BA52D39ED8E3B054729B1C421ACEB6E9

Θα πάρουμε τα λεφτά, αφού πάρουμε τα μέτρα μας…

17 Νοεμβρίου 201014:09

BA52D39ED8E3B054729B1C421ACEB6E9Ένα απίστευτο σκηνικό εξελίχθηκε το πρωί της Τετάρτης με επίκεντρο την καταβολή της τρίτης δόσης –περί τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ – του δανείου από την Τρόικα, με επίκεντρο το μπαράζ δηλώσεων για τον χρόνο καταβολής.

Πέραν του ότι οι δηλώσεις οδήγησαν στην πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας και στην άνοδο των spreads στα ελληνικά ομόλογα, όμως, η ουσία είναι μία: η χώρα μας θα εισπράξει τα χρήματα που χρειάζεται για να πληρώσει τους δανειστές της με προφανές αντάλλαγμα τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση – ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε χτες σε αυτά – και για τα οποία θα πάρουμε μία πρώτη γεύση με τον προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο στην Βουλή.

Το γαϊτανάκι για το δάνειο ξεκίνησε με την δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ κατά τις οποίες τα χρήματα θα καταβληθούν  τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο. Όπως μεταδόθηκαν οι δηλώσεις του αυστριακού αξιωματούχου από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το BBC και το Reuters, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αναβολή της δόσης δεν αφορά μόνο το ποσό των 190 εκατ. ευρώ της Αυστρίας – σ.σ. από χτες η Βιέννη είχε εγείρει ζήτημα – αλλά όλη την δόση.

Τελικά, ο καπνός είχε από πίσω του και φωτιά: «Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας. Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου. Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η …φωτιά έγκειται στο ότι το ευρωπαϊκό τμήμα της ενίσχυσης όντως θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, αν και ήταν γνωστό τοις πάσι ότι μιλούσαμε για καταβολή εντός του έτους – εξ ου και το τεστάρισμα από την Τρόικα…

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Ελλάδα περιμένει στα μέσα Δεκεμβρίου 9 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τους δανειστές της, γι’ αυτό άλλωστε αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα οι ελεγκτές της Τρόικας τσεκάροντας την πρόοδο του προγράμματος. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δε θα δημιουργηθεί ταμειακό πρόβλημα για το ελληνικό δημόσιο επειδή, από τα 9 δισ. της δόσεως, τα 2,5 δισ. που προέρχονται από το ΔΝΤ και θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο υπερκαλύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες τις ανάγκες πληρωμής χρέους της χώρας μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011.

Για τους επόμενους μήνες, όπου οι υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων αυξάνονται στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως θα έχουν εισπράξει εγκαίρως και τα υπόλοιπα 6,5 δισ από την Ε.Ε.

Αλλά τα πράγματα τα μπέρδεψε περισσότερο η δήλωση εκπροσώπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν που είπε: «Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ των δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Μετά τα τη δημοσιοποίηση της είδησης, ανέβηκε πάνω από τις 900 μονάδες το spread του δεκαετούς ομολόγου, ενώ γύρισε σε πτώση περί το 1,5% το ελληνικό χρηματιστήριο!

Να θυμίσουμε εδώ ότι στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής δραματικής συνεδρίασης του Eurogroup, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε σαφές ότι το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά 17 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα.

Και από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει όλα τα μέτρα που θα χρειαστεί, ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του, από τις δηλώσεις του οποίου ξεκίνησε όλο αυτό το «γαϊτανάκι», επανήλθε στο θέμα το μεσημέρι της Τετάρτης, τονίζοντας: «Η θέση μας είναι σαφής: Αναμένουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, το Δεκέμβριο, και στη συνέχεια θα καταβάλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, στο πλαίσιο της τρίτης δόσης των δανείων των χωρών – μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, δηλαδή 190 εκατ. ευρώ».

«Δεν θα μπλοκάρουμε την καταβολή της τρίτης δόσης, αλλά θέλουμε να δούμε τα ακριβή στοιχεία της Ελλάδας και στη συνέχεια θα στείλουμε τα χρήματα» κατέληξε.

 Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr