dimotiko_koinofelis_2

Με εκπλήξεις η έγκριση της Κοινωφελούς Εργασίας

31 Μαΐου 201111:46

dimotiko_koinofelis_2Tο ζήτημα του φορέα με τον οποίο θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την Κοινωφελή Εργασία ο Δήμος Ξάνθης απασχόλησε τη διακοπείσα κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, στη 1.30 μετά το μεσημέρι της Τρίτης.  Πρόκειται για 800 θέσεις εργασίας με 5μηνες συμβάσεις σε τομείς κοινωφελούς εργασίας.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας δεν προσέθεσε κάτι νέο (εξουσιοδοτήθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες να επιλέξουν φορέα) και έτσι ο Δήμος κλήθηκε να αποφασίσει για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με τους φορείς που εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι στην Ξάνθη. Πρόκειται για το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς και την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού”, που εμφανίστηκε προσφάτως (παρότι η Υπουργός Απασχόλησης κατά την εξαγγελία της είχε αναφέρει μόνο το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ)

Η ΜΚΟ απασχόλησε τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τις ενδείξεις,  φέρεται να είναι υπαρκτή και, όπως έχει αναφερθεί και στο XanthiPress.gr , δραστηριοποιείται στο “Bοήθεια στο σπίτι», έχοντας εγκεκριμένες θέσεις για το Δήμο Ξάνθης.  Προβληματισμοί όμως εκφράστηκαν για τις θέσεις συμβασιούχων στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας και αν πρέπει να εξαιρεθεί, χωρίς να προχωρήσει κάτι τέτοιο.

Η μερίδα του λέοντος στη ΜΚΟ

Τελικώς παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, μετά από πρόταση του Δημάρχου Ξάνθης οι τομείς περιβάλλοντος, κοινωνικής πολιτικής  και πολιτισμού-τουρισμού δίδονται στη ΜΚΟ ενώ ο τομέας της εκπαίδευσης στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με την αντιπολίτευση να αντιδρά στο ζήτημα της κατανομής θέσεων σε κάθε φορέα.Σύμφωνα με την έρευνα του  XanthiPress.gr η κατανομή αφορά σε 609 θέσεις που θα διαχειριστεί η ΜΚΟ και 191 θέσει στο Ινστιτούτο Εργασίας.

Οι ψήφοι ήταν 14 υπέρ, 6 λευκά και 2 αποχές.  Ο Ηλίας Βασιλούδης και ο Νικός Ανταμπούφης επέμειναν ότι δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία επιλογής του φορέα ζητώντας αυτή να γίνει από το Υπουργείο, ενώ ο Ηλίας Βασιλούδης επέστρεψε στην αίθουσα για να επισημάνει ότι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ότι, πρακτικά, η η πολιτική ευθύνη για την όποια επιλογή βαρύνει τη δημοτική αρχή.

Έκπλήξη από Φανουράκη. Επέλεξε αποχή

Την αποχή επελεξε ο Μανώλης Φανουράκης, που εξέπληξε την παράταξή του αλλά και την αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό των εργαζομένων που θα προσληφθούν και διαφώνησε με τη διαδικασία. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο Δήμος έχει κατ’ επανάληψη υποβάλλει αιτήματα για προσλήψεις μονίμου προσωπικούς σε ανάλογες θέσεις, χωρίς αποτέλεσμα.

Την αντίθεσή τους επί της αρχής ή επί των όρων του προγράμματος «Κοινοφελούς Εργασίας» εξέφρασαν τόσο ο Νίκος Ανταμπούφης που εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την επιλογή ιδιωτικών φορέων όσο και ο Γιώργος Κολλάρος. Στις θέσεις αυτές αντέδρασαν τα μέλη των δύο μεταλύτερων παρατάξεων που ψήφισαν θετικά.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, απαντώντας στις επικρίσεις,  υπεραμύνθηκε του προγράμματος και  εξέφρασε τη σημασία που έχει το πρόγραμμα για την εργασιακή διέξοδο αρκετών άνεργων νέων.

dimotiko_koinofelis

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr