Δίωξη για κακούργημα στην ΕΑΒ

23 Αυγούστου 201311:18

Κακουργηματική δίωξη για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας άσκησαν χθες οι εισαγγελικές αρχές σε βάρος του γενικού διευθυντή και επικεφαλής επιχειρησιακών λειτουργιών της ΕΑΒ Αθ. Χρονόπουλου για την υπόθεση του πλαστού τίτλου σπουδών εξ Αμερικής, που αποκάλυψε πρόσφατα το «Εθνος της Κυριακής».
Μαζί του διώκονται και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΑΒ που από το 2008 του ανέθεσαν τα σχετικά καθήκοντα στα οποία παραμένει μέχρι και σήμερα, χωρίς ποτέ να ερευνήσουν τη γνησιότητα του πτυχίου του, με συνέπεια να έχει υψηλές αποδοχές. Την ποινική δίωξη άσκησε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιω. Δραγάτσης, συνδυάζοντας τα κακουργηματικής μορφής αδικήματα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50) που θεωρείται «δρακόντειος», καθώς απειλεί με βαρύτατες ποινές.
Μεγάλα ποσά
Ο κακουργηματικός χαρακτήρας της δίωξης δικαιολογείται από την εκτίμηση των εισαγγελικών αρχών ότι ο Αθ. Χρονόπουλος βρέθηκε σε διάφορες υψηλές θέσεις ευθύνης της εταιρείας χάρη στον πλαστό τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με συνέπεια να εισπράξει μεγάλα ποσά ως αμοιβές ή άλλου είδους έξοδα (διαμονής, μετακίνησης κ.λπ.) που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ (που είναι το όριο για την κακουργηματική δίωξη) και τα οποία αλλιώς δεν θα είχε αποκομίσει.
Τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΒ διώκονται ποινικά και κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί στα συγκεκριμένα αδικήματα, καθώς ο Αθ. Χρονόπουλος φέρεται να ενήργησε ως ηθικός αυτουργός, πείθοντάς τους το 2008 να του αναθέσουν τα υψηλά καθήκοντα που ασκεί έως σήμερα, σε μία νέα θέση ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο και τους γενικούς διευθυντές που δημιουργήθηκε τότε για εκείνον και στην οποία αμειβόταν με αποδοχές που κυμαίνονταν από 7.500 έως 11.000 ευρώ, κατά διαστήματα. Παράλληλα τα μέλη του ΔΣ κατηγορούνται και γιατί ανανεώθηκε η θητεία του από το 2012 έως το 2015, μολονότι κατείχε πλαστό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
imerisia.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr