Δημοσκόπηση Guardian για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα

12 Φεβρουαρίου 201422:35

Ανοιχτή online ψηφοφορία ξεκίνησε από την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» για το αν θα πρέπει να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, έπειτα από τις δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ που τάχθηκε υπέρ της επιστροφής τους στη χώρα μας.

Η ψηφοφορία στη βρετανική εφημερίδα θα διαρκέσει δύο ημέρες και ήδη οι περισσότεροι χρήστες έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά διαμορφώνονται προς το παρόν ως εξής: 73% υπέρ και 27% κατά. Για να δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και να ψηφίσετε πατήστε εδώ

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Κλούνεϊ, ο οποίος δήλωσε το περασμένο Σάββατο σε σχετική ερώτηση: «Ίσως δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία)».

Μάλιστα, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός επανήλθε στο θέμα με νέες δηλώσεις του την Τρίτη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας, ο Κλούνεϊ ζήτησε να διεξαχθεί «ανοιχτή συζήτηση» για την μοίρα των αρχαίων μνημείων, που εκλάπησαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν πριν από 200 χρόνια.

Επισήμανε, μάλιστα, το παράδειγμα του μουσείου του Βατικανού και του Γκετί στις ΗΠΑ, τα οποία, όπως είπε, έχουν επιστρέψει αρχαιότητες, αναρωτώμενος «κατά πόσον τα κομμάτια ενός έργου τέχνης πρέπει να ενώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Υπάρχουν ορισμένα έργα που κοιτάς και σκέφτεσαι ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο να γίνει γι’ αυτά» συνέχισε ο Αμερικανός ηθοποιός.

Αναφερόμενος δε στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σαββάτου, ο Κλούνεϊ σημείωσε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δημιουργήσει τόση αναστάτωση. «Έκανα την έρευνά μου για να διασφαλίσω ότι δεν ήμουν τελείως εκτός θέματος, και από ό,τι είδα ακόμα και οι δημοσκοπήσεις στην Αγγλία τάσσονται υπέρ της επιστροφής» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι κάποιος είπε “είναι Αμερικανός και δεν καταλαβαίνει”. Ε, πιθανότατα είναι σωστός. Αλλά πιστεύω ότι αξίζει να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση γι’ αυτό. Αυτό που είπα ήταν ότι είναι πιθανότατα πολύ καλή ιδέα αν επέστρεφαν πίσω».

«Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι πάντα το επιχείρημα των Βρετανών» παρενέβη προς υπεράσπισή του μισο-αστειευόμενος ο συμπρωταγωνιστής του στην ταινία «Monuments Men», Ματ Ντέιμον.

Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων τάχθηκε και ο έτερος πρωταγωνιστής της ταινίας, Μπιλ Μάρεϊ, ο οποίος ανέφερε με σκωπτικό ύφος: «Είχαν μια καλή ζωή εδώ, σίγουρα. Αλλά το Λονδίνο γέμισε κόσμο. Υπάρχει πολύς χώρος πίσω στην Ελλάδα».

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr