Δραστική μείωση δρομολογίων από Aegean έως τα τέλη Απριλίου

18 Μαρτίου 202020:33

Σε περικοπή δρομολογίων του εξωτερικού αλλά και σε περιορισμό των συχνοτήτων του εσωτερικού έως τα τέλη Απριλίου προχωράει η Aegean, διατηρώντας ένα βασικό πρόγραμμα δρομολογίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «τις επόμενες μέρες και έως τα τέλη του Απριλίου στο μεγαλύτερο μέρος τους οι συχνότητες ή και πτήσεις εξωτερικού θα διακοπούν, ενώ και το δίκτυο εσωτερικού θα περιοριστεί σημαντικά σε συχνότητες. Θα διατηρηθεί ένα βασικό πρόγραμμα περιορισμένων συχνοτήτων στους βασικούς προορισμούς της Ε.Ε. και σε όλους τους προορισμούς
του εσωτερικού».

Ειδικότερα, το πτητικό έργο της Aegean έχει ήδη περιοριστεί σήμερα στο 45%-50% του τακτικού της προγράμματος. Εως το τέλος της εβδομάδος, όπως ανακοίνωσε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, το έργο της θα περιοριστεί στο 20% του πτητικού της προγράμματος, που θα διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες χωρίς να αποκλείεται δύο εβδομάδες αργότερα να πέσει στο 10%. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι κυβερνήσεις εθνικές και κοινοτικές αναζητούν τρόπους στήριξης των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία, με έμφαση φυσικά στην αεροπορική αγορά. Αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι σε περίπτωση που σταματήσει η πτητική της δραστηριότητα, η εταιρεία διατηρεί σταθερά κόστος 32-34 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς το 70%-73% του κόστους της αφορά την πτητική της δραστηριότητα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εταιρεία παραμένει δυνατή διατηρώντας ρευστότητα περίπου 38%. Τόνισε, μάλιστα, ότι υπάρχει πάντα ένα περιθώριο μείωσης του σταθερού κόστους, ωστόσο θα αποφύγει η εταιρεία να επιβαρύνει το προσωπικό της, καθώς σκοπεύει να προστατέψει το πιο χρήσιμο στοιχείο της σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, έχει δηλώσει τη διάθεση να εκτελέσει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που τυχόν βρίσκονται σε χώρες που έχουν ήδη διακοπεί ή πρόκειται να διακοπούν πτήσεις.

Ανοδικά το 2019

Ως προς τα οικονομικά της αποτελέσματα η εταιρεία εμφάνισε το 2019 αυξημένα κέρδη και έσοδα. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στις στέρεες βάσεις που η ίδια έχει διαμορφώσει, η Aegean προχωρεί σε συνεχείς τροποποιήσεις ανάλογα με τις συνθήκες. Στο μεταξύ, δεν παραλείπει να επισημάνει μέσω στελεχών της την κρισιμότητα της λήψης αποφάσεων σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο για την επιβίωση του κλάδου.

Ειδικότερα, ως προς τις επιδόσεις της το 2019 η Aegean μετέφερε 7% περισσότερους επιβάτες σε σχέση με το 2018.

Συγκεκριμένα, η Aegean και η Olympic Air εξυπηρέτησαν 15 εκατ. επιβάτες. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 269,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις, διαμορφώθηκαν σε 516,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 10% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1,308 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16%.

Η Aegean εφαρμόζει ήδη πολιτική αλλαγών χωρίς rebooking fees για αλλαγή εισιτηρίων σε μεταγενέστερες ημερομηνίες ταξιδίου. Επιπλέον, για τους επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται παρέχεται η δυνατότητα να τους χορηγηθεί ένα «voucher» ίσης αξίας με το αρχικό κόστος του εισιτηρίου τους, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου της Aegean και της Olympic Air (εσωτερικού ή εξωτερικού) για έως και ένα χρόνο από την έκδοσή του.

«Το 2019 η ωρίμανση στη διαχείριση δικτύου και ναύλων και η προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου έφεραν θετικά αποτελέσματα. Η εξαιρετικά θετική πορεία επισφραγίστηκε και με το για πρώτη φορά οριακά θετικό αποτέλεσμα που πετύχαμε και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ένα πάντα αδύναμο τρίμηνο. Η πορεία του 2019 συνέβαλε στη σημαντική ενίσχυση της δομής και της χρηματοοικονομικής μας κατάστασης, δημιουργώντας ακόμη ισχυρότερες βάσεις», δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης. 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr