mantatzi

Eνοχλήθηκε ο Τ. Μάντατζη από την παρουσία Αλεξανδρή στο πλευρό της Δ. Κόκλα

22 Ιουλίου 201015:45

mantatziΤην ενόχληση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη φαίνεται ότι προκάλεσε η παρουσία του Διευθυντή του Γραγείου Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών κου Αλεξανδρή, συνοδεύοντας τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Δώρα Κόκλα κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Την ενόχλησή του εξέφρασε με επιστολή που απέστειλε προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού θέλοντας, προφανώς με την πρόκληση αυτή, να κερδίσει πόντους στη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη τα δύο τελευταία χρόνια ανάμεσα στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και την άτυπη ηγεσία των σκληροπυρηνικών της μειονότητας για την πρωτοκαθεδρία στο μειονοτικό χώρο.

Ασθενής μνήμη

Η παρατήρηση βέβαια του ξανθιώτη βουλευτή αποτελεί βάσιμη επισήμανση αλλά στην περίπτωση αυτή η εμπλοκή υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών σε εσωτερικές υποθέσεις θα έπρεπε να ενοχλεί έναν βουλευτή και σε ότι αφορά στη δράση του Τουρικού Προξενείου. Πολύ περισσότερο, όμως θέτει ένα τέτοιο θέμα, θα έπρεπε να έχει ενοχληθεί από την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη ως Υπουργού  των Εξωτερικών στην περιοχή προ διετίας όταν προχώρησε σε εξαγγελίες για τη μειονότητα που αφορούν εσωτερικά ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών. Την προφανή, τότε, παραφωνία απέφυγαν να σχολιάσουν τόσο οι παράγοντες της μειονότητας – που αντιθέτως επικρότησνα- όσο και λοιποί πολιτικοί φορείς.

Η επίμαχη επιστολήτου Τσετίν Μάντατζη:

Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με περιστατικό που συνέβει στην Ξάνθη, την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2010, και προκάλεσε αλγινή εντύπωση σε θεσμικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, στο σύνολό τους.  Αναφέρομαι στην επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κας Κόκλα, στον Δήμο Μύκης, στις κοινότητες Θερμών και Σατρών, προκειμένου να επιθεωρήσει υπό εξέλιξη και προς ένταξη έργα.

Την Γενική Γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας που ήταν μαζί της, δεν συνόδευαν παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά – προς μεγάλη έκπληξη όλων – Διευθυντής του Γραφείου Πολιτιστικών Υποθέσεων, κος Αλεξανδρής, υπηρεσία που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσημη περιοδεία της Γενικής Γραμματέως έχοντας μάλιστα στο πλευρό της τον Διευθυντή του Πολιτιστικού Γραφείου είναι γεγονός πρωτοφανές για την περιοχή μας.

Η κίνηση αυτή έδωσε λάθος μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.  Η εικόνα που αντίκρισαν οι μειονοτικοί πολίτες, προκάλεσε εντύπωση καθώς συνειρμικά επανέφερε στη μνήμη τους πρακτικές του παρελθόντος όταν το εν λόγω γραφείο “έλυνε και έδενε” στην περιοχή έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο, πρακτική που θεωρούμε ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Συνοδοιπορώντας, όμως, με τον Διευθυντή του Γραφείου Πολιτιστικών Υποθέσεων, η Γενική  Γραμματέας αναίρεσε στην πράξη όσα εσείς πρεσβεύετε και την πολιτική που με συνέπεια ακολουθείτε αναφορικά με τα μειονοτικά θέματα, εδώ και χρόνια.  Άλλωστε, ήταν απόλυτη και κάθετη η καταδίκη από το ΠΑΣΟΚ παρόμοιων πρακτικών, όπως η περιοδεία που το 2008 είχε κάνει με την ιδιότητα της Υπουργού Εξωτερικών, η κα Μπακογιάννη, στους Νομούς της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η Γενική Γραμματέας εν εγνοία της, εισακούντας “κακούς συμβούλους” ή υποκείπτοντας σε πρόσωπα και καταστάσεις, προέβη σε αυτήν την κίνηση.  Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εστάλει και συνεπακολούθως οι διαμαρτυρίες που ακούστηκαν και η κριτική που ασκήθηκε, δεν λειτουργούν επικοδομητικά.  Με αφορμή το εν λόγω συμβάν, επιθυμώ επιπροσθέτως να σας θέσω το εξής ερώτημα, που βρίσκεται στα χείλη όλων. Μέχρι ποίου σημείου φτάνουν οι αρμοδιότητες του Γραφείου Πολιτιστικών Υποθέσεων;

Με εκτίμηση,

Μάντατζη Τσετίν»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr