιόπιστοι οι ισχυρισμοί των εκπροσώπων του Δήμου. δέντρα πήγαν σε
  • Τέλος, υπενθυμίζουμε στη Δημοτική Αρχή ότι μία από τις δύο πηγές χρηματοδότησης του έργου είναι ο «ΘΗΣΕΑΣ», συστατικό στοιχείο του οποίου αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος όπως αυτή αποτυπώνεται στον τίτλο του Υποπρογράμματος 2, στο οποίο και είναι ενταγμένο το έργο «ενοποίηση πλατειών και χώρων πρασίνου κέντρου πόλεως Ξάνθης»:

Υποπρόγραμμα 2

Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Οι δήμοι, ως βασικοί συντελεστές οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας, οφείλουν να εισάγουν μια νέα κουλτούρα ανάπτυξης, πλήρως εναρμονισμένης με τις αρχές πρόληψης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική υποστήριξη έργων, μελετών και ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή και βελτίωση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών και παραγωγικών υποδομών, στη διατήρηση των οικολογικών αποθεμάτων, όπως και στη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού με επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr