Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαλέγουν Ν.Δ. (μήπως για να σωθούν;)

23 Ιανουαρίου 201809:29

Θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο επειδή δεν θα αντέχουμε άλλους φόρους για να συντηρούμε το σημερινό χαοτικό Δημόσιο. Πολλοί θεωρούν ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο θα κληθεί να τα πάρει η επόμενη κυβέρνηση και κατά πάσα πιθανότητα η Ν.Δ. Οχι όμως και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Διότι στα αποτελέσματα των εκλογών της ΑΔΕΔΥ η Νέα Δημοκρατία κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της τις εκλογές και μάλιστα σάρωσε σε όλα τα επίπεδα. Στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ εξασφάλισαν η Ν.Δ. 18 έδρες, το ΚΚΕ 15 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 14 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 13 έδρες και άλλα κόμματα λιγότερες. Το ίδιο έγινε και στα περιφερειακά συμβούλια και σε επιμέρους κλάδους, όπως στους εκπαιδευτικούς και τους εφοριακούς. Η Ν.Δ. λοιπόν επικρατεί στους συνδικαλιστές του Δημοσίου για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Περίεργο αποτέλεσμα αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει -υποτίθεται- τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο Μητσοτάκης αποτελεί τη «νεοφιλελεύθερη απειλή» που θα τους εξολοθρεύσει.

Ή οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους προστατεύει είτε ότι ο Μητσοτάκης δεν τους απειλεί είτε και τα δύο μαζί.

Ή -πράγμα που θα ήταν λογικό άρα μάλλον δεν ισχύει- καταλαβαίνουν ότι αργά ή γρήγορα έρχεται η στιγμή περικοπής των δαπανών του Δημοσίου και φοβούνται ότι ο Τσίπρας, ως κυβέρνηση, θα περάσει και αυτά τα μέτρα όπως τα πέρασε όλα μέχρι σήμερα, ενώ ως αντιπολίτευση δεν θα αφήσει τον Μητσοτάκη να τα περάσει. Σκέφτονται δηλαδή ότι ο Τσίπρας θα τους προστατεύσει καλύτερα ως αντιπολίτευση ενώ ως κυβέρνηση θα τους εξοντώσει ευκολότερα από τον Μητσοτάκη. Το ένστικτο λοιπόν της αυτοσυντήρησης τους υπαγορεύει να στείλουν τον Τσίπρα στην αντιπολίτευση για να τους προστατεύσει.

Σουρεαλιστική χώρα, αναγκαστικά βεβαίως, διότι όταν μπλέκεις με ψεύτες και αδίστακτους πολιτικούς, άκρη δεν βγάζεις και αναγκαστικά πρέπει να γίνεις σουρεαλιστής για να επιβιώσεις. 

Μια παρένθεση: ίσως αυτή είναι η αιτία που κάνει και τον Πάγκαλο να νομίζει ότι ο λαός είναι ηλίθιος. Καθόλου ηλίθιος δεν είναι ο λαός -κανένας λαός δεν είναι ηλίθιος διότι συλλογική ηλιθιότητα δεν υπάρχει- απλώς ο λαός δεν είναι ποτέ ενημερωμένος εις βάθος για τις εναλλακτικές επιλογές οποιουδήποτε δημοψηφίσματος και παραπλανάται συστηματικά και διαρκώς από τους πολιτικούς του ηγέτες.
 
Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη
 
Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο για να μειωθεί το κόστος του και για να αυξηθεί η παραγωγικότητά του και αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνει οποιοσδήποτε είναι στην κυβέρνηση. Είναι αναγκαίες για να μειωθούν οι φόροι και καθώς και ο Μητσοτάκης θέλει να τους μειώσει και αναμφίβολα και ο Τσίπρας θέλει το ίδιο, κάποιος από τους δύο θα αναγκαστεί να τις κάνει. Αυτές είναι αναγκαίες και για να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική. Διότι σήμερα πραγματικές επενδύσεις, δηλαδή επενδύσεις που θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης, της παραγωγής και του εισοδήματος, δεν γίνονται. 

Γίνονται χρηματιστηριακές επενδύσεις από ξένους οι οποίοι έχουν αποφασίσει ότι θα δουν τις ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων θετικά (προς το παρόν) και θα κερδοσκοπήσουν σε αυτές. Οχι όμως επενδύσεις μεγάλης αξίας για τη χώρα. Μεγάλες ξένες επενδύσεις θα αρχίσουν να γίνονται όταν δούμε πρώτα τους Ελληνες που έχουν λεφτά στο εξωτερικό να τα φέρνουν πίσω και να τα ρίχνουν στις δουλειές τους. Πρώτα θα επενδύσουν οι Ελληνες και μετά οι ξένοι διότι όσο οι ξένοι βλέπουν τους Ελληνες να μην επενδύουν στην πραγματική οικονομία, δεν θα τολμήσουν ούτε εκείνοι να επενδύσουν. Στα χρηματιστήρια όπου μπαινοβγαίνουν σε δευτερόλεπτα μπορεί να υπάρχουν προσωρινές επενδύσεις.

Για να έχουμε λοιπόν πραγματικές επενδύσεις πρέπει να γίνουν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και παράλληλα πρέπει να τελειώνουμε με τον πολιτικό κίνδυνο, ο οποίος δεν σχετίζεται μόνο με την εναλλαγή των κυβερνήσεων αλλά και με τη δράση της κυβέρνησης που έχουμε σήμερα. Διότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανερμάτιστη και τυχοδιωκτική, ότι δηλαδή αλλάζει στάση, άποψη και πρακτική κατά βούληση και ανάλογα με τις εκτιμήσεις της για την παραμονή της στην εξουσία και με τις μετρήσεις που κάνουν στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου για το πολιτικό κόστος, ενώ δεν διστάζει να ανατρέψει τα πάντα αν κρίνει ότι αυτό θα την ευνοήσει πολιτικά. Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για οποιονδήποτε επενδυτή -Ελληνα ή ξένο- και γι’ αυτό όσο παραμένει, επενδύσεις δεν θα γίνονται. 

Το γεγονός πάντως ότι η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές της ΑΔΕΔΥ, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ, ίσως αποτελεί την πρώτη πραγματική (όχι δημοσκοπική) ένδειξη για το τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές.

Γρ. Νικολόπουλος – Πρώτο Θέμα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr