dimotiko_symvoulio_noe_11_2

Δημότες στο Δημοτικό Συμβούλιο για το χαράτσι. (video)

21 Νοεμβρίου 201116:51

dimotiko_symvoulio_noe_11_2

Παρουσία αρκετών πολιτών που ζητούν παρεμβάσεις από το Δήμο Ξάνθης για το πρόβλημα με το ειδικό τέλος της ΔΕΗ ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέραας 21-11.

Παρόντες εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και αρκετοί άλλοι πολίτες.  Μιλώντας εκ μέρους των πολιτών ο Στέφανος Χατζησάββας ανέφερε ότι από την πλευρά τους  ζητούν την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος, τη νομική υποστήριξη αλλά και τη συνδρομή υπαλλήλων για επανασυνδέσεις και άλλες δράσεις.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης απάντησε ότι δέχεται με χαρά την παρουσία του κοινού στο Δημοτικό Συμβούυλιο, υπενθύμισε ότι ήδη ο Δήμος έχει πάρει ομόφωνη απόφαση για ψήφισμα αλλά και για παράσταση στη ΔΕΗ, η οποία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. «Tη νομική συνδρομή του Δήμου θα την έχει όποιος τη χρειαστεί και όποιος βρεθεί στα δικαστήρια για το χαράτσι. Δεν μπορώ όμως να υποσχεθώ όμως ότι ο Δήμος θα βάλει σε περιπέτεια τους υπαλλήλους του Δήμου για επανασυνδέσεις ή άλλες ενέργειες» κατέληξε ο Δήμαρχος και συνάντησε θετική στάση από τους πολίτες. 

Παίρνοντας το λόγο ο Χρήστος Πούλιος επανέφερε την πρότασή του ο Δήμος να δημιουργήσει ένα καλάθι, από κεφάλαια κωδικών ενισχύσεων συλλόγων και αθλητικών εκδηλώσεων, ώστε να συνδράμει ο Δήμος τους πολύ ασθενέστερους οικονομικά δημότες. Ο Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε ότι οι κινήσεις του Δήμου είναι πρωτοπόρες στην Ελλάδα σε σχέση με το ζήτημα, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, μια μέρα πριν την εφαρμογή των διακοπών ρεύματος, ανέστειλε την ισχύ της συγκεκριμένης διάταξης, μπροστά στην “αδυναμία αλλά και την άρνηση των πολιτών να ενδώσουν στον εκβιασμό”. Μεταξύ άλλων ζήτησε την διάθεση πληροφοριών από την Τεχνική Υπηρεσία για ζητήματα τεχνικά που προκύπτουν.

Καταλήψεις σε καταστήματα της ΔΕΗ, ομάδες περιφρούρησης και άλλες ενέργειες τις επόμενες μέρες, προανήγγειλε ο Γιώργος Κολλάρος, ο οποίος συμφώνησε, μεταξύ άλλων, με το Νίκο Ανταμπούφη για νομική συνδρομή του Δήμου, αλλά ζήτησε και την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και την δωρεάν παροχή βοήθειας σε όσους διωχθούν. Ο Μανώλης Φανουράκης πρότεινε μαζικό αίτημα των Δήμων της Θράκης για να μην γίνουν διακοπές και παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων, ως μέσο πίεσης. Η Μπέτυ Πατσίδου, τέλος, ζήτησε να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Δήμου Ν.Ιωνίας για προτροπή σε άρνηση πληρωμής του χαρατσιού.

Πίεση από τους πολίτες.

Οι πολίτες επανήλθαν και ζήτησαν ακόμη πιο έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου Ξάνθης για τους δημότες. Μεταξύ άλλων νεαρός δημότης ανέφερε ότι «οι πολίτες, σχεδόν σε ποσοστό 50% δεν μπορούν να πληρώσουν, ζητάμε να πάρετε ξεκάθαρη θέση».

Ο Δήμαρχος, Μιχάλης Στυλιανίδης, στο κλείσιμο της συζήτησης που έγινε με τους δημότες, τη χαρακτήρισε αρκετά γόνιμη και ζήτησε να διαχωριστούν οι δημότες που μπορούν να πληρώσουν και αυτοί που έχουν προφανή αδυναμία. Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο έκανε αποδεκτό με μικρές διορθώσεις το ψήφισμα που κατατέθηκε και δεν έκανε αποδεκτό μόνο το σημείο που ζητά την διάθεση υπαλλήλων για επανασυνδέσεις.

Το ψήφισμα που υιοθέτησε ο Δήμος Ξάνθης:

(υπογραμμισμένα τα σημεία που θα αφαιρεθούν από το τελικό κείμενο)

Το φάσμα της φτώχειας και της πείνας απλώνεται ραγδαία. Οι ουρές της ανεργίας επεκτείνονται. Οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα βρίσκονται στο απόσπασμα. Οι απανωτοί φόροι  δεν αφήνουν τους πολίτες -τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες- να πάρουν ανάσα.

Αποκορύφωμα της φοροεισπρακτικής πολιτικής, ο νέος κεφαλικός φόρος για τα κτίσματα, το λεγόμενο χαράτσι της ΔΕΗ. Με όρους ωμού εκβιασμού και με την απειλή της άμεσης διακοπής του ρεύματος, χιλιάδες νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ, τη στιγμή που δεν έχουν καν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ!

Θεωρούμε απαράδεκτο, άδικο και κοινωνικά ανάλγητο τον φόρο αυτόν και ζητούμε να καταργηθεί. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο εκβιασμού για την είσπραξη φόρων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συμπολίτες μας, τους  παρέχουμε πολιτική, νομική και τεχνική υποστήριξη και απαιτούμε να μην κοπεί σε κανέναν το ρεύμα.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας χωρίς ρεύμα. Διαθέτουμε τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για επανασύνδεση του ρεύματος όπου κι αν κοπεί.

dimotiko_polites_xaratsi_titlos

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr