Το ΔΝΤ προειδοποιεί τη Βρετανία για τους κινδύνους του Brexit -Πόσο θα επηρεαστούν άλλες χώρες και η Ελλάδα [γράφημα]

18 Ιουνίου 201615:37

Ένα αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας μπορεί να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε συρρίκνωση πάνω από 5% έως το 2019, σε σύγκριση με την παραμονή του.

Αυτό προειδοποιεί το ΔΝΤ, σε ανάλυσή του για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την πέμπτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

Αν η Βρετανία πετύχει μία σχέση νορβηγικού στιλ με την ΕΕ, τότε η οικονομική παραγωγή της θα είναι πιθανότατα περίπου 1,5% μικρότερη έως το 2019, σε σύγκριση με το αν παραμείνει πλήρες μέλος της Ενωσης, όπως αναφέρει το «περιορισμένο» σενάριο αντίκτυπου του ΔΝΤ για το Brexit, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά με αντάλλαγμα την οικονομική συνεισφορά στην Ενωση και την αποδοχή της αρχής ελεύθερης μετακίνησης και κάποιων άλλων κανόνων και κανονισμών.

Με βάση το «αρνητικό» σενάριο του Ταμείου -μακρές και ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, με τη χώρα να πρέπει να κάνει εμπόριο με την ΕΕ υπό τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου- η οικονομία της Μ. Βρετανίας θα είναι κατά 5,5% μικρότερη έως το 2019.

«Βραχυπρόθεσμα, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις περίπλοκες και μη δοκιμασμένες διαδικασίες εξόδου θα είναι επιζήμιες για τις επενδύσεις, την κατανάλωση και την απασχόληση στη Βρετανία», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.

Επίσης, το ΔΝΤ περιμένει πτώση της στερλίνας σε περίπτωση επικράτησης του Brexit, η οποία μπορεί να βοηθήσει τις εξαγωγές, αλλά όχι σε βαθμό που θα αντισταθμίσει το πλήγμα στη ζήτηση και την παραγωγή.

Η έκθεση του Ταμείου περιελάμβανε και γράφημα για το πώς θα επηρεαστούν άλλες χώρες από μία ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

imf.18.6

Πηγή γραφήματος: Twitter @Hugodixon

Πηγή: iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr