ΔΝΤ: Αύξηση εσόδων από υπερφορολόγηση και «χαράτσια»

10 Απριλίου 201921:51

Στην 7η θέση, ανάμεσα σε 35 ανεπτυγμένες οικονομίες, κατατάσσει την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά την αναλογία εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, με βάση τη νέα του έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι επιβαρύνσεις από φόρους, εισφορές και άλλα «χαράτσια» παρουσίασαν αύξηση από 48,3% σε 49%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διεκόπη έτσι η πτωτική πορεία που σημείωνε ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος το 2016 βρισκόταν στο 48,9%.

Σε «χειρότερες» θέσεις από την Ελλάδα, στον συγκεκριμένο τομέα, βρίσκονται μόλις έξι χώρες – μέλη του ΔΝΤ: το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα

Τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, αλλά και ελαφρά μείωσή τους στο 3% για το 2023 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του για την Ελλάδα.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για τις ίδιες εκτιμήσεις στις οποίες είχε προβεί το Ταμείο και κατά τις φθινοπωρινές προβλέψεις του, αλλά και συγκριτικά με την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση που είχε δημοσιεύσει το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η χώρα μας κατάφερε το προηγούμενο έτος να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2019 το τοποθετεί στο 3,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί σε αυτό το επίπεδο ως το 2022.

Στη συνέχεια, όμως, βλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, καθώς τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2023 και στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2024 αντιστοίχως.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr