Δύο μεγάλα έργα στο στόχαστρο της Εγνατίας Οδού

21 Φεβρουαρίου 201409:55

Το «παλεύει» η Εγνατία Οδός Α.Ε., προσπαθώντας να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των έργων της σε μία εποχή που οι κεντρικές πολιτικές- στον καιρό των μνημονίων και της τρόικας- επιδιώκουν ακριβώς το αντίθετο. Να της στερήσουν δηλαδή έργα και σημαντικό αντικείμενο, όπως συμβαίνει με την παραχώρηση της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας και των καθέτων ( διαδικασία σε εξέλιξη;), αλλά και με την επίβλεψη δύο μεγάλων έργων παραχώρησης, του Ράχες Μαλιακού – Κλειδί Ημαθίας και, του E65.
H Εγνατία Οδός, ακριβώς λόγω της τεχνογνωσίας και της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει στη μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη μεγάλων έργων, κι όχι μόνο οδικών, προσπαθεί να αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της, μέσω της πρότασης που έχει υποβάλει για την επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή για το ΣΕΣ 2014-2020. Η πρόταση, που ασφαλώς αφορά σε αναγκαία έργα, προχωρημένης ωριμότητας, που μπορούν να ενταχθούν στο ΣΕΣ για χρηματοδότηση, είναι ύψους προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, η κατάθεση αυτής της πρότασης δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και ένταξη των προτεινόμενων έργων στο ΣΕΣ, καθώς με το overbooking που έχει γίνει στο ΕΣΠΑ, έργα- γέφυρες θα περάσουν στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, απορροφώντας πόρους, ενώ τα μεγάλα έργα παραχώρησης θα απομυζήσουν πόρους από τα Προγράμματα των Περιφερειών ( ΠΕΠ).

Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, να σημειώσουμε ότι στην πρόταση που κατατέθηκε, περιλαμβάνονται δύο έργα που μπορούν να είναι σημαντικά για την επόμενη ημέρα της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και την επέκταση της δραστηριότητάς της χωρικά αλλά και όσον αφορά τη διεύρυνση του αντικειμένου της.

Ένα τέτοιο, πολύ μεγάλο έργο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, είναι οι Παρεμβάσεις Οδικής Ασφάλειας. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. έχει πάρει τη πρώτη φάση του έργου, που αφορά τις μελέτες οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ολόκληρης της χώρας, για οδικά τμήματα συνολικού μήκους περίπου 15.000 χλμ., με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων και την ασφαλή χρήση των οδών.

Οι μελέτες για το έργο βρίσκονται σε εξέλιξη και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2014, οπότε και θα παρουσιαστούν στο ΥΠΟΜΕΔΙ. Τότε, όπως πληροφορείται η Voria.gr, η Εταιρεία θα διεκδικήσει να περάσει στην αρμοδιότητά της και η κατασκευή των έργων, στο σύνολο της χώρας και όχι μόνο στο βόρειο Τμήμα, όπου θέλουν, αντίρροπες δυνάμεις του εθνικού κέντρου, να την περιορίσουν.

Βεβαίως, τα 750 εκατ. ευρώ, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό και η Εγνατία Οδός θα πρέπει, συγκεντρώνοντας τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, να ιεραρχήσει και τις παρεμβάσεις σε επίπεδο έργων. Να σημειωθεί ότι περίπου για κάθε νομό, υπολογίζεται ότι απαιτούνται έργα 15 εκατ. ευρώ ειδικά για έργα οδικής ασφάλειας.

Το άλλο μεγάλο οδικό έργο, που θα επιδιώξει να αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε., είναι η διαπλάτυνση και βελτίωση του άξονα Λάρισα – Κοζάνη, του οποίου οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την αρμόδια ΔΜΕΟ του υπουργείου Υποδομών. Η συγκεκριμένη οδός, αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου «10» (Χ), που στη συνέχεια και μετά από Φλώρινα και το συνοριακό σταθμό Νίκης, οδηγεί σε Βελιγράδι και Βουδαπέστη.

Το έργο είναι μεγάλο, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ και χωρίζεται σε πέντε υποτμήματα. Η Ε.Ο.Α.Ε., με την εξειδίκευση που διαθέτει, πολύ θα ήθελα να αναλάβει την αρμοδιότητα για το κατασκευαστικό μέρος, κάτι που μπορεί να γίνει με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ.

Ο άξονας Λάρισα – Κοζάνη, έχει μικρή διατομή, από 8 μέτρα ως 11 μέτρα, είναι σε κακή κατάσταση, παρότι δέχεται μεγάλη κίνηση αφού ενώνει τη Θεσσαλία με τη Δυτική Μακεδονία και εξυπηρετεί τις μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο της Κοζάνης. Αυτός ο δρόμος λοιπόν, όπως υποστηρίζουν από χρόνια οι παράγοντες των Δήμων και των δύο Περιφερειών, θα πρέπει οπωσδήποτε να διαπλατυνθεί, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και, έργα διασύνδεσής του με το τοπικό οδικό δίκτυο, με ανισόπεδους κόμβους.
πηγή: wwww.voria.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr