germania_5

Δημοσιογραφική συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας

21 Ιουνίου 201123:39

germania_5Mετά την πετυχημένη ενημερωτική αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων από τη Θεσσαλονίκη στη Λειψία και το Βερολίνο την περασμένη χρονιά,

με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη αποστολή από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 2011 στη Νυρεμβέργη, τη γειτονική πόλη Lauf καθώς επίσης και στην Κολωνία. Οι επαφές γίνονται στο πλαίσιο της προώθησης της συνεργασίας αδελφοποιημένων πόλεων των δύο χωρών και της προετοιμασίας δημιουργίας ενός Ελληνογερμανικού Δικτύου με αντικείμενο «Περιφέρειες, Δήμοι, Πολίτες».

Οι αποστολές διοργανώθηκαν από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Βερολίνου και στοχεύουν στην εδραίωση στενής συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών ΜΜΕ, μέσα από την οποία μπορούν να επιτευχθούν σχέσεις και δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, του περιβάλλοντος ανάμεσα σε δήμους αλλά και ομάδες πολιτών.

Οι συγκεκριμένες πόλεις της Γερμανίας έχουν αδελφοποιηθεί με την Καβάλα, τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη, οπότε η αποστολή με τους Έλληνες δημοσιογράφους περιελάμβανε ουσιαστικές επαφές και με Έλληνες που ζουν κι εργάζονται στη Γερμανία.

● Νυρεμβέργη

Στη Νυρεμβέργη η πρώτη επικοινωνία ήταν με την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Beate Kreisl όπως επίσης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνογερμανικής Φιλίας της πόλης Σωτήρη Ξώγνο και τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αγαθαγγελίδη. Οι Έλληνες της Νυρεμβέργης αποτελούν ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας και ανέλαβαν την ξενάγηση στο δημαρχείο της πόλης, όπως και μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου.

Οι επαφές με τους δημοσιογράφους ήταν άκρως διαφωτιστικές και ξεκίνησαν με μια επίσκεψη στην ιστορική εφημερίδα «Nurnberger Zeitung» («Εφημερίδα της Νυρεμβέργης»), της οποίας οι συντάκτες έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελληνική οικονομική κρίση ενώ περιέγραψαν και τη θεματολογία της εφημερίδας. Η πολυπληθής από πλευράς συντακτών εφημερίδα απασχολεί και freelancers δημοσιογράφους, οι οποίοι πολύ καλές αμοιβές αλλά όχι και ασφάλιση.

Επόμενος σταθμός ήταν το «Franken TV», ένα τηλεοπτικό κανάλι με αξιόλογες εγκαταστάσεις και πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον κι έμφαση στην ειδησιογραφία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στο Κέντρο Τεκμηρίωσης της Νυρεμβέργης η οποία, έχοντας αποτελέσει το εθνικιστικό κέντρο των Ναζί, φιλοξενούσε τα ετήσια συνέδρια του κόμματος και μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός κτιριακών εγκαταστάσεων είχε κατασκευαστεί γι’ αυτόν ειδικά τον λόγο. Αποκαλυπτική για έναν ευρωπαίο, ειδικά Έλληνα, η πορεία του Χίτλερ και του Ναζισμού, οι ψυχολογικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε για να συγκεντρώσει και να ξεσηκώσει τα πλήθη με το πρόταγμα της άρειας φυλής, όπως και η «χρήση» επιβλητικών κτιρίων που δημιουργούν δυσανάλογη σχέση μεγέθους με τον άνθρωπο. Συγκλονιστικό μουσείο για την Ευρώπη αλλά και για την ίδια την ανθρωπότητα κι εξαιρετική η επιλογή της Γερμανικής κυβέρνησης να το επισκέπτονται τα σχολεία για να μην ξεχνούν την ιστορία τους.

● Lauf

Μόλις στα 17 χλμ. Από τη Νυρεμβέργη βρίσκεται η πανέμορφη πόλη Lauf η οποία έχει αδελφοποιηθεί με τη Δράμα λόγω της ισχυρής παρουσίας 700 Ελλήνων, ανάμεσά τους πολλοί Δραμινοί. Την ξενάγηση ανέλαβε μαζί με στελέχη του Δήμου ο Δραμινός Νίκος Σοπαλίδης, δημοτικός σύμβουλος στο Lauf. Η συζήτηση με έναν εκ των δημάρχων έδωσε πολλές πληροφορίες για την οπτική τους στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας, ειδικά σε μια περίοδο που η Γερμανία σχεδιάζει ν’ αντικαταστήσει την πυρηνική με φιλικές για το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Η επίσκεψη σ’ ένα ειδικό κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προστασίας του κλίματος (ΖΕΚ) ήταν διαφωτιστική για τις επιλογές τόσο των ιδιωτών όσο και θεσμικών φορέων να θωρακίσουν ενεργειακά τα υπάρχοντα κτίρια στην περιοχή της Βόρειας Βαυαρίας, μετά από συγκεκριμένο έλεγχο που διενεργεί το ΖΕΚ. Το πρόγραμμα στο Lauf εμπλουτίστηκε με μια ουσιαστική επίσκεψη στον τοπική εφημερίδα Pegnitz Zeitung της οποίας οι συντάκτες έδειξαν ενδιαφέρον για μια σειρά από θέματα και δεν περιορίστηκαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας.

● Κολωνία

Το πρόγραμμα επισκέψεων στην Κολωνία περιελάμβανε σημαντικές επαφές τόσο στο κρατικό WDR (Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση) όσο και στο ιδιωτικό RTL (το οποίο έχει αναπτυχθεί επιχειρηματικά και στην Ελλάδα μέσα από τον ALPHA), αλλά και τον ιστορικό οίκο NEVEN DU MONT.

Το WDR, όπως φάνηκε από τα όσα μετέφερε ο δημοσιογράφος Arnd Henze, δίνει έμφαση στην εκπαίδευση του τηλεοπτικού κοινού, μέσα από μια σειρά αξιόλογων ενημερωτικών εκπομπών. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό κανάλι, ταυτόχρονα πολύ κοντά στον πολίτη. «Δεν ελέγχει το κράτος το τι κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Arnd Henze, εξηγώντας ότι η ελευθερία του λόγου προστατεύεται από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το WDR βασίζεται σ’ ένα ισχυρό δίκτυο ανταποκριτών σε 27 χώρες του κόσμου. Η ποιότητα στην ενημέρωση στηρίζεται σε συνολικά 700 ρεπόρτερ – συντάκτες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενώ το WDR συμβάλλει ταυτόχρονα στο παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν με τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου, όπως είναι τα κονσέρτα.

Η επίσκεψη στο RTL αποκάλυψε πώς οι τηλεοπτικοί κολοσσοί όπως το RTL GROUP επιβιώνουν και συνεχίζουν ν’ ανθίζουν παρά την οικονομική κρίση και κερδίζουν τηλεθεατές, βάσει καλών στρατηγικών. Είναι το κανάλι που δημιούργησε και κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα εκπομπών όπως το Idols, X Factor, και πολλές άλλες που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Κατέχουν ισχυρή θέση στην αγορά, εκτός από την Ελλάδα που τώρα χτίζεται και έχουν φτάσει στο 13,9%, την ίδια στιγμή που μετρούν ποσοστά 35% στη Γερμανία, 24,5% στην Κροατία, 38,3% στο Βέλγιο, 19,3% στη Γαλλία.

Επιλογή τους αποτελεί το να δοκιμάζουν τους θερινούς μήνες τα νέα σόου – γιατί η πλειοψηφία του κοινού βλέπει λιγότερες ώρες τηλεόραση – όπως διαπιστώνουμε και από το πρόγραμμα του ALPHA, στον οποίο σταθμό στάθηκαν αρκετά και μάλιστα η παρουσίαση έκλεισε με μια φωτογραφία συντάκτη τους με τον Λάκη Λαζόπουλο. Το RTL μετρά επίσης ένα σημαντικό δίκτυο ανταποκριτών ανά τον κόσμο, όπως σε Κωνσταντινούπολη, Μόσχα, Ιερουσαλήμ, Κίνα, Αυστραλία.

Ο αρχισυντάκτης Dr. Jan Bruggelmann ανέλαβε την ξενάγηση των Ελλήνων δημοσιογράφων στον ιστορικό οίκο NEVEN DU MONT μια μέρα πανγερμανικής απεργιακής κινητοποίησης, η οποία μεταφράζεται σε σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ εκδοτών και δημοσιογραφικών ενώσεων σε μια εποχή που οι πωλήσεις των εκδοτικών οίκων πέφτουν και οι τζίροι μειώνονται, πλην όμως οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να εργάζονται.

Στο τραπέζι του διαλόγου με τον Dr. Jan Bruggelmann τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν στο «τι θέλουμε να κάνουμε με τη μοντέρνα δημοσιογραφία», «πώς αντιμετωπίζεται η κρίση στην Ελλάδα», «ποια η πορεία του ευρώ». Είπε χαρακτηριστικά ότι οι Γερμανοί αποκάλεσαν το ευρώ «ακριβό» λέγοντας «το ευρώ με κάνει φτωχό», άποψη πραγματικά πολύ κοντά σ’ αυτήν των Ελλήνων. Αναγνώρισε ότι και για τον πολίτη το όλο οικοδόμημα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη όπως εξελίσσονται τα πράγματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά επίσης στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αντιμετώπισε με ρεαλισμό την ελληνική κρίση μιλώντας ταυτόχρονα για το πόσο σημαντική αγορά αποτελεί η Ευρώπη για τη Γερμανία.

Το πυκνό πρόγραμμα της επίσκεψης στη Γερμανία περιελάμβανε επικοινωνία με δημοσιογράφους ακόμη και την μέρα της αναχώρησης από την Κολωνία, στις 8.00 το πρωί, προκειμένου ν’ αποτυπώσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους πώς βλέπουμε την Ελληνική οικονομική κρίση αλλά … και την Γερμανία απέναντι στην κρίση.

germania_4germania_21

germania_3germania_1

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr